Boeken top 3 van Johanneke

17 juli 2019
Delen via:

De zomerperiode is vaak de tijd dat we iets meer tijd krijgen om boeken te lezen. De meeste dingen liggen zit, ’s Avonds blijven we wat langer op.  Wat mij betreft altijd een heel fijne periode. We vroegen onze bloggers naar hun top 3 favoriete boeken. De komende weken zullen we deze top 3’s met jullie delen.

Top 3 van Johanneke

Wat is het lastig om een top 3 op te stellen van mijn favoriete boeken, toch ga ik een poging wagen. Op nummer drie staat een boek van Karen Kingsbury, een van mijn favoriete schrijfsters; Na de regen.

top 3Een boek over mensen met het syndroom van Down en hun weg naar zelfstandigheid. Dit boek heb ik meerdere keren gelezen, maar werd extra bijzonder na de geboorte van onze jongste dochter. Ik merk dat het me raakt en door haar heel dichtbij komt, maar ook dat ik er extra van kan genieten als ik dit boek lees. Wat zijn mensen met het syndroom van Down, toch pure mensen.Mooi hoe een van de hoofdpersonen, degene met Down in dit boek , zegt:’Boven de wolken schijnt de zon.’

Toen de verloskundige ons vroeg of wij iets bijzonders zagen aan ons mooie meisje, wist ik al dat er iets was, maar nog niet wat dat iets precies was. Een uur na de bevalling kregen we te horen dat ze het syndroom van Down heeft, ik voelde mij verward en verdrietig. Er was geen roze wolk. Al waren er gelukkig ook in de kraamweek waardevolle genietmomenten en ging al vrij snel de zon weer schijnen.

Al zijn er ook lastige periodes. Zo zijn we ons op het moment aan het oriënteren op welke school zij het beste tot haar recht komt. Ik merk dat ik dit als moeder best een moeilijke keuze vind, waar doe je goed aan? Ik weet niet hoe dit traject zal gaan verlopen, wel weet ik dat het me helpt om mijn moeite in dit proces te delen met andere moeders. Er gaat zoveel kracht uit van het delen van je kwetsbaarheid.

 

De kracht van kwetsbaarheid

De kracht van kwetsbaarheidtop 3 van Brene Brown, mag dan ook niet ontbreken in mijn top 3. Ik heb de neiging om alleen de positieve kanten van onze jongste dochter met het syndroom van Down te benadrukken, om te laten zien hoe mooi ze is. En dat is en blijft ze ook, maar er zijn soms ook zorgen. En juist eerlijk en kwetsbaar durven zijn over datgene wat je echt bezighoudt, zorgt voor echte verbinding met de mensen om je heen. Mooi ook hoe Brene Brown dat verwoord:  ‘Nee, ik ben niet perfect. Ik ben kwetsbaar en soms bang, maar dat verandert niets aan het feit dat ik ook moedig ben en het waard ben liefde te ontvangen.’

De keuze

top 3Het is niet altijd makkelijk om je kwetsbaar op te stellen. Steeds opnieuw is dat een keuze die ik mag en wil maken. De keuze van Edith Eva Eger mag dan ook niet ontbreken in mijn top 3 van meest waardevolle boeken. Wat een intrigerend en inspirerend boek.

Zo bijzonder om te lezen van een Auschwitz overlevende, dat je altijd een keuze in het leven hebt. Echt een heel indrukwekkend boek. Ik wil dan ook afsluiten met een inspirerende quote uit dit boek: ‘Een mens kan alles worden afgenomen, behalve één ding: namelijk in alle gegeven omstandigheden kunnen kiezen welke houding je aanneemt, je eigen weg kunnen kiezen. Elk moment is een keuze. We kunnen altijd kiezen hoe we reageren.’

 

 

 

Veel leesplezier

 

Reacties (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *