Durf jij jezelf te laten zien deze zomer…?

10 april 2018
Delen via:

Het voorjaar heeft z’n intrede gedaan en dat is aan alles te merken! De mooie, zachte en zonnige dagen zijn in aantocht en de rokjes kunnen weer uit de kast! Fijn toch of…?

Wanneer je deze vraag aan mij stelt, dan is mijn antwoord niet heel optimistisch! Want zomer, betekent dat “ik” als persoon met lichaam en al “meer zichtbaar” ben en dát beangstigt mij! Ik kan mijzelf niet langer verhullen en verbergen, in dikke winterkleding en dat maakt mij heel onzeker! Ik voel mij wankel en heb de neiging om mijzelf heel klein te maken en het liefst zou ik mijzelf voor “the time beeing” naar een onbewoond eiland verplaatsen! Waar niemand mij kent, zoals ik voor 2 jaar terug was en nú anno 2018! Géén vergelijkingsmateriaal, géén vervelende opmerkingen…niks van dit alles! Just me and nobody else!

Waarom, hoor ik je denken! Héérlijk toch, de zomer! ‘t Geeft altijd weer extra energie en vitamine D is weer volop te krijgen! Ook de vrolijke outfits, luchtig en vaak weinig verhullend! Tijdens de extreme zomerdagen, is het enkel een bikini aan, en hup richting het strand of zwembad!

Nieuwe ik

Heel begrijpelijk dat je/jullie zo denken, had ik voorheen ook gedaan! Maar voor mij is dit nu even een ander verhaal! Ik ben de afgelopen periode, namelijk behoorlijk wat kilo’s aangekomen! Ik ben niet langer meer “de anorexia” persoon, met uitstekende botten, jukbeenderen en spille benen! De persoon, die door menig omstander bekeken werd, beoordeelt en bekritiseert! En soms zelfs achter mijn rug om, “een veel besproken onderwerp was!” Pijnlijk en heel naar, dat kan ik je verzekeren maar zoals je wellicht weet is de wereld keihard!

Maar tja, nu de andere kant! Het hier en nu! De nieuwe “ik” met hier en daar een beetje meer! Dat is voor mij nog heel erg lastig om te accepteren, laat staan dat ik het in dankbaarheid kan aanvaarden! Begrijp me niet verkeerd! Want ik ben God zeker dankbaar voor Zijn goedheid, kracht en hulp in de afgelopen jaren! Maar er is voor mij ook een keerzijde aan dit alles!

Want wanneer ik in de spiegel kijk, zie ik wel een steeds mooier wordende vrouw, maar de spiegel confronteert mij tevens met alle nieuwe rondingen, en zachtere lichaamsdelen! Ik voel van alles (iets wat je als anorexia patiënt, vaak naar verloop van tijd niet meer hebt). Je voelt op een gegeven moment, wanneer je zo’n drastisch ondergewicht hebt, nagenoeg niks meer! Je emoties, lijken opgedroogd te zijn en veel dingen gaan volledig langs je heen! Je zit opgesloten in je eigen cocon!

Emoties

Maar nu voel ik dus van alles! Mijn emoties gaan met mij op de loop! Zo ook, wanneer ik in de spiegel kijk! Want deze, laat mij geloven dat ik “dik en vet” ben! En hoe vaker ik hierin kijk, hoe meer, ik dit ook als de werkelijkheid zie! Was er voorheen, géén grammetje vet te zien, nu zie ik wél iets! En dat “iets” is, in mijn beleving “bizar veel”. Menig keer komt de gedachten in mij op, om er nu gewoon mee te stoppen. Al weet ik, dat, nu ik al zover ben, het zonde zou zijn, om in dit stadium te stoppen! En bovendien, denk ik: “nu zullen de mensen in mijn omgeving helemaal gaan praten” en ik hoor ze in gedachten al zeggen: “Zie je nou wel, ze komt er nooit vanaf!”

Dit “geklets” (mis)gun ik hen! Bovendien ben ik hiervoor ook té trots, moet ik eerlijk bekennen! Ik zal het tegendeel bewijzen!! Mij krijg je er niet zomaar onder, denk ik opstandig!

Maar toch, toch ben ik bang en onzeker voor de opmerkingen die ik waarschijnlijk ga krijgen, met name deze zomer! Want tja, dan is mijn body, niet meer zo bedekt zoals de afgelopen maanden! Ik hoor de mensen in mijn gedachten al zeggen: ‘Zoooooooooooooooooooooo (lang uitgerekt, om er nog even extra de nadruk op te leggen) jij bent wel wat voller geworden meid of “jij ziet er goed uit”!!

Hellep, wat zeg je nou? Voller en goed! Wat bedoel je hiermee? Ben ik dik, vet, uitgedijd?! Paniek, zwetende oksels en onrust zijn het directe gevolg van dit soort “goedbedoelde” opmerkingen! Mijn gedachten slaan volledig op hol want ik interpreteer dit anders! En met elke “goedbedoelde opmerking” over mijn lichaam, voel ik mijzelf “dikker en dikker” worden en wanneer ik dan in de spiegel kijk, “ja, dan zie ik ook écht, een volle vrouw die bijna op ontploffen staat”.

Buitenkant

“Waarom ben ik steeds weer, in beeld vanwege mijn body, schreeuw ik in mijn wanhoop en frustratie uit naar mijn man en familie? Waarom kijken mensen altijd naar de buitenkant en niet naar mij als persoon, om wie ik ben en wat ik doe!”

Is God dan dé Enige die verder kijkt dan de buitenkant… Waarom kunnen de mensen in-en om mij heen, dit niet evenaren? Ik zoek in de Bijbel naar teksten waarin God juist heel specifiek de nadruk ligt op het hart van de mens! O.a. in 1 Samuel 16 vers 17 waarin God tegen Samuel zegt: “Ga niet af op zijn voorkomen en zijn rijzige gestalte, Ik heb hem afgewezen! Het gaat niet om wat de mens ziet: de mens kijkt naar het uiterlijk maar de Heer kijkt naar het hart”. Opluchting overspoelt mij! En wanneer ik dan de prachtige woorden van Salomo lees in Hooglied 2:10 en verder:”. “Mijn Liefste antwoordt en zegt tegen mij: Sta op, Mijn vriendin, Mijn allermooiste, en kom! Want zie de winter is voorbij gegaan, de regentijd is over, de bloemen laten zich zien op het land en de zangtijd is aangebroken”.  Tja, dan denk ik “whauhh, God zegt indirect ook tegen mij (en jou, vul je eigen naam maar in): “Thorinda, wat ben je mooi, je bent de allermooiste voor Mij! Laat jezelf zien, mét lichaam en al! Verberg je niet langer voor mij en anderen! Ik ben je Maker, en je bent precies goed zoals je bent! Geloof Mij en laat wat anderen over je zeggen of denken los! Laat je niet van de wijs brengen door hun beoordelingsvermogen maar vertrouw op Mij!

’t Klinkt o zo gemakkelijk maar toch blijk ik onzeker en in 2-strijd staan! Durf ik mijzelf te laten zien deze zomer? Kan ik de reacties van mijn omgeving op de juiste waarde schatten? Durf ik (bad)plaatsen te bezoeken en mijzelf “bloot te geven”??

Andrelon commercial

Nu op dit moment van schrijven, kan ik hier nog geen antwoord op geven! Maar ik bid dat God mij ook hierin wil aanmoedigen en krachtig maken! En wie weet, denk ik nu met kwinkslag, ben ik straks net als de dame uit de Andrelon haar-shampoo commercial! Alleen is mijn antwoord dan niet: “dat komt door het gebruik van de Andrelon!” Nee, dan is mijn antwoordt: “Dat is te danken aan God, dankzij Hem, kan ik nu stralen en schitteren, want Hij riep mij uit de duisternis, naar Zijn licht!

Ik hoop dat jij, die misschien met hetzelfde thema worstelt, hieruit kracht en moed kan putte! En ik bid dat je, ondanks je onzekerheden, stééds meer laagjes uit durft te doen (deze zomer)! Want juist onder al die laagjes, ligt de mooiste, ja, dé allermooiste en liefste persoon…namelijk JIJ!!

Beautifully
you are
so beautifull, shine
and be yourself, this
Summertime!


Leestip: Ik heb er genoeg van!

Praktisch boek voor vrouwen die hun geloof in G od willen verbinden met een gezond en bewust omgaan met hun lichaam.
Met de stijgende BMI’s in Nederland stijgt ook de vraag naar goede informatie over afvallen. De markt wordt overspoeld met boeken die beweren dé sleutel te bevatten tot een strak lichaam.
Auteur Els van der Vlist besefte dat er ondanks al die informatie één vraag mist: hoe betrek ik God bij mijn afslankambities?

 

 

 

U kunt dit boek voor €15,90 bestellen bij boekenwereld. U betaalt 1,95 aan verzendkosten.

 

 

 

Reacties (3)

 • Jude Roosen schreef:

  Beste, ik werd juist bepaald om eens te gaan kijken bij onze boom in de tuin. En eens naar zijn takken en stam te kijken. Met mijn ogen opzoek naar de perfecte rechte houten plank. Ik vond ze niet. Ik zag alleen kromme en kronkelende takken. Een gedachte vertelde me ook dat de bomen mooie rechte houten planken hebben. Het is de mens die ze er uit zaagt.
  Maar wanneer het de mens gelukt is om die perfecte rechte houten plank (liefst nog zonder knoesten), de boom er niet meer is. De boom is dan dood.
  Ja, in de winter zie je die takken heel duidelijk. Het is dan ook het moment om een boom te snoeien om hem gezond te houden.
  In de zomer bedekt de Vader al die takken met kleurrijke bladeren die bij die boom en zijn takken horen. Waarom? Om haar te kleden! De kleren beschermen de boom voor het zonlicht. Te beschermen wie schuilen in de boom.
  Jij bent als een boom, geplant aan waterstromen. Bedek je je lichaam in de zomer, laat het dan zijn met kleding die bij jou past. Die jou siert.
  De moderne mens wil steeds meer bloot. Laat de takken (jou lichaam) zijn voor wie ‘schuilt’ bij jou, je echtgenoot.
  Een boom die zonder bladeren in de felle zomerzon komt, verbrand en zal hierdoor ziekten zal oplopen. Zo is mooie kleding ook voor onze huid een bescherming voor de zonkracht.
  Mag je uitgroeien tot een prachtige boom, die haar vruchtdraagt, op haar tijd, welks loof niet verwelkt. Alles gelukt.

 • Thorinda schreef:

  Dag Jude!
  Prachtig en bemoedigend deze woorden!! Doet mij goed! Ik hoop dat ik hier de komende zomer steeds weer aan herinnert mag worden!!

  Dank je wel hiervoor

  Thorinda

 • Nelly schreef:

  Hallo Nu De,
  Wat mooi dat je deze gedachten heb gedeeld.
  Ik hoop dat ik dat bij mijzelf ook mag ervaren.
  Groetjes Nelly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *