Elizabeth Báthory: Seriemoordenaar of slachtoffer?

9 juli 2019
Delen via:

We kennen haar natuurlijk al uit de thrillers Bloedverwant en Eerstgeboren van Tosca Lee: Elizabeth Báthory (1560-1614). Audra Elisson is een afstammeling van deze ‘bloedgravin’, de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar aller tijden. Vanwege haar bloeddorstige voorouder loopt Audra gevaar. Ze moet op de vlucht door Europa, omdat een geheim genootschap jacht op haar maakt.  Haar voorouder Elizabeth Báthory  zou honderden dienstmeisjes vermoord hebben, omdat ze geloofde dat hun bloed haar eeuwig jong zou houden. Maar klopt dit wel?  

 

Seriemoordenaar

Op 26 december 1609 of 1610 (het jaartal is onzeker) bracht graaf György Thurzó (1567-1616), in opdracht van de Hongaarse koning Matthias II (1557-1619), een verrassingsbezoek aan kasteel Čachtice. Dit kasteel was de huisvesting van gravin Elizabeth Báthory, een rijke weduwe. Naar verluidt was Elizabeth net bezig met het martelen van een aantal jonge meisjes toen de graaf haar kasteel binnentrad. Naast zwaargewonde en halfdode meisjes trof graaf Thurzó in totaal ongeveer vijftig lichamen aan. Driehonderd getuigen bevestigden dat de gravin hen vermoord had om hun bloed, wat zij zou gebruiken om eeuwig jong te blijven. Door de getuigenissen werd Elizabeth levenslang opgesloten.

Elizabeth Báthory kwam uit een machtige familie in Transsylvanië. Haar oom Stephen Báthory (1533-1586)  was de koning van Polen. Als Elizabeth een seriemoordenaar was, had zij door haar macht en positie dus veel vrijheid. Toen ze vier of vijf jaar oud was had Elizabeth vaak last van hevige aanvallen van epilepsie, woede-uitbarstingen en zware migraine. Volgens onderzoekers zijn dit bijverschijnselen van inteelt. Mentale ontwikkelingsstoornissen doen zich vaak voor bij kinderen uit een incestueuze relatie. Deze relaties kwamen dikwijls voor in adellijke Europese families om de bloedlijn in stand te houden. Het is niet ondenkbaar dat Elizabeth onder invloed van mentale ontwikkelingsstoornissen moorden gepleegd heeft.

Op 8 mei 1575 trouwde Elizabeth op veertienjarige leeftijd met Ferenc Nádašdy (1555-1604). Ferenc was een zeer rijke legeraanvoerder, die later een oorlogsheld werd. Hij leerde Elizabeth hoe je mensen zo sadistisch mogelijk martelt. Naar verluidt genoot het koppel hier intens van. Ze hielden zich urenlang bezig met het pijnigen van gevangengenomen vijanden en het bedenken van nieuwe martelmethoden.

Ferenc was zelden thuis, en overleed uiteindelijk aan een geïnfecteerde wond. Hierdoor had Elizabeth veel vrijheid. Vanaf 1585 begon zij met haar handlangers jong  personeel en meisjes uit de omgeving te martelen en vermoorden.

Slachtoffer

In de laatste jaren zijn verscheidene geschiedkundigen naar voren gekomen om de bloedgravin te verdedigen. Sommigen beweren dat graaf György Thurzó, die het kasteel binnenviel om Elizabeth te betrappen, deelnam aan een politieke intrige. Elizabeth was lid van een machtige familie, en nadat haar echtgenoot overleed kreeg zij er een groot grondgebied bij. De graaf en koning Matthias II waren al een poosje bezig met het uitroeien van machtige adellijke tegenstanders. Bovendien zaten zij bij Elizabeth in de schulden.  Elizabeth was daarbij niet alleen berucht om haar zogenaamde moorden, maar ook om haar grote intelligentie. Als weduwe was het in Europa in de zestiende eeuw niet ongebruikelijk om verdacht te worden van hekserij en andere gruwelijke praktijken.  Het kan dus zomaar zijn dat Elizabeth geen seriemoordenaar was, maar een intelligente, machtige vrouw, die slachtoffer werd van de denkbeelden van haar tijd.


Porter stamt af van een seriemoordenares. Nu is zij de prooi. Ze is op een queeste die haar leidt naar de onderwereld van Europa en de kringen van drie eeuwenoude genootschappen – een dat vastbesloten is haar om te brengen, een dat haar beschermt en een dat ze uiteindelijk zal moeten redden. Bloedverwant is de climax van een 400 jaar oude oorlog tussen de mysterieuze nakomelingen van de Hongaarse ‘Blood Countess’ Elizabeth Bathory, de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar aller tijden, en een geheim genootschap met als opdracht haar complete nageslacht uit te roeien. Eerstgeboren van Tosca Lee is het razend spannende vervolg op Bloedverwant, het tweede deel van het tweeluik over de afstammelingen van bloedgravin Elizabeth Báthory.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *