75 jaar bevrijding

14 april 2020
Delen via:

Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding. Dit gebeurd dit jaar iets anders dan normaal helaas. Toch staan we bij PUUR!vandaag ook stil bij dit thema. Vrijheid en bevrijding. Er komen blogs voorbij rondom dit thema en mooie boeken rondom de Tweede wereldoorlog en het thema vrijheid.

Vandaag een prachtig boek om mee te beginnen.

Het eerste transport

Het waargebeurde verhaal van 999 meisjes in Auschwitz
Auschwitz‘Het eerste transport’ van Heather Macadam is het waargebeurde verhaal van 999 joodse meisjes, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz tewerkgesteld werden.
Op 25 maart 1942 ontvangen bijna duizend joodse meisjes uit Poprad, Slowakijke, een oproep om te komen werken voor de overheid. Ze melden zich op het station in hun beste kleren, trots dat ze zich nuttig kunnen maken voor hun land. In plaats daarvan worden ze naar Auschwitz gestuurd. Slechts enkelen keren terug.Heather Macadam deed jarenlang nauwgezet onderzoek naar de meisjes van het eerste officiële Auschwitz-transport. Zo ontrukte ze hun verhaal aan de vergetelheid en bracht hun hiermee een laatste eerbetoon. Hiervoor ontving zij een Yad Vashem-onderscheiding.

 

 

 

Dit boek is met zoveel respect geschreven, niet alleen voor de meisjes uit het eerste transport, maar voor alle transporten. Tuurlijk, de meisjes maakten fouten, tuurlijk, het grootste deel van de meisjes heeft het niet overleefd. Maar het respect en de warmte voor de meisjes die alles doorstaan hebben en daarna zijn doorgegaan met hun leven is geweldig! En dat doet niets af aan de gruwelen waaraan deze meisjes zijn blootgesteld.  – Marianne op Hebban.nl

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *