Gespreksvragen: Onder Zijn vleugels

27 december 2018
Delen via:

Onder Zijn vleugels’ van Marianne Grandia: een krachtige roman van een geliefd auteur over de impact van een ongeneeslijke ziekte en geloofsonzekerheid.

Een ontroerend verhaal over een moeilijke zoektocht en destructieve gedachten, maar ook over hoop en liefde, en over de genade die onder Gods vleugels te vinden is.

Speciaal voor leesclubs schreef Marianne gespreksvragen. We delen deze graag met jullie.

lente, boeken. boekenlijst, lezen
 1. Wanneer je aan het boek begint, weet je nog niet of Riemke echt ziek is of dat ze zich slechts van alles inbeeldt en veel te veel piekert. Misschien heb je je zelfs wel wat gestoord aan dat gepieker, of herkende je het juist wel?
  Op welk moment kreeg jij het vermoeden dat haar klachten niet ‘tussen haar oren’ zaten?
 2. Herken je (bij jezelf of iemand in jouw omgeving) iets van de angst voor God (en voor Zijn afwijzing) waarmee Riemke worstelde? En zo ja, heeft het verhaal je geholpen om (meer) zicht te krijgen op Gods genade? Hoe?
 3. Wanneer ik een roman schrijf, weet ik van te voren nog niet hoe het verhaal zal gaan, en dat geeft soms verrassende momenten. Zo heb ik zelf (en jij misschien ook wel) lange tijd gedacht dat Jim en Riemke met elkaar in gesprek zouden gaan, maar uiteindelijk was het Simon die het gesprek met haar voerde, terwijl Jim een andere – maar eveneens cruciale – taak te vervullen kreeg.
  Wat vond je van deze ontwikkeling in het verhaal?
 4. Stel dat jij ook in het verhaal was voorgekomen. Wat zou je dan voor rol hebben willen spelen? En wie van de hoofdpersonen zou je graag eens willen ontmoeten, en waarom? En wat zou je hem/haar dan willen vragen of zeggen?
 5. Riemke en haar vriendin Elise hebben een totaal andere kerkelijke achtergrond. Heb jij ook vriendinnen die heel anders over geloofsonderwerpen denken dan jij? Hoeveel ruimte is er in jullie relatie om daar zonder oordeel met elkaar over te praten?
 6. ‘Maar nog veel meer hoop ik dat ze (Riemke) niet op zoek is naar een wonder, maar naar de Heere Jezus zelf.’
  Hoe vond je het dat juist de ‘strenge’ oma Groen deze uitspraak deed?
 7. Riemke worstelt met de vraag waarom de God de een wel en de ander niet geneest. Herken je deze vraag? Wat zijn jouw gedachten hierover? (Zie ook het persoonlijk nawoord waarin ik iets deel vanuit mijn eigen leven).
 8. Jim krijgt soms beelden. Wat vond jij daarvan?
 9. De Avondmaalsviering – wat zijn jouw gedachten over het verband tussen ‘Avondmaal’ en ‘vieren’?
 10. Pas net voordat Simon in het verhaal voor het eerst voorkwam, kwam hij ook voor het eerst in mijn gedachten voor. Al schrijvende ben ik veel van hem gaan houden, en ik gun iedereen ‘een Simon’ in zijn leven.
  Heb jij ‘een Simon’ in je leven?
  En zou jij zelf voor iemand ‘een Simon’ willen en kunnen zijn?
 11. Bonusvraag
  Waar hoop je dat het vervolg (Koorden van liefde) over gaat, en vooral ook: welke hoofdpersonen zie je graag terug?
  NB. Als je het antwoord op deze vraag met mij wilt delen, of andere dingen over het boek kwijt wilt, mail me dan gerust! marianne@mariannegrandia.nl

 

PUUR! boekentip:

Ook van Marianne Grandia.
‘Dansen in de regen’ gaat over vreugde vinden in God. Hoe kun je vreugde vinden in God wanneer het stormt in je leven? En welke Bijbelteksten helpen daarbij? In haar toegankelijke, warme stijl vertelt Marianne Grandia over licht en schaduw, keuzes maken, het leven omarmen en dansen in de regen.


Onder zijn vleugels van Marianne Grandia: een krachtige roman van een geliefd auteur over de impact van een ongeneeslijke ziekte en geloofsonzekerheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *