Een nieuw jaar voor lucht in je gezin

17 januari 2019
Delen via:

Tot rust komen in het tumult van je gezin? Dat kan! 

Onlangs kwam het boek Lucht in je gezin van Stiltetrainer Mirjam van der Vegt uit over dit thema. Mirjam laat in dit praktische, eerlijke en humoristische boek zien dat stilte en kinderen geen onmogelijke combinatie is. Hierbij vast een aantal tips. 

Werken is het nieuwe relaxen – die zinsnede werd op social media vooral geliked door ouders. Met ziel en zaligheid stortte je je als ouders ooit in het nieuwe avontuur dat gezin heet, maar dat blijkt soms pittiger dan gedacht. Volgens Frans onderzoek zouden 1 op de 10 ouders zelfs te maken krijgen met een parental burn-out.

Stille tijd? 

Gaandeweg mijn eigen vallen en opstaan als moeder, veranderde mijn blik. Kinderen zijn geen wezens die ik alleen maar iets hoef aante leren; ik mag ook samen met hen leren en ontdekken. Kinderen zijn de leiders van de toekomst. Zij dragen belofte en zegen in zich mee. Wanneer je met kinderen optrekt, versterk je wat er al in ze zit. Terwijl je dat doet, leer je van hen. Samen ontdek je de eeuwigheid. Het is een leugen dat je geen stille tijd kunt hebben, wanneer je kinderen hebt. Alsof God even buiten beeld blijft in een van de spannendste periodes van je leven als jonge ouder. Ik ontdekte zelfs het tegenovergestelde: juist als je kinderen hebt, krijg je overvloed aan tijd met Jezus. Want dit is Zijn belofte: wie een kind ontvangt, ontvangt Mij (Mattheus 18:5).

Of die tijd dan echt stil is? Stilte is ook de aanvaarding van je chaos, zoals Christus ons aanvaarde in onze chaos. En chaos? Daar is er in het gezin genoeg van! Daarom een viertal aanwijzingen met een praktische uitwerking voor meer rust in je gezin.

Wij maakten ‘Lucht in je gezin’
1. Heb lief en ruim dan pas op

Kinderen zijn er goed in de bestaande orde te verstoren. Wij noemen dat chaos. Vaak lukt het je wel om lief te hebben: als eerst het huis maar opgeruimd is! Ontdek dan een nieuwe vorm van stille tijd: het huis niet steeds maar opruimen, maar samen met je kinderen meespelen in de chaos. Samen met hen de tijd even vergeten en ontdekken: Jezus is daar; we hebben zojuist een uur samen met God doorgebracht doordat we kozen voor liefhebben in plaats van opruimen. Voor veel ouders is dit een van de moeilijkste oefeningen die er is.

Praktisch: Speel deze week minimaal drie keer een uur mee met je kind of wees bij zijn of haar spel aanwezig. 

2. Beschikbaar zijn voor je kind, is beschikbaar zijn voor jezelf. 

Kinderen kunnen emoties bij je naar boven halen, waarvan je het bestaan niet had vermoed. Suze (41) dacht dat ze haar kinderen nooit zou slaan, maar kwam daarvan terug toen haar zoontje haar maandenlang gek maakte met zijn onmogelijke eisen. Zij leerde allereerst beschikbaar te zijn voor zichzelf. Wat deed haar krijsende zoontje met haar? Ze voelde zich machteloos. Wat deed ze met die machteloosheid? In plaats van die van zich af te slaan, leerde ze die eerst maar eens te voelen, te erkennen en er zelf mee naar God te gaan. Doordat haar eigen gevoelens er mochten zijn, kwam er ook ruimte voor de gevoelens van haar zoontje, die net zo machteloos was.

Praktisch: Wil jij beschikbaar zijn voor (de emoties van) je kind, wees dan ook beschikbaar voor jezelf.  Neem wanneer je wilt reageren op je kind een pauze van 3 minuten en voel wat zijn of haar gedrag met jou doet.

3. Ontvang je kind, elke dag opnieuw

De ontwikkeling van een kind wordt op jonge leeftijd vaak erg gewaardeerd – hoe gekker, hoe beter. Maar al gauw moeten ze meedraaien in het vaste stramien. Je benadert je kind vaak vanuit jouw eigen haastige perspectief. Wat als je eerst eens echt naar je spelende kind zou kijken, voordat je hem een opdracht zou toesnauwen? Leer eens van perspectief te wisselen: hoe zit jouw kind daar? Wat is hij eigenlijk aan het doen en geniet hij of zij daarvan? Hoe zou je daarbij kunnen aansluiten en het bevestigen wanneer je iets vraagt?

Praktisch: Kijk vandaag naar je kind met een nieuwe blik en neem daar minimaal vijf minuten de tijd voor. Kijk naar je kind alsof het net geboren is. 

4. Ontdek samen de stiltemomentjes

Kinderen kopiëren het gedrag van ouders. Volwassenen die moeite hebben met rust, hebben in hun kindertijd vaak geen basis van ‘zijn’ meegekregen. Ze moesten altijd eerst wat doen of presteren voordat ze rustig mochten zitten. Met als gevolg dat hun bestaansrecht afhankelijk werd van hun prestaties. Heb jij last van de drukverslaving  – grote kans dat je kinderen dat overnemen. Begin eens heel bewust drie rustmomenten per dag in te plannen en maak van stiltemomenten mooie rituelen – In het boek Lucht in je gezinvind je meer dan 50 inspirerende voorbeelden.

Praktische stilteopdracht voor de maaltijd

Wanneer je de maaltijd begint en eindigt met gebed, doe je dat vaak met woorden. Bid ook eens zonder woorden. Spreek af dat je een minuut je ogen sluit en stil wordt bij God. Vraag God of hij iets tegen jou te zeggen heeft en deel dit met elkaar. Dat is geen vereiste… gewoon even stil bij elkaar zitten, is ook al voldoende. Besef: oefening baart kunst. Net zoals we moeten leren eten, zo moeten we ook leren om stil te zijn voor God. Het is verbazingwekkend hoe snel kinderen dit oppikken wanneer je het spelenderwijs aanleert!

Gratis online gezinsposters

Het boek werd gemaakt in unieke samenwerking met tekentherapeut Marie-Jeanne Wijnbeek-Simons en een aantal kinderen. Bij het boek horen twee online gezinsposters – die je gratis kan downloaden!

Wil jij deze posters ook in je huis, dat kan!

  1. Ga naar: http://www.mirjamvandervegt.nl/mirjamsleestafel
  2. Druk op: gratis bonusmateriaal. Vul je gegevens in en de code: Lucht18!
  3. Je kunt de twee posters dan gratis downloaden.

Over de auteurs

Mirjam van der Vegt is naast auteur ook stiltetrainer en (landelijk)spreker. Ze schreef eerder de Stiltelijn,met recente titels als het StiltedagboekAdem de dagen een serie inspiratieboeken. www.mirjamvandervegt.nl

Marie-Jeanne Wijnbeek-Simons is tekentherapeute en heeft haar eigen praktijk BeTekenTaal. www.betekentaal.nl

Prachtig boek, waarin je de verbondenheid met God ontdekt. De liefde tussen jou en je kind wordt intiemer, krijgt meer diepgang, omdat je voelt hoeveel Hij je liefheeft. Aanrader voor je gezin of voor de kinderclub!’  – Maaike Bos, leerkracht en ouder

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *