Young talent. Huh? Whut? Ik? Nee.

14 april 2018
Delen via:

Enkele dagen geleden was er een bijeenkomst voor jong talent in de uitgeverijen. Op zich is daar niks mis mee, ik vind dat altijd bijzonder waardevolle activiteiten voor mensen die jong zijn en talent hebben. Maar als ik naar mezelf kijk, dan denk ik wel mooi: Young Talent. Huh? Whut? Ik? Nee.

Jong

Daarom schrok ik even toen de uitgever naast het bureau van mij en een collega kwam staan met de vraag of dat niet iets voor ons was. Zulk soort situaties ervaren wij als wat genant. ’s Ochtends sleep je jezelf je bed uit en je staat al nagelbijtend in de file omdat je auto piept en je geen geld hebt om de V-Snaar te vervangen. Overdag buig je jezelf over cijfers, het produceren van video’s en allerlei technische problemen waarbij jij eigenlijk ook niet weet wat je moet doen. ’s Avonds zitten we samen in de bioscoop het leven te bekritiseren en staan we voor onmogelijk keuzes zoals M&M’s uit een reguliere verpakking of zelf je kleuren M&M’s uitzoeken. Op zo’n moment zuchten we en zeggen hoofdschuddend tegen elkaar dat het leven bitter, moeilijk, ja, bijzonder zwaar is.  Jong zijn we wel, maar talent loopt wat achter.

Dit in het achterhoofd houdend, besloten we niet te gaan. Dat was meer voor mensen die verstand hadden van wat ze op een dag deden. Mensen die in zichzelf geloofden en vol vuur in de gelederen met opgeheven hoofden hun doel bereikten. Kortom: het absolute tegenovergestelde van ons.

Toen werd er nog eens op aangedrongen dat we zouden gaan, een zinsfrase als “jong talent spotten” zorgde echter alleen maar voor meer problemen. Uiteindelijk hadden we onszelf dan toch net genoeg moed ingepraat. Vlak voor we zouden vertrekken vlogen er drie van mijn websites uit, geen respons meer in te krijgen en zo’n twintig mails extra die dag. Nu we toch al te laat waren, liepen we rustig van het ene gebouw naar het andere. Later of te laat, het scheelt weinig, jong of niet.

Begaafdheid

We hadden dus alle tijd om er even over na te denken. Wat is dat nu precies? Talent hebben. Waar heb je dat voor en hoe moet je het gebruiken? Is talent hebben altijd direct weten welke M&M’s je moet kiezen? Mijn ogen dichtknijpend voor de felle zon, bedacht ik me dat de bijbelse definitie van talent een bepaald gewicht aan goud of zilver is. Twee andere definities zijn volgens het woordenboek een natuurlijke begaafdheid, of iemand die heel veel van die natuurlijke begaafdheid heeft. Goud of zilver hebben we niet, onze enige natuurlijke begaafdheid was ongrijpbaar. Zelfs de 90-seconden test Wat is jouw Oer-Talent, die voor een verrassend treffende uitslag zou zorgen, overtuigde me niet echt van het feit dat ik een behoorlijke mensenkennis in combinatie met een oertalent van beschrijven zou hebben.

Definitie

Schei toch uit, dacht ik bij mezelf. D’s en T’s zijn al jaren een probleem. Woorden komen niet gemakkelijk en zeker niet vanzelf. Mensenkennis zou ik enigszins kunnen hebben, maar zonder zelfkennis heb je daar dus mooi net niks aan. Ik werd weer teruggetrokken naar de bijbelse definitie: een bepaald gewicht aan zilver of goud hebben. Geen enkele definitie van hoeveel, hoe mooi, of zelfs maar hoe vermeerdert. Het enige verhaal wat er in de bijbel over talenten staat is dat je ze niet in de grond mag begraven, zodat het talent niet groeit. Dat bleef haken, is dat eigenlijk niet wat ik aan het doen ben? Mezelf verschuilen achter een talentloos, zeer jong, bestaan en vervolgens geen enkel talent ontwikkelen omdat ik het toch niet heb? Is dat wel christelijk? Achter mijn zaterdagochtendkoffie (rond een uur of twee ’s middags) zei ik tegen mezelf dat dat nonsens was. NONSENS. Talent hoef je helemaal niet veel te hebben. Talent hoef je alleen maar te gebruiken.

In onze overvloedig-veel-talent-bezitterige maatschappij hoef ik als christen gelukkig helemaal niet het meeste talent te hebben. Juichen maar! En gelukkig hoef ik ook mijn rug niet te breken om dat kleine beetje talent van mij diep in de grond te begraven. In plaats daarvan heb ik een solide fundament: Wie roemt, roeme in de…. Juist. En zo verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *