‘Ik zeg weleens dat ik een Tetris-hoofd heb’

7 juni 2019
Delen via:

Schrijfster Alianna Dijkstra (45) interviewde voor haar nieuwe boek Is er een hemel voor autisten? twaalf christenen met autisme. “De kerk moet een veilige plek zijn, maar autisten ervaren dat niet altijd zo. Met dit boek hoop ik dat hun verborgen eenzaamheid zichtbaar wordt.”

Alianne Dijkstra

Alianna Dijkstra geeft lezingen over autisme en schreef eerder Autisteneiland en Autisten liegen niet. Zelf kreeg ze vijftien jaar geleden de diagnose autisme. Op een boerderij in de luwte van Zwolle blikt ze daarop terug. “Ik werkte als pr-functionaris voor een blindenbibliotheek, maar liep vast in mijn werk. Al vrij snel kreeg ik de diagnose ‘autisme’, maar daar was ik het niet mee eens.” Ze schudt haar hoofd: “Bij het woord autisme dacht ik aan een kind dat de hele dag aan een wiel van een speelgoedautootje draaide. Maar ik ontdekte dat autisme voornamelijk te maken heeft met het verwerken van informatie.”

GAME OVER

Lachend: “Zo zeg ik weleens dat ik een Tetris-hoofd heb. Dat is een spelletje waarin blokjes naar beneden vallen. Als je die niet snel genoeg op de juiste plek laat neerkomen, is het op den duur game over. Zo werkt het ook in mijn hoofd. Als ik te veel informatie binnenkrijg, kan ik die niet goed verwerken. Nu – vijftien jaar later – kan ik zeggen dat ik blij ben met de diagnose. Want ik begrijp inmiddels beter waarom ik bepaalde dingen doe of juist laat.’’

Alianna Dijkstra: ‘Mensen met autisme nemen dingen vaak letterlijk’

Voor Is er een hemel voor autisten? interviewde Alianna twaalf mensen met autisme uit verschillende gezindten, plus acht hulpverleners. “Ik heb bewust gekozen voor persoonlijke verhalen, want daardoor krijgt autisme een gezicht en een stem. Het was een intensief proces omdat je iemands belevingswereld binnen stapt. Je hoort de mooie, maar ook de verdrietige verhalen.

Lees het hele artikel via Eva.eo.nl


Is er een hemel voor autisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *