Be Excellent

26 september 2021
Delen via:

We delen een gedeelte uit ‘Be Excellent’, het boek van Maroesja van der Pols. Ze bemoedigt vrouwen om het beste in zichzelf naar boven te halen, om te excelleren.

Vorige week verscheen het boek ‘Be Excellent’ bij Kok Boekencentrum. Maroesja van der Pols is ondernemer en coach en schreef het boek om andere vrouwen te helpen, zodat zij kunnen groeien op allerlei vlakken. Excelleren, uitblinken: dat is wat iedere vrouw kan en daar wil Maroesja je toe aanmoedigen. Vandaag delen we een deel uit het boek over je zelfbeeld.

Smoke en Mirrors – Als pijn je spiegel is

Je spiegelt je (vaak onbewust) aan de mensen met wie jij je verbonden voelt of bent. Zonder een bepaalde relatie, of een gedeelde band, is het lastig spiegelen. Dat hoeft niet meteen een heel intense band te zijn (zoals met je moeder of je vader, of een eerste geliefde of goede vriend), maar dat kan ook iemand zijn die je bewondert of die jou heeft geraakt. Zoals je eerste werkgever, die jou het gevoel gaf dat je iets kon. Of een leraar of onderwijzer die mogelijkheden zag, of die je wist te inspireren met liefde voor een vak of een onderwerp. Of je beste vriend of vriendin, vroeger op school of nu om je heen.

Je kunt jezelf ook spiegelen aan een ervaring die impact op jou heeft gehad. In zo’n situatie kan zelfs een overtuiging ontstaan die voor jou als waarheid voelt. We noemen dat beperkende of versterkende overtuigingen. Dergelijke overtuigingen voelen ontzettend echt en waar; ze zijn immers ontstaan in een situatie waarin jij een belangrijke les hebt geleerd. Soms zijn dat versterkende overtuigingen, bijvoorbeeld: je bent door een echtscheiding heen gegaan en daar ben je zoveel sterker uitgekomen. Je weet nu zeker: zelfs zo’n klap overleef ik. Ik kan dit! Of: je bent ontslagen, maar je hebt je daardoor zeker niet uit het veld laten slaan. Nu weet je nog beter wat je kunt en wilt, je bent weer opgekrabbeld en op zoek gegaan naar die nieuwe baan. Want die is er gewoon, zeker weten.

Beperkende overtuigingen

Overtuigingen kunnen echter ook beperkend zijn. Die houden je dus tegen in je groei en ontwikkeling. Hoe je daar achter komt? Vooral door de dialoog aan te gaan met mensen om je heen, die het allerbeste met je voor hebben. Zij kunnen je wijzen op de dingen die je beperken. Waarschijnlijk hebben ze ook nog eens advies dat je verder kan helpen, of een luisterend oor als je even wilt spuien.

Heel belangrijk, want overtuigingen zijn vooral ideeën die je hebt over jezelf, niet per se de werkelijkheid. Het zijn geen feiten, ook al zijn ze ontstaan op een feitelijk moment. Het is dus belangrijk om ze te toetsen: zie ik dit goed? Is deze overtuiging iets dat mij sterker maakt? Herken je dit bij mij? Helemaal als je beseft dat overtuigingen een grote invloed hebben op jouw zelfbeeld.

Be Excellent: jouw identiteit

Dat is immers niets anders dan jouw beleving van wie je bent: je identiteit. Dan is het heel vervelend en zelfs een grote beperking voor je groei als je overtuigingen hebt die jou tegenwerken of onzeker maken. Er is gelukkig goed nieuws: overtuigingen zijn te veranderen, net zoals gewoontes dat zijn. Als je dus overtuigingen hebt die jou beperken in wat jij wilt bereiken, of hoe jij oprecht in contact kunt staan met anderen, neem dan de tijd om ze te veranderen.

Praat eens met jouw ‘excellente mensen’. Sta open voor hun ideeën over jou, hun visie op jouw mogelijkheden. En neem vervolgens zo snel mogelijk afscheid van die beperking, zodat je kunt groeien en kunt genieten van wie jij bent. Waarom je dat moet doen? Heel eenvoudig! Omdat jij onmisbaar bent voor de mensen om je heen en omdat je nu, helemaal na jouw geleerde lessen, nog meer te delen hebt met de ander. Je bent sterk genoeg om kwetsbaar te zijn en te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *