Alleen of samen…

23 oktober 2019
Delen via:

Als ik thuiskom na een lange studiedag zie ik ineens het PUUR!Magazine liggen. Oh heerlijk, even lekker ontspannen. Ik blader het magazine door en zie allemaal inspirerende titels staan: herontdek het meisje in jou: vrolijk, energiek en vol levenslust. Er is misschien veel pijn in het leven, maar er is ook altijd hoop en er is liefde. Samen met jezelf (en elkaar). Familie, het is ingewikkeld.

Wauw, ik wil het allemaal wel lezen, maar heb niet heel veel tijd. Ik leg het blad dan ook weer weg en besluit de volgende dag er echt even de tijd voor te nemen. Heerlijk als ik het huis even helemaal voor mezelf heb. Even alleen zijn en kiezen voor mezelf, me time. Wat kan ik daar van genieten en van bijkomen. Al geniet ik er ook van om samen met anderen te zijn, als ik een studiedag heb voor Groundwork of als ik samen met andere koorleden zing. Of samen zijn met mijn man en kinderen. Echt genieten, gewoon samen zijn.

Ik begin met het artikel van Yvonne de Noord ‘Familie, het is ingewikkeld’. Het artikel raakt me. Wat een eerlijk en kwetsbaar artikel. Maar juist daardoor ook zo krachtig. Ik geloof echt in de kracht van kwetsbaarheid. Wat ben ik dankbaar voor mijn familie, al zijn er ook momenten dat ik het contact niet altijd makkelijk vind. Als kind voelde ik me in ons drukke gezin soms best alleen en heb ik me ook niet altijd gezien gevoeld. Dan ben je misschien samen, maar kun je je toch alleen voelen.

Dan lees ik het artikel van Daniëlle Heerens ‘Samen met jezelf en elkaar’. Over het verschil tussen mensen die zich graag met anderen omringen, en zij die het liefst alleen zijn. Hoe is dat voor jou? Ben jij graag alleen? Of vind je het vaak gezellig om samen met anderen te zijn?

Als ik eerlijk naar mezelf kijk, dan vind ik dat eigenlijk best een lastige vraag. Het heeft voor mij vooral te maken hoe ik mij op dat moment voel en of er ook echt contact met de ander mogelijk is. Ik geniet soms van een grote groep mensen als er een positieve sfeer is, al kan ik ook snel overprikkeld worden door zo’n grote mensenmassa. Ik ben iemand die oplaadt als ik alleen ben, dan kom ik weer in verbinding met mezelf. Als ik dan weer in verbinding ben met mezelf dan geniet ik er ook weer meer van om samen met een ander te zijn.

Ben ik dan een groepsdier of een einzelgänger? Een groepsdier als ik me uitgerust voel en in balans ben en een einzelgänger als ik tijd nodig heb om de prikkels te verwerken en weer tot mezelf te komen. Contact over wat er echt toe doet is voor mij als groepsdier wel belangrijk. Een hoog koetjes en kalfjes gehalte is aan mij niet besteedt, dan toch liever een einzelgänger.
Zoals je merkt, ben ik er nog niet helemaal uit. Misschien ben ik gewoon een groepsganger of een einzeldier. Van beide een beetje. Niet introvert of extravert, maar ambivert zoals ze dat zo mooi noemen. De ene keer geniet ik van samen en de andere keer van alleen zijn.

En jij? Wat past bij jou?

Over het thema samen kun je nog veel meer prachtige artikels lezen in het PUUR!magazine. Ik zou zeggen, lekker bestellen en zo jezelf lekker een alleen verwen-momentje gunnen, puur genieten. Of als je liever van samen bent, samen shoppen en dan ook even bij de Christelijke boekhandel langs..

 


samenIn het najaarsnummer van PUUR! Magazine staat het thema ‘samen’ centraal. Het najaar is de tijd van samen. Samen eten, feesten vieren, knus naar binnen. Een groot interview met Cocky Drost, die als relatietherapeut alles weet over de uitdagingen van samenzijn, en die samen met haar zussen muziek maakt. Een fotoreportage over bijzondere groepen mensen. Natuurlijk aandacht voor familiebanden en relaties. En: wat als je juist single bent?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *