De bijenhouder van Aleppo

19 juni 2019
Delen via:

De bijenhouder van AleppoDe bijenhouder van Aleppo van Christy Lefteri is het hartverwarmende liefdesverhaal van bootvluchtelingen Nuri en Afra.

Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet. Het verlies van hun zoon Sami.  Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri’s neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië. Waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: ‘Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.’

Christy Lefteri is geboren en getogen in Londen. Ze is de dochter van Grieks-Cypriotische vluchtelingen en werkte als vrijwilliger in het Unicef-opvangcentrum voor vluchtelingen in Athene, waar het idee voor ‘De bijenhouder van Aleppo’ geboren werd.

Ik heb gehuild, ik heb gelachen en ik heb de moed van de mens in het geschreven woord gezien! – Recensie van Hassin op Hebban

Mohamed

Christy ontmoette Mohamed die – net als Nuri uit het boek – als bijenhouder Syrië moest ontvluchten omdat hij zich niet wilde onderwerpen aan het regime van Assad.

Ook Mohameds bijenvolken werden vernietigd, hij verliet Damascus met zijn gezin en kwam na gevaarlijke omzwervingen in Nederland terecht.

 Over de auteur

De bijenhouder van Aleppo - Christi LefteriChristy Lefteri (1980) is geboren en getogen in Londen, waar ze creative writing studeerde. Ze is de dochter van Grieks-Cypriotische vluchtelingen en werkte als vrijwilliger in het Unicefopvangcentrum voor vluchtelingen in Athene.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *