Hoelang mag ik blijven? – Wendy Geuverink

9 april 2018
Delen via:

In Hoelang mag ik blijven? beschrijft Wendy Geuverink het waargebeurde en persoonlijke verhaal van Truus Stern-van Zuiden, die in de Tweede Wereldoorlog 13 onderduikadressen overleefde.

Over het boek

Truus van Zuiden is zestien jaar als ze in de oorlog moet onderduiken omdat ze Joods is. In tweeënhalf jaar tijd verblijft ze op dertien verschillende adressen in Nederland. Ze woont in huis bij gereformeerden, katholieken, verzetsmensen en zelfs bij NSB’ers. In elk gezin past Truus zich onmiddellijk aan. Je moet lief zijn, nooit je stem verheffen en goed meehelpen want je leven hangt ervan af. Haar moeder wordt tijdens de onderduik verraden en gedeporteerd naar Auschwitz. Ondertussen wordt Truus steeds vindingrijker en neemt ze zelfs deel aan het verzet. Na de bevrijding blijkt niet iedereen in Hoogeveen blij met de terugkeer van hun Joodse stadgenoten. Truus probeert ondanks de verliezen en de tegenstand uit alle macht haar leven weer op te bouwen.

Over de auteur

Wendy Geuverink is psycholoog. Ze woont in Berlijn met haar gezin en schreef eerder het boek In mijn familie.


Hoelang mag ik blijven? van Wendy Geuverink is een waargebeurd verhaal over aanpassen, volhouden en verzet

 

 

 

 

Reacties (1)

  • Jack Veerman. schreef:

    Hallo Wendy,
    Wat een super goed verhaal heb je geschreven over de onderduik van Truus van Zuiden.
    Ik heb het nu voor de 2e keer gelezen en het boek heeft me heel erg aangegrepen. Ik heb al heel wat boeken gelezen over de oorlog wat het lot van de Joden betreft . Gisteren ben ik naar Hoogeveen geweest en heb het pand gevonden met huisnummer 207 in de Hoofdstraat de straat en pand waar het boek over gaat en het deed me wel iets dat ik daar stond. Er is weinig meer van te zien van hoe het ooit was maar ik vond het wel wat doen.
    Ik zou zo graag eens een praatje willen maken met Truus van Zuiden en haar in het echt willen zien , ik weet dat het moeilijk is omdat ze al zo oud is en dat ze dat helemaal niet meer wil misschien. Ik weet dat ze weleens wat lezingen geeft maar ik weet niet waar dus misschien dat jij iets weet Wendy. Vanmorgen heb ik kamp Westerbork gebeld en gevraagd of ze daar weleens komt maar konden daar geen antwoord op geven. Wel is er een expositie naar aanleiding van je boek dus ga ik daar ook nog naar toe. Ik hoop van harte dat ik haar nog eens mag ontmoeten dat zou geweldig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *