Beth Moore – Bevrijd!

28 september 2021
Delen via:

We delen een gedeelte uit Bevrijd!, het nieuwe boek van Beth Moore. Ze schreef het boek aan de hand van Psalm 40. Hoe moeten we ermee omgaan als we in ons leven in de put worden gegooid?

Een nieuw boek van evangelist Beth Moore verscheen deze maand bij Kok Boekencentrum: Bevrijd! Hierin gaat Moore met behulp van Psalm 40 op zoek wat het betekent om in de put te zitten en om eruit bevrijd te zijn. Vandaag delen we er een gedeelte uit.

Fragment uit Bevrijd!

De afgelopen vier jaar had Melissa op zichzelf gewoond, maar kinderen vallen vaak terug in hun oude patronen zodra ze weer onder hun oude vertrouwde dekbed liggen. Ouders met volwassen kinderen herkennen dat waarschijnlijk wel. Melissa moest de volgende dag ergens naartoe en vroeg of ik haar weer wakker wilde maken, ‘net als vroeger’. Ja, natuurlijk wilde ik dat. Dus de dag erna riep ik één keer, nog een keer … toen voor de zesde en de zevende keer. Ze wilde maar niet uit bed komen. Uiteindelijk verhief ik mijn stem en toen riep ze terug: ‘Mam, kom eens!’ Ik liep haar kamer binnen. Ze sloeg het dekbed van zich af, klopte naast zich op het bed en zei: ‘Ga hier eens liggen, mam.’

Ik stribbelde tegen, maar ze bleef aandringen, dus ging ik naast haar op bed zitten. ‘Nee, mam! Languit liggen. Onder de dekens.’ Dat deed ik. ‘Trek de deken omhoog en schud het kussen lekker op onder je hoofd.’ Ook dat deed ik. ‘Moet je dat bed nu eens voelen, mam.’ Wow, dat voelde inderdaad heerlijk. Melissa lag precies in dezelfde houding naast me, keek me aan en zei gekscherend: ‘Als jij mij was, zou je toch ook niet uit bed willen komen?’ Aan dat voorval heb ik nog vaak teruggedacht. Het leven is zwaar. Velen van ons hebben genoeg redenen om te blijven liggen en niet meer op te staan.

In de put gegooid

We zijn, wanneer dan ook, hoe dan ook en door wie dan ook, in de put gegooid. We vinden bijna allemaal dat we genoeg redenen hebben om de rest van ons leven boos, bitter, angstig of onzeker te blijven. We zouden wel willen dat mensen naast ons gaan liggen, zodat ze voelen wat wij voelen en ons toestemming geven te blijven liggen. Maar als ze dat doen, geven ze ons het gevoel dat we thuishoren in dat vroegtijdige graf dat Satan voor ons gedolven heeft. Dan laten ze ons een levende dode zijn. Christus kwam bij ons in het graf, bleef daar drie dagen, maar stond toen weer op… waardoor ook wij kunnen opstaan en echt kunnen gaan leven.

Laat dit goed op je inwerken: toen God toestond dat jij in de put gegooid werd, was dat geen willekeur. Hij koos je zorgvuldig uit, omdat Hij in je gelooft. Maak zijn vertrouwen waar.


‘Bevrijd!’ is een pastoraal boek van Beth Moore over Gods bevrijding op basis van haar persoonlijke verhaal, aan de hand van Psalm 40. David zingt in Psalm 40 over de put waarin in hij zat en hoe God hem daaruit bevrijdde. Ook wij kunnen het gevoel hebben gevangen te zitten. In ‘Bevr?d!’ beschrijft Beth Moore hoe zij uit de ‘put’ is getrokken en hoe de poëtische woorden uit deze psalm de inspiratiebron vormden voor een nieuw lied in haar hart. Dat lied wil ze in dit aangrijpende boek met jou delen. Ze beschrijft hoe je bevrijd kunt worden van de narigheid in je leven en de sterke hand die Jezus in de diepte naar je uitsteekt kunt vastgrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *