Leesclubvragen bij Over leven

28 april 2018
Delen via:

Achter in het boek Over leven van Kerry Egan zit een lijstje gespreksvragen die je kunt gebruiken als je het boek bijvoorbeeld behandelt op een leesclub. Wij geven je een aantal van die vragen!

1. ‘We maken allemaal dingen mee die we meedragen als de verhalen die ons leven bepalen,’ schrijft Kerry Egan in de openingszin van Over leven. Dit is een thema waar ze in dit boek vaak op terugkomt als ze de verhalen opschrijft die haar patiënten hebben verteld, en als ze ingaat op de betekenis die zij uiteindelijk hebben gevonden in dit doorgeven. Is er een specifiek verhaal dat jouw leven heeft bepaald? Op welke manier(en)?

2. Een vrouw die stervende is aan darmkanker en in het laatste stadium van dementie is, vertelt aan Kerry Egan: ‘Wat er ook voor erge dingen in je leven zijn gebeurd, wat voor afschuwelijks je ook hebt meegemaakt, er zijn drie dingen die je moet doen. Ten eerste. Je moet het accepteren. Ten tweede. Behandel het met zachtheid. Ten slotte, en luister nu goed, je moet het zacht voo
jou laten zijn.’ Wat denk je dat ze daarmee bedoelde? Hoe kun je tegenslag, of dat nu een behapbare teleurstelling of een levensveranderend drama is, zacht voor je laten zijn? Hoe zou dat eruitzien?

3. Hoe gaat Kerry in Over leven met godsdienst om? Zie je dit als een religieus boek? Waarom, of waarom niet?

4. ‘De wereld vertelt mij al 75 jaar dat mijn lichaam niet oké is. Dat was eerst omdat ik een vrouw ben, toen omdat ik dik ben, daarna omdat ik ziek ben.’ Dit zegt een patiënt tegen Kerry Egan in het hoofdstuk ‘Als ik weet wat ik nu weet had ik veel meer gedanst…’ Naar aanleiding daarvan vraagt Kerry zich af: ‘Welke impact hebben de stemmen in ons hoofd die zeggen dat we ons lichaam zouden moeten haten, op onze ideeën over de zorg voor de zieken, de gehandicapten, de ouderen, de kwetsbaren? Voor moeders, soldaten, arbeiders, immigranten, mannen, vrouwen?’ Wat denk jij dat het effect is? Op welke manieren zie je dat nu gebeuren in onze huidige cultuur?

5. ‘Toen ik nog heel jong was dacht ik dat spijt hetzelfde was als falen, en dat moest je koste wat kost zien te voorkomen. Maar het is in feite een venster.’ Wat zou Kerry hiermee bedoelen?

6. In ‘Sterven is een werkwoord’ vraagt een patiënt aan Kerry om haar naar de tuin van het verpleeghuis te rijden, want: ‘Ik wil de wind weer om mijn blote kont voelen waaien.’ Kerry barst in lachen uit en ze kan bijna niet wachten om dit verhaal die avond te vertellen tijdens een uitje met vrouwen uit de buurt. Maar een van hen onderbreekt haar met de woorden: ‘Ik kan niet tegen verhalen over mensen die doodgaan!’ Ze vertelt dus niet verder en denkt: ‘Hoe kan ik uitleggen dat er weliswaar verdrietige momenten zijn in het hospicewerk, maar dat die in de schaduw staan van de vele leuke, plezierige, langdradige, vredige, frustrerende, taaie en – jazeker! – hilarische momenten?’ Op welke manieren verweeft ze humor in Over Leven? Hoe helpt humor mee om ‘de stervenden’ te zien als gewone mensen?

Heb jij het boek Over leven al gelezen?


Kerry Egan, een geestelijk verzorger in een hospice, doet in Over leven getuigenis van, wat zij noemt, het spirituele werk van sterven. In plaats van te praten luistert ze: naar verhalen van hoop en spijt, schaamte en trots, dromen en verraad, over lang bewaarde geheimen. Maar bovenal over liefde. Liefde voor partners, kinderen en vrienden. Dit is niet een boek over sterven – het is een boek over leven.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur: Puur Vandaag
Leesclubvragen bij Over leven


Bekijk dit boek!