Scherven van hoop

22 augustus 2018
Delen via:

‘Scherven van hoop’ van Gemma Liviero: een aangrijpend oorlogsverhaal over een Nazi-arts, een Joodse vrouw en een klein meisje, wier wegen op een bijzondere manier samenkomen.

Drie verschillende mensen proberen op hun eigen manier om te gaan met de verschrikkingen van de oorlog. Wilhelm, een Nazi-arts met gewetenswroeging; Elsi, een jonge Joodse vrouw die probeert te overleven in een Poolse getto; en Matilda, een meisje dat vastgehouden wordt in een Lebensborn kliniek waar het Arische ras wordt verbeterd. Wanneer hun wegen zich kruisen, vechten ze samen voor een nieuw bestaan. Maar de oorlog laat diepe sporen na.

Personages

Wilhelm, een Nazi-arts met gewetenswroeging, die door zijn afkomst gedwongen wordt keuzes te maken. Je merkt dat hij hiermee worstelt en uiteindelijk toch zijn hart en geweten laat spreken. Hierdoor veranderd zijn leven radicaal, maar nooit zonder hoop om zoveel mogelijk mensen te redden.

Elsi, een jonge Joodse vrouw die probeert te overleven in een Pools getto.
Als haar moeder zwanger is geraakt door een Duitse soldaat en zij door een zelf opgewekte miskraam bijna doodbloedt, besluit Elsi zich aan te sluiten bij het verzet.
Door verraad wordt ze opgepakt en gevangengezet de toekomst ziet er zeer onheilspellend uit. Maar zelfs in de duisternis van ons leven zijn er altijd lichtstralen van hoop!

Matilda, een meisje dat vastgehouden wordt in een Lebensborn kliniek waar het Arische ras wordt verbeterd.
Ze wordt gedwongen afgestaan door het moeder voor het Duitse rijk en ze komt na een lange reis in Duitsland, waar zij onder een streng regime wordt “heropgevoed”. 
Matilda heeft een vrije geest en laat zich niet vormen, zij vecht voor haar eigen bestaan en verteld verhalen van hoop.

Scherven van hoop

Je zit bijna meteen in het verhaal en als het andere lezers vergaat zoals mij, dan kun je niet stoppen, tot de laatste bladzijde is omgeslagen. Dat komt vooral door de schrijfstijl van de auteur. Ze weet de gevoelens en worstelingen van de hoofdpersonages heel goed op papier te zetten en houdt je aandacht gevangen door de onverwachte plotwendingen.

Daniëlle Heerens

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *