Hoe een kop koffie mijn huwelijk veranderde

27 maart 2018
Delen via:

Op veel dagen valt een stel in slaap na een lange dag getrouwd zijn. Deze zin van Tim Keller heb ik nogal eens nagezegd. Soms als grapje, soms als verzuchting.

Toen we begin 2001 trouwden kregen we van een vriendin een stapel cassettebandjes met preken van Keller over het huwelijk en steeds als we een eind gingen rijden, luisterden we die. Soms zetten we de auto langs de kant van de weg om eens goed te praten. De preken gaven ons woorden om elkaar te vertellen wat we voelden dat er in ons huwelijk ontbrak.

Egoïsme

Wat Keller zei, was nieuw voor ons en veranderde onze kijk op het huwelijk en na verloop van vele jaren veranderde het ook hoe wij ons huwelijk leefden. We leerden dat het grootste probleem in ons huwelijk, ons eigen egoïsme is. Dat we vaak vergeten dat we met iemand getrouwd zijn die net zo zondig en gebroken is als wij zelf. Dat het doel van het huwelijk is dat we elkaar helpen meer op Jezus te gaan lijken en niet in de eerste plaats om gelukkig te worden, al kan dat een mooi neveneffect zijn. En een van de belangrijkste dingen die ik leerde van die preken, was dat een huwelijk niet vanzelf gaat, maar inspanning vraagt. Liefde is geen gevoel, maar actie, een keuze en het kan soms heel hard werken zijn.

Dienen

Als je geen liefde meer voelt voor je partner, begin dan eens met de ander te dienen, legt Keller uit, en kijk wat er dan gebeurt. Als je iemand dient, groeit je liefde voor die persoon. Het komt regelmatig voor dat een stel jarenlang getrouwd is, kinderen krijgt en dan als de kinderen het huis uitgaan, uit elkaar gaan. En Keller legt uit dat dat eigenlijk helemaal niet zo vreemd is als je bedenkt dat je je kinderen automatisch dient. Je verschoont hun luiers, geeft ze eten en kleren, je voedt ze op, begeleidt ze en na achttien jaar heb je als het goed is een goede band, maar in elk geval heel veel liefde voor ze. Met je partner gaat dat niet vanzelf. Als je hem of haar vergeet, dan ben je dus door al je dienen na achttien jaar heel veel van je kinderen gaan houden en is je liefde voor je partner zo goed als verdwenen. Het is dus belangrijk, zo maakte ik op uit zijn verhaal, dat je manieren vindt om je partner te dienen. Omdat liefde actie is en geen gevoel.

Sleutel

Mijn huwelijk heeft diepe dalen en ook een paar ernstige crises gehad. En ik herinner me nog goed hoe ik op een bepaald moment echt niet meer wist hoe ik verder moest. Huilend en klagend ben ik op mijn knieën gegaan (dat doe ik eerlijk gezegd niet vaak. Ik bid wel veel, maar de keren dat ik echt op mijn knieën ging, zijn op een hand te tellen). Ik stortte mijn hart uit bij God en vroeg wat ik moest doen.

Ik moest toen denken aan wat Keller zei: ‘dien de ander’ en ik vroeg aan God of Hij me ideeën wilde geven hoe ik mijn man kon dienen. Vrijwel meteen wist ik dat ik hem gewoon een kopje koffie moest brengen, omdat hij op dat moment op zolder aan het werk was. Vol tegenzin besloot ik het maar te doen. Wat had ik per slot van rekening te verliezen? Dus ik zette koffie, maakte het klaar zoals hij dat lekker vindt, smeerde er een boterham bij en bracht hem koffie en wat te eten terwijl ik in stilte mopperde dat ik toch verdorie zijn assistente niet ben. Wat er toen gebeurde, herinner ik me als de dag van gisteren. Met een grote glimlach en een gemeend dankjewel nam hij de koffie van me over en zijn reactie had een enorm effect op mij. Verbaasd ging ik weer naar beneden, met inderdaad een sprankje plezier in hem. Ik had niet verwacht dat het zoveel met mij zou doen, maar ik merkte dat er écht weer wat liefde bij mij begon te ontstaan en ik besefte dat ik een belangrijke sleutel had gevonden.

Het betekende niet dat vanaf dat moment alles koek en ei was. Want er was veel meer aan de hand en dat moesten we onder ogen leren komen. Maar het was een begin en ik geef graag deze tip aan je door. Vraag God eens om een idee voor wat jouw partner nodig heeft vandaag en geef het hem of haar, door Zijn kracht in jou. Want een huwelijk gaat niet vanzelf. Vele dagen vallen een man en een vrouw in slaap na een lange dag huwelijk.

Samen is… van Henk Stoorvogel

‘Samen is…’ is een invulboek voor elke dag, waarin je als man en vrouw wordt uitgedaagd om gestalte te geven aan ‘samen’. Je leert elkaar (nog) beter kennen met de vragen en opdrachten die je allebei met je eigen antwoord invult. Wat wordt bedoeld met dit Bijbelvers? Wat is je mooiste jeugdherinnering? Hoe breng jij een probleem bij God?Henk en Ruth Stoorvogel hebben dit boek geschreven vanuit hun eigen ervaringen als man en vrouw die samen God willen dienen. Zij hebben voor een heel jaar invulvragen en opdrachten bedacht die je relatie verdiepen en verrijken.

 

U kunt dit boek voor €22,99 bestellen bij boekenwereld. Dit boek wordt dan gratis verzonden.

 

 

 

Andere boeken van Henk Stoorvogel:

Onderweg met Petrus – Klik hier om te bestellen

Onderweg met JozefKlik hier om te bestellen

Onderweg met Ruth Klik hier om te bestellen

Onderweg met Mozes Klik hier om te bestellen

Onderweg met de Samaritaan Klik hier om te bestellen

Onderweg met Jozua Klik hier om te bestellen

Onderweg met Simson – Klik hier om te bestellen

 

 

 

Reacties (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *