Charité: de serie die je gevoeld moet hebben!

3 oktober 2018
Delen via:

Ondanks dat Netflix er wel eens van beschuldigt is dat er een verregaande amerikanisering in hun aanbieding plaatsvindt, is Charité een welkome uitzondering voor mensen die wel eens genoeg hebben van Hollywood. Het is een verhaal over het ziekenhuis Charité, dat in het Berlijn van rond de 1890 te kampen krijgt met de difterie en tuberculose. En we blijven het roepen: leuk als je van Call the Midwife of Landgirls houdt.

Gelijk in de eerste aflevering word je al geconfronteerd met de koudheid die het ziekenhuis uitstraalt. Bedden, strak in het gareel. Koude kleuren in de gangen en de zusters in strakgestreken pakjes jaagden mij angst aan (ik heb het niet zo op verpleegkundigenoutfits :-))

De studeerzaal

De meest interessante kamer in de hele serie is de studeerzaal. Gevuld met leergierige studenten houden de dokters van het ziekenhuis lezingen over het uitvoeren van de keizerssnede en de tracheotomie.

studeerzaal
De studeerzaal inclusief operatietafel

In deze studeerzaal komt Ida, de hoofdpersoon, tot leven. De eerste vrouw die meeluistert naar de lezingen! Ze is de spreekbuis van de zusters die alle ellende om zich heen zien gebeuren. Op dagelijkse basis ziet ze dat er meer kwaad dan goed gedaan wordt en ze durft dit uit te spreken.

De liefde ontluikt

Zodoende komen er heftige casussen naar voren in de film. Maar de liefde speelt ook een grote rol 🙂 Ida wordt verliefd op een jongen die tekenaar wil worden en hij dwingt haar om te kiezen tussen hem en haar toekomst. Afgezien van of dit wel of niet terecht is, is het een superleuk stel die van het scherm afspetterd.

Charité moet je niet kijken, want je kunt hem niet alleen maar gedachteloos kijken. Charité moet je voelen. Als je geïnteresseerd bent in de medische geschiedenis en vooral als je van historische romans houdt (denk bijvoorbeeld aan scherven van hoop), dan weet ik zeker dat je dit leuk gaat vinden. Het is altijd wel even wennen om films of series in het Duits te kijken (vind ik), maar Charité zorgt er met uitstekend camerawerk voor dat je daar snel aan went.


Het geheime recept voor familie van Katherine Reay is een roman over twee zussen en hun passie voor koken. Wat is belangrijker: de band met je familie of je eigen dromen achterna gaan?

Vijftien jaar geleden trok Lizzy weg uit haar geboorteplaats om haar grote droom te volgen: chefkok worden van een restaurant in New York. Nu lijkt haar culinaire talent echter te verdwijnen, en ze vlucht terug naar haar geboorteplaats Seattle, waar ze ontdekt dat haar zus ziek is en chemotherapie moet ondergaan. Lizzy besluit haar zus te helpen door gezonde maaltijden voor haar te gaan maken. Maar dan meldt haar oude baas zich weer… Kiest ze voor haar nieuwe familieleven of voor haar oude droomleven in New York?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *