Leven voor de ander – Het hart van de Vader

6 augustus 2018
Delen via:

Barmhartigheid, tederheid, genade, liefde, ontferming. Hier zijn we in het hart van het christelijke geloof. Hier klopt het hart van de Vader. Hier zien we het gelaat van Jezus Christus. Geïnspireerd door de oproep van paus Franciscus om 2016 in het teken te stellen van barmhartigheid, besloot Jos Douma een aantal overdenkingen te schrijven over Gods barmhartigheid. 

Niemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon, die zelf God is, die aan het hart van de Vader rust, heeft hem doen kennen.

– Johannes 1:18

Het hart van de Vader
Als we Kerst vieren, kijken we vaak naar baby Jezus in de voederbak. En dat is goed. God werd echt mens. Zo klein dat hij in een voederbak paste. En er was een moeder nodig om geborgenheid te geven. Als we nu ook door de ogen van Johannes kijken, zien we nog iets anders. We zien opnieuw Jezus. Hij is het licht voor de wereld. Hij is het woord van God. Deze Jezus rust hier aan het hart van de Vader. Hij ligt dus tegen zijn Vader aan, met zijn hoofd tegen zijn borst. Zo komen we door Jezus in aanraking met het hart van de Vader! Ken je dat hart? Het is vol genade en liefde en barmhartigheid!

Gebed: Vader in de hemel, dank u dat uw Zoon rust aan uw hart. En dat hij ons zo laat zien wie u bent: een God van intimiteit en genade. Amen.
Vraag: Welke plaats heeft intimiteit met God in jouw geloof?
Bijbelgedeelte: Johannes 1:14-18


In Leven voor de ander laat Jos Douma zien waar het op aankomt als je als christen wilt leven in deze hectische tijd.
Je leeft niet voor jezelf, maar voor de ander! Maar hoe ben je barmhartig? En wat is barmhartigheid precies? Jos Douma geeft een theologische verkenning, gevolgd door vijftig inspirerende overdenkingen: barmhartig zijn zoals de Bijbel dat ziet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *