De (meer)waarde van een Bijbelse roman…

5 januari 2021
Delen via:

Dat lezen verrijkend is, je kennis verbreed en soms zelfs aanspoort tot zelfonderzoek dat weten we denk allemaal wel. Maar weet je dat het lezen van een Bijbelse roman nog een extra (meer)waarde heeft. Juist deze romans (die naar mijn mening nog veel te weinig gelezen worden) geven je opheldering over de dingen die in de Bijbel beschreven staan en voor ons vaak zo onduidelijk en soms zelfs onwerkelijk overkomen. Denk bijvoorbeeld aan de sprekende ezel, de brandende braamstruik etc. Soms vraag je je af, zou dit wel echt gebeurd zijn? Maar mijn advies, sta hier niet te lang bij stil. Want God is Almachtig en ja, dat betekent dat Hij alles kan. Dus ook die dingen die op het eerste gezicht zo onwerkelijk zijn en lijken.

Het bijzondere van een Bijbelse roman is dat dit over mensen gaat, die écht  geleefd hebben. Zeker ze leefde in een andere tijd, met andere gebruiken, gewoontes en rituelen maar verder waren het mensen zoals jij en ik. Ze hadden hun dagelijkse bezigheden, ze worstelde met hun twijfels, ze hadden hun zorgen en (waarom)vragen. Ze werden verliefd, gingen huwelijken aan (vaak gearrangeerd) en kregen kinderen. Eigenlijk niks ongewoons. En toch was hun leven buitengewoon en bijzonder. Denk alleen al aan de tijd in de woestijn, waarbij het volk de wolkkolom volgde. Stond deze stil, dan bouwde deze mannen en vrouwen hun tentenkampen op, en wanneer de wolkkolom verder opwaarts dreef, braken zij hun tentenkamp weer af en gingen zij voorwaarts. En waarheen… Zelf wisten ze het niet maar ze volgde elke aanwijzing op die hun gegeven werd door Mozes en Aaron. Bijzonder of niet. 

Voor een tijdje terug heb ik een prachtige serie over de tijd in Egypte gelezen. Nooit eerder heb ik beseft tot aan dit moment hoeveel impact deze geschiedenis heeft gehad op de bevolking. Er zijn mij zoveel dingen duidelijk geworden en het spoorde mij tegelijkertijd aan om dit gedeelte nog eens na te lezen in de Bijbel. En juist daarom zou ik ook jou willen uitdagen om eens een Bijbelse roman te pakken. Ze verrijken je leven en vergroten je Bijbelkennis en dat is nooit verkeerd toch…

Uitgeverij Kok heeft er in de loop van de jaren al meerdere uitgebracht.  O.a. van Tessa Afshar, Mesu Andrews, Lynn Austin, Francine Rivers en Nine de Vries. Elk van deze genoemde schrijfsters heeft haar eigen unieke manier van schrijven. Elk van hen brengt jou als lezer dichterbij de mensen uit de Bijbel en geeft je een inkijkje in het leven van hen die zoveel eeuwen geleden geleefd hebben. Zij hebben een erfenis voor ons nagelaten die wij als lezers met elkaar mogen delen en weer verder mogen uitdelen aan iedereen die het maar horen en/of lezen wil.

Ik hoop dat jij net als ik geraakt mag worden door deze prachtige, inspirerende en hoopvolle verhalen waarin de Bijbel op een bijzondere en waardevolle manier tot leven komt. Want dat is de impact, de kracht en (meer)waarde van het lezen van een Bijbelse roman. 


Tivka – Nine de Vries

In de Bijbels-historische roman ‘Tikva’ vertelt Nine de Vries het verhaal van een meisje dat samen met het volk Israël in de woestijn woont.

Voor Tikva is het leven in een tentenkamp even vanzelfsprekend als het manna dat elke dag uit de hemel valt en waarvan ze brood bakt. Maar haar zekerheden worden wreed verstoord als ze hoort dat ze is uitgehuwelijkt. Als dan ook nog blijkt dat haar moeder een groot geheim voor haar verzwijgt, voelt ze zich zo ellendig dat ze de woestijn in vlucht. Daar wacht haar grote eenzaamheid… Tot ze een blinde vrouw ontmoet die haar ziet zoals ze is.

Bestel dit boek voor €21,99

 

 

 


Dochter van Rome – Tessa Afshar

De Bijbels-historische roman ‘Dochter van Rome’ van Tessa Afshar neemt je mee naar de vroege kerk in Rome, waar christenen samen moesten strijden om verraad te kunnen veranderen in liefde en verlossing.

Rome, de eerste eeuw na Christus. Wanneer de dochter van een prominente Romeinse generaal en een onterfde Joodse immigrant elkaar ontmoeten, hebben ze nog geen idee dat ze een van de meest invloedrijke koppels van de vroege kerk zullen gaan vormen. De liefde tussen Priscilla en Aquila bloeit op, en samen bouwen ze aan een gemeenschap van gelovigen.

Maar moord en verraad blijven hen achtervolgen. Wanneer ze uit hun huis worden gejaagd door een wispelturige keizer, schakelen ze de hulp in van de ongewone rabbi Paulus. Zullen ze er samen in slagen om verlossing te brengen in het heetst van de strijd?

Tessa Afshar laat de begintijd van het christendom tot leven komen in deze wervelende roman vol romantiek en intrige.

Bestel dit boek voor €22,99

 


Voor de leeuwen – Mesu Andrews

‘Voor de leeuwen’ van Mesu Andrews is een spannende Bijbels-historische roman. Nadat de jonge Abigail is gekidnapt door Babylonische soldaten, komt ze als dienstmeisje terecht bij prins Daniël. Ze spannen samen om te kunnen overleven aan het hof van de beruchte koning Nebukadnezar. Dit gaat goed… totdat Daniël op een nacht naar het paleis van Belsazar wordt gebracht om mysterieuze tekens op de muur te interpreteren. Een invasie van het Perzische leger volgt en Abigail, die een groot geheim bewaart, moet alles op alles zetten om te voorkomen dat dit ontdekt wordt. Hoe reageert de nieuwe koning Darius op Daniël, een man die alleen bidt tot Yahweh?

Bestel dit boek voor €22,99

 

 


Een spoor van genade – Francine Rivers

Alle vijf Bijbels-historische romans over vrouwen van bestsellerauteur Francine Rivers zijn nu gebundeld in een mooie uitgave: ‘Een spoor van genade.’

De levens van Rachab, Maria, Ruth, Tamar en Batseba worden in dit boek door Francine Rivers tot leven gebracht. De lessen die wij van deze vrouwen kunnen leren, zijn nog steeds relevant, en gaan over thema’s als geloof, liefde, genade en hoop.

 

Bestel dit boek voor €25,99

 

 

Reacties (1)

  • Gonda schreef:

    Geweldig inderdaad, hoe zo’n bijbelverhaal dan tot leven komt. En meerdere keren op een dag door je hoofd schiet. Ze lezen alleen veel te snel 🙂 Tessa en Francine kende ik, maar de andere nog niet. Bedankt voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *