Een schat die we niet kunnen verliezen

18 november 2021
Delen via:

In ‘Happy mom’ denkt Ruth Schwenk na over het moederschap en over de rol van God daarbij. Hoe vorm jij je kinderen en hoe vormen je kinderen jou? Vandaag delen we er een gedeelte uit: waar haal je je identiteit uit?


Alle trouwringen zijn bijzonder, maar mijn trouwring voelde als extra waardevol vanwege de vrouwen die hem vóór mij hadden gedragen. Hij was oorspronkelijk van mijn oma, toen van mijn moeder en nu van mij. Het was niet zomaar een ring, het was een echte schat. Daarom raakte ik ook in paniek toen ik hem kwijt was. We waren in februari naar het zuiden gereisd op zoek naar warmer weer. Elke dag voordat we naar het strand gingen, deed ik mijn ring af en legde ik hem naast ons bed of naast het zeepje op de wastafel. Toen ik op een middag van een stranddag terugkwam en mijn ring om wilde doen, was die verdwenen! We konden hem nergens vinden, niet bij het bed, niet bij de wastafel en al helemaal niet om mijn vinger. ‘Lieverd!’ riep ik tegen mijn man. ‘Heb jij mijn trouwring gezien?’ Ik wist dat die kans niet groot was, maar ik wist niet wat ik anders moest doen. ‘Ik denk dat ik hem verloren ben. Ik weet dat hij hier lag toen we weggingen. Alstublieft, Heer, help me om hem te vinden!’

Allesbehalve vakantie

De laatste twee dagen van ons verblijf waren allesbehalve vakantie voor me. Ik zocht en zocht, en maalde voortdurend over de vraag wat ik toch met de ring had gedaan. Ik had allerlei theorieën over hoe hij verdwenen kon zijn. Tegen de tijd dat we vertrokken, was ik er zeker van dat een van de kamermeisjes hem had gestolen.
Onze vakantie was voorbij, maar ik kwam niet over het verlies van mijn ring heen. Ik bleef erover nadenken en ging steeds in gedachten na wat ik die bewuste dag allemaal had gedaan en waar ik was geweest. Ik belde zelfs naar het hotel om te vragen of iemand hem misschien had gevonden en ingeleverd. Niets. Mijn ring was weg.

Bijna een jaar later hoorde ik een ping bij mijn voeten toen ik wat oude kleren sorteerde in de kast van mijn dochter. Er was iets op de vloer gevallen en toen ik me bukte om te zien wat het was, ontdekte ik mijn trouwring! Ik stond er een paar seconden vol ongeloof naar te staren voordat ik begon te schreeuwen: ‘Schat! Ik heb mijn ring gevonden, mijn tróúwring!’ De trouwring waarnaar ik zo had gezocht, was ik niet kwijt. Niemand had hem gestolen. Hij moet tijdens die vakantie tussen onze kleren terecht zijn gekomen, met ons mee zijn gereisd en in de kleren van mijn dochter blijven zitten toen ik die in de kast legde. De schat die ik had gezocht, was al die tijd vlak bij me geweest.

Ik hoefde niet naar buiten om de ring te vinden, ik hoefde ook geen nieuwe te kopen. Het was een schat die ik – opnieuw – moest ontdekken, net zoals de grootste waarheid die wij mensen kennen. De grootste schat – die niemand ooit van ons kan afnemen – is het feit dat God van ons houdt. God is de échte bron van onze eigenwaarde. Wat hij over ons zegt, doet er het meest toe.

Dit gedeelte is overgenomen uit ‘Happy mom’, geschreven door Ruth Schwenk.


Hoe geweldig het ook is om kinderen te hebben, het kan ook stressvol en vermoeiend zijn. Maar net zoals God ons gebruikt om onze kinderen te vormen, gebruikt hij onze kinderen om óns te vormen. Het down-to-earth moederboek ‘Happy mom’ van Ruth Schwenk helpt je om met die basis te groeien in je moederschap. Je hoeft het niet perfect te doen, en je hoeft ook niet alles op z’n beloop te laten. Er is een andere weg. Een weg die je samen met God mag bewandelen. Een weg waarop je de moeder wordt die God al die tijd al in jou ziet. Een happy mom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *