Confronterende Bijbelteksten

4 februari 2021
Delen via:

Je weet er misschien zelf wel een paar op te noemen: Bijbelteksten die dubbele gevoelens bij je oproepen. Ik geef je enkele voorbeelden:

Jesaja 54:1 “Jubel onvruchtbare vrouw, jij die nooit een kind gebaard hebt.” Best hard wanneer je ongewenst kinderloos bent.

Genesis 2:18 “Het is niet goed dat een mens alleen is”. Pijnlijk als je ongewild alleen door het leven gaat.

Genesis 2:24 “Dan zal hij (= de man) zich aan zijn vrouw hechten en zij zullen tot één vlees zijn.” Moeilijk wanneer je in een huwelijk zit waar deze vorm van intimiteit niet tot uiting komt.

Mattheüs 7:7 “Bid en u zal ontvangen”. Ongeloofwaardig wanneer je al zolang bidt en niet ontvangt waarvoor je bidt.

Ten diepste ben ik ervan overtuigd dat deze teksten niet in de Bijbel zijn opgenomen om ons te kwellen. Dat past gewoon niet in het beeld dat ik van God heb. Ik zie Hem als een bewogen Vader, die begaan is met het lot van elk van Zijn kinderen. Hij wil ons niet kwetsen of onnodig pijn doen met Zijn woorden.

Toch blijft het voor mij moeilijk om deze Bijbelteksten te lezen. Ze drukken me met de neus op de feiten. Ze wekken mijn boosheid op, waardoor ik mij als in een reflex ga verharden om maar zo min mogelijk pijn te voelen.

Herken je dit? Wil je net als ik leren om hier op een andere manier mee om te gaan? Want één ding is zeker. We zullen vaker in ons leven tegen Bijbelteksten aanlopen die niet makkelijk zijn. Dat is voor mij ook één van de redenen, waarom ik wil leren om deze teksten te verdragen ondanks de pijn en het verdriet.

Om dit doel te bereiken is er maar één weg. Namelijk de weg naar het Vaderhart van God. Hij alleen kan mijn verharde hart gaandeweg verzachten. Waardoor ik na verloop van tijd, rust mag krijgen en misschien zelfs op een dag leer berusten in mijn lot.


‘Een onfortuinlijke geschiedenis’ van Grace Hitchcock gunt de lezer een kijkje achter de gesloten deuren van een psychiatrische instelling, waar de kerngezonde Edyth Foster en de undercover journaliste Nellie Bly naar een manier zoeken om te kunnen ontsnappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *