Boek van de week: Ik houd je vast

23 december 2019
Delen via:
De kracht van aanraking bij je kind
Ik houd je vast van Annette Bakker is een opvoedingsboek over fysiek ouder-kindcontact en liefdevol ouderschap. Iedereen heeft huidhonger, en zeker een kind hunkert naar de liefdevolle aanraking van zijn ouders. Al vanaf de babytijd is aanraking de krachtigste manier om met je kind te communiceren. Annette Bakker pleit in dit PUUR! balans boek voor gezonde aanraking van kinderen vanaf de geboorte. Aanraking waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Praktische handvatten en tips wisselt ze af met foto’s en het vroeggeboorteverhaal van haar eigen zoon Daniël.

Speciaal voor PUUR!vandaag vertelt Annette over haar boek en het schrijfproces.

Hoe is het idee voor dit boek ontstaan?

‘Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar en waar zie je naar uit in het nieuwe jaar?’ Deze vraag stelden we elkaar twee jaar geleden, toen we met mijn familie aan de kersttafel zaten. Ik deelde dat ik dat jaar was begonnen met schrijven om de vroeggeboorte van Daniël te verwerken. En nog belangrijker: ik had ontdekt dat ik er blij van werd en leuk vond om te doen! In het nieuwe jaar zou ik op zoek gaan naar een workshop of training over schrijven en ik wilde heel graag van een professional horen of hij of zij ‘iets’ in mijn schrijfsels zou zien.

In 2018 volgde ik vijf schrijftrainingen bij Mirjam van der Vegt. Het verlangen om ‘echt een boek’ te gaan schrijven werd in de eerste training al flink aangewakkerd. Samen pratend kwamen we tot de ontdekking dat mijn passie om het belang en de kracht van aanraking uit te dragen, al twee jaar voor Daniël zijn geboorte was begonnen. Tijdens de eerste ervaring met het dragen van mijn dochter Marilyn in een draagdoek was ik gelijk helemaal fan. Ik liet mijn diploma voor Voeding en Diëtetiek voor wat het was en werd draagdoekconsulente.

In workshops en consulten vertelde ik onder andere over de voordelen van dragen en leerde ik vaders en moeders hoe je je baby nu goed in een draagdoek krijgt. Eigenlijk heeft de vroeggeboorte van onze zoon mijn passie alleen nog maar verdiept. ‘Jij hebt een verhaal te vertellen’, zei Mirjam tegen me. En geloof me, als een ervaren schrijver iets in jouw schrijfsels ziet en in je gelooft, dan geeft je dat vleugels. Toch nam ik nog een maand de tijd voor dit besluit, bracht ik het in gebed en werd steeds meer bevestigd dat het een boek moest worden. Op de dag voor Daniël zijn tweede verjaardag, hij lag bij mij op m’n borst om in slaap te vallen, wist ik het zeker: het wordt een boek.

Hoe heb je het schrijfproces ervaren?

Allereerst als een enorme boost voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Voorheen stond ik best wel reactief in het leven. Ik deed vooral wat andere mensen van mij verwachtten. Ik leerde om pro-actiever te zijn, mijn grenzen aan te geven om ruimte te maken voor mezelf om te kunnen schrijven. Ik werd gedwongen om keuzes te maken en ben beter geworden in ‘nee’ zeggen. Naast mijn gezin en mijn boek kon ik niet meer naar elk feestje. Anderen – en ikzelf soms ook – vonden dat niet altijd leuk. Dat zijn de offers die je moet maken om je droom waar te maken.

Verder heb ik het schrijfproces als een enorm groot avontuur vol ups en downs ervaren. De ‘ups’ van het euforische gevoel als ik wist wát ik wilde schrijven en het zomaar uit mijn pen vloeide. Ik kan enorm genieten van het knutselen aan een grove schets om het zo leesbaar mogelijk te maken. De ‘downs’ van het vastlopen waren er ook. Soms had ik oppas geregeld en kón ik dus schrijven, maar kreeg ik niets op papier. Ergens aan beginnen is één. Iets afmaken is twee. Mijn doorzettingsvermogen werd behoorlijk op de proef gesteld. Het schrijven van mijn persoonlijke stukjes in ‘Ik houd je vast’ heb ik als erg helend ervaren.

Wat kan de lezer van jouw boek verwachten?

Daarvoor kan ik het beste een lezersreactie aan jou doorgeven van een mama van drie jonge kinderen: ‘Ik ben in je boek begonnen en het pakt me meteen! Heel indrukwekkend om je persoonlijke stukjes te lezen. Honderd keer dank dat jij dit hebt geschreven en dat je dit deelt met de wereld. Zo open en kwetsbaar. Met nieuwe inzichten laat je mij kijken naar mijn gezin. Ik heb gelijk veel bewuster mijn kinderen op schoot gehad en aangeraakt uit school.’

Welke boodschap hoop je de lezer mee te geven?

Wij mensen zijn gemaakt voor verbinding met anderen. Dat is uiteindelijk wat écht geluk geeft. Je kind heeft maar één ding nodig: jouw liefde. Aanraking is een krachtige stem van die liefde, vooral in de eerste jaren. Koester je dierbaren en houd elkaar vast. God zelf is daarin voor mij de grootste inspiratiebron. Zijn Eeuwige armen zijn onder ons. Zijn belofte aan ons is: Ik houd je vast.

Als je een favoriet stukje uit je boek zou moeten kiezen, welke stukje, citaat of onderdeel zou dit dan zijn?

‘Elke dag is een nieuwe kans om elkaar vast te houden.’ Als ik gisteren tekortgeschoten ben, krijg ik vandaag een nieuwe kans om een ‘positieve draad van hechting’ te weven met mijn kind. Ons ouderschap is niet perfect, we maken fouten, maar uiteindelijk winnen meerdere positieve ervaringen het van een negatieve. Het is niet mijn intentie om de lezer met een schuldgevoel op te zadelen na het lezen.


Ik houd je vast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *