Laten we zacht zijn

25 februari 2019
Delen via:
‘Zachtmoedig ben je wan- neer je alle domeinen van jeziel in jezelf verzamelt, als je niets van wat je in jezelfaantreft, veracht of zelfs isoleert. Alles hoort bij jou.’ – Anselm Grün

Betrap jij jezelf er ook regel- matig op dat je erg kritisch bent op jezelf en anderen? Dat je gedachten, eerder negatief zijn dan positief? Je moet er soms niet aan denken dat je tegen een ander hardop zou zeggen wat je in je hoofd tegen jezelf zegt.

Zelfliefde

Veel mensen hebben een soort innerlijke slaven- drijver in zich, die hen opzweept, kritisch afblaft en naar beneden haalt. We zitten ons geluk vaak in de weg door hoe we over onszelf oordelen. Zou het niet fijn zijn als je met wat meer begrip en vriendelijkheid kijkt naar jezelf en anderen? Dat is wat zelf- compassie doet. Zelfliefde, die niks te maken heeft met egoïsme of narcisme maar met aanvaarding van jezelf met je goede en slechte kanten zonder te oordelen. Een oud Bijbels woord daar- voor is zachtmoedigheid. Zachtmoedigheid wordt genoemd als kenmerkende eigenschap van een van de Bijbelse leiders: Mozes. Van hem wordt gezegd: niemand was zachtmoediger dan hij. Het kostte hem heel wat jaren om die zachtmoedigheid te leren, maar van lieverlee transformeerde hij, met Gods hulp, van een driftig en ongeduldig mens tot een vredelievend, geduldig en liefdevol persoon.

Je hart open stellen

Kristin Neff, een Amerikaanse psychologe, die expert is op dit onderwerp, zegt: ‘Zelfcompassie betekent dat je op precies dezelfde manier naar jezelf kijkt als je het moeilijk hebt, als je faalt, of als iets je niet bevalt aan jezelf. In plaats van je leed te negeren, zeg je tegen jezelf: “Dit is iets waar ik het moeilijk mee heb. Hoe kan ik op dit moeilijke moment het beste mezelf troosten en voor mezelf zorgen?” In plaats van meedogenloos te oordelen en jezelf te kritiseren voor allerlei tekortkomingen, betekent zelfcompassie dat je vriendelijken begripvol bent tegenover je fouten en gebreken. Wie heeft er ooit gezegd dat je perfect moet zijn? Je kunt natuurlijk wel proberen te veranderen zodat je gelukkiger en gezonder wordt, maar dat doe je omdat je om jezelf geeft; niet omdat je jezelf waardeloos en onacceptabel vindt.

Heel belangrijk is dat je je menselijkheid accepteert en respecteert. Dingen gaan niet altijd zoals je zou willen. Je komt frustratie tegen, verlies, je maakt fouten, je loopt tegen je eigen grenzen aan, je voldoet niet aan je eigen idealen. Dit is de menselijke conditie: een realiteit die we allemaal met elkaar delen. Hoe meer je je hart openstelt voor die realiteit, in plaats van er tegen te vechten, des te meer zul je in staat zijn compassie te voelen voor jezelf, en voor al je medemensen.’

De boodschap is:

Wees een beetje zacht voor jezelf; een van de sleutels voor duurzaam geluk. Het ontwikkelen van compassie helpt je om die niet-helpende kritiek op jezelf en anderen terug te dringen, niet te oordelen en je verbon- den te voelen met anderen. Een eerste behulpzame stap is het stoppen jezelf met anderen te vergelijken.

Doen

Schrijf een brief aan jezelf vanuit het gezichtspunt van een denkbeeldige vriend(in). Richt je aandacht op iets van jezelf waarover je ontevreden bent. Wat zou je vriend(in) tegen je zeggen over dat waar jij zo mee zit? Hoe zou hij of zij tegen je praten, welke woorden zou hij of zij gebruiken om compassie en liefde uit te drukken. Het is wel belangrijk dat je tijdens het schrijven steeds de kernwaarden in het oog houdt: acceptatie, zachtaardigheid, zorg en betrokkenheid bij jou zoals je bent.

 

Dit is een hoofdstuk uit het boek “Het grote boek over geluk” van Janneke de Leede

 

Het grote boek over geluk is een inspirerend geschenkboek over de zoektocht naar geluk. Hoe kun je een bezield leven leiden? Janneke de Leede beschrijft verschillende aspecten van het christelijke geloof, onder andere dankbaarheid, stilte, loslaten, kwetsbaarheid en hoop komen aan bod. Oude christelijke leefregels blijken opvallend actueel en sluiten aan bij de nieuwste inzichten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *