Het leven van Elisabeth Elliot

29 juli 2018
Delen via:

Ik ben altijd onder de indruk geweest van Elisabeth Elliot. Toch denk ik dat ze de laatste jaren niet meer zo bekend is onder mijn leeftijdsgenoten. Elisabeth, overleden op 15 juni 2015, heeft geen gemakkelijk leven gehad. Vaak worden haar quotes aangehaald als het gaat om eenzaamheid, alleen-zijn, geloof na het verlies van een geliefde.

Elisabeth Elliot is vooral bekend van het Vijf kruisen in de Jungle en dit verhaal schokte de wereld. In de herfst van 1956 besloten vijf jonge zendelingen om contact te leggen met de Auca-stam, die diep in het ondoordringbare oerwoud van Ecuador woonde. Bijna 300 jaar eerder was de eerste toenaderingspoging mislukt, toen de zendeling door de Auca’s met speren vermoord was. Met hulp van Mission Aviation Fellowship werd nu een nieuwe poging voorbereid om hen door de lucht te bereiken.

Allereerst probeerde de vijf mannen, die hun gezinnen en vrouwen naar het gebied hadden meegenomen, om vanuit de lucht vriendschap te sluiten met de stam. Daarvoor was een techniek ontwikkeld, om vanuit het vliegtuig een emmer met geschenken te laten zakken, die op de grond neergezet kon worden. Na tientallen verkenningsvluchten was een team uiteindelijk ingevlogen en kampeerde op een zandbank langs de rivieroever. .

Honderd kilometer verder zaten hun vrouwen achter de kortegolfradio ademloos te wachten op nieuws…

Toch bleek dit een stap te ver: de vijf mannen werden vermoord door de indianenstam die bang waren voor het vliegtuig en de vreemde mensen.

Haar tweede huwelijk leek gemakkelijker te worden, ze trouwde een befaamd theoloog en trok met haar dochter bij hem in. Maar ook hier lag verdriet om de hoek. Addison Leitch overleed na vier jaar aan kanker.

Vertrouwen. Overgave. Zelfverloochening. Gehoorzaamheid. Elisabeth Elliot heeft die lessen zelf niet op een gemakkelijke manier geleerd. Misschien is dat de reden waarom honderdduizenden vrouwen moeite doen om haar te horen spreken, haar boeken te lezen of haar een brief te schrijven. Wat zij vertelt is geen theorie. De voorbeelden uit haar leven liggen voor het grijpen, de bijbelteksten die ze aanreikt vormen een rode draad in haar eigen bestaan.

God heeft ons beloofd dat we alles zouden krijgen wat we nodig hebben. Wat we nu niet hebben, hebben we nog niet nodig.

De lessen die ze in haar leven leerde, maken Elisabeth Elliot tot een aanspreekpunt voor iedereen die haar ontmoet. “Als ik iemand tegenkom die nog nooit van het Evangelie gehoord heeft, vertel ik hem op een gegeven moment: “God heeft je lief. Dat is moeilijk te geloven, maar luister wat er in Johannes 3:16 staat: Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.” Hoe mensen dan reageren? Ze denken: Je moet gewoon gek zijn om dat te zeggen. Maar soms is er iemand die luistert, die meer wil weten.”


Priscilla White droomt niet van trouwen of moederschap. Ze voelt zich door God geroepen om zendelinge te zijn. Tot haar grote spijt wil de zendingsraad haar niet uitzenden omdat ze vrijgezel is. Samen met dokter Eli Ernest, die met hetzelfde probleem zit, probeert ze een uitweg te vinden. Al snel wordt duidelijk dat een huwelijk op papier hun enige kans is. Het lijkt een klein offer, maar tijdens de zware reis blijkt hun beslissing meer gevolgen te hebben dan ze beiden hadden vermoed.

Dit boek kunt u voor €12,50 bestellen

 

 


Ze heeft er geen moeite mee haar persoonlijke leven in boeken en lezingen bloot te leggen. “Ik gebruik mijn eigen ervaringen om op de vragen van anderen in te gaan. In het leven stelt iedereen de vraag: Waarom moet dit gebeuren? Ik ook. Maar God heeft een antwoord. Dat antwoord is: Vertrouw Mij, besef dat Ik het beste met je voorheb. Dikwijls hebben mensen jaren en jaren nodig om te leren begrijpen dat de Heere ons liefheeft, ook als we moeten lijden. Ik ben nu 74 jaar, en ik kan zeggen dat het een levenslang proces is, leren luisteren, leren vertrouwen. Aandachtig de Bijbel lezen, dagelijks in gebed gaan – dat is de enige manier om met deze dingen bezig te zijn.”

Persoonlijk heb ik nooit een stem gehoord of een visioen uit de hemel gezien, maar ontelbare keren werd ik zomaar herinnerd aan woorden uit de Bijbel die precies op mijn situatie sloegen. (…) Als het Gods woord is voor ons op dat moment, brengt God het onder onze aandacht en krijgen we ook de zekerheid dat het Zijn woord is. (“Gods leiding in mijn leven”, blz. 66)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *