Een oogst van robijnen

18 april 2021
Delen via:

Degenen die mij kennen, weten dat ik fan ben van de boeken van Tessa Afshar. Op een prachtige manier brengt zij de tijd van de Bijbel tot leven. Haar boeken bevatten waardevolle levenslessen en zitten vol met wijsheden.

Eén van haar boeken, Schrijfster aan het Perzische hof, bevat een fragment dat gebaseerd is op Johannes 15: De Ware wijnstok en de ranken. De laatste tijd komt dit fragment regelmatig in mijn gedachten op.

Sara, de hoofdpersoon uit dit boek, komt voor het eerst op haar nieuwe landgoed aan, nadat ze getrouwd is met Darius. Wanneer ze op verkenning uit gaat en Bardia de tuinman ontmoet, die op dat moment bezig is om goede takken van de wijnrank weg te snoeien, groeit haar frustratie. Verbolgen roept ze hem tot verantwoording. Maar Bardia reageert uiterst kalm en legt Sara geduldig uit waarom het nodig is, dat deze voor het oog gezonde takken, gesnoeid moeten worden, omdat er anders geen nieuwe ranken zullen groeien en er uiteindelijk ook geen oogst tot stand zal komen.

Een oogst van robijnen

‘Kom over een jaar maar terug’, zegt hij ‘en je zult met eigen ogen het resultaat zien.’ Iedereen die het boek gelezen heeft, weet de uitkomst. Sara keert na een jaar terug en wat ze dan te zien krijgt, is overweldigend en oogverblindend. Zover als haar ogen kunnen reiken, ziet ze overal om haar heen, prachtige, volle en rijpe druiventrossen. Het is een oogst van robijnen (vertaling van de oorspronkelijke titel Harvest of Rubies).

Op dat moment beseft Sara hoe belangrijk het is dat er gesnoeid wordt. Niet alleen aan deze takken, maar ook in haar eigen persoonlijke leven. En dat geldt ook voor jou en mij. In ons leven moet er van tijd tot tijd ook gesnoeid worden. Soms zelfs drastisch. Alle takken die waardeloos en onbruikbaar zijn moeten weg. Alles wat een belemmering vormt in ons dagelijks leven, waardoor wij niet tot bloei kunnen komen, moet weggesnoeid worden.

Vrucht dragen

Dat is niet altijd fijn. Dat kan net als hier bij Sara, ergernis en frustratie opwekken. Maar besef dat het nodig is. Want alleen dan kunnen jij en ik vrucht dragen. Tot bloei komen in de ware betekenis van het woord. Laat daarom de Wijngaardenier Zijn (snoei)werk doen in jouw leven. Blijf in Hem en je zult veel vrucht dragen. Hij zal jou op de bestemde tijd een oogst van robijnen geven!


De Bijbels-historische roman ‘Dochter van Rome’ van Tessa Afshar neemt je mee naar de vroege kerk in Rome, waar christenen samen moesten strijden om verraad te kunnen veranderen in liefde en verlossing.

Rome, de eerste eeuw na Christus. Wanneer de dochter van een prominente Romeinse generaal en een onterfde Joodse immigrant elkaar ontmoeten, hebben ze nog geen idee dat ze een van de meest invloedrijke koppels van de vroege kerk zullen gaan vormen. De liefde tussen Priscilla en Aquila bloeit op, en samen bouwen ze aan een gemeenschap van gelovigen.

Maar moord en verraad blijven hen achtervolgen. Wanneer ze uit hun huis worden gejaagd door een wispelturige keizer, schakelen ze de hulp in van de ongewone rabbi Paulus. Zullen ze er samen in slagen om verlossing te brengen in het heetst van de strijd?

Tessa Afshar laat de begintijd van het christendom tot leven komen in deze wervelende roman vol romantiek en intrige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *