Fataal bewijs: 4 schandalen buiten het boek

12 juni 2019
Delen via:

In Fataal Bewijs gaat advocate Kate de strijd aan met een groot farmaceutisch bedrijf. Het bedrijf zit Kate tijdens haar zoektocht op de hielen. Het bedrijf heeft doden op zijn geweten. Heeft Rachel Dylan, auteur van Fataal Bewijs, een punt wanneer zij de farmaceutische industrie zo schimmig beschrijft? Verduistering van onderzoeksresultaten, omkoping en het gebruik van gevaarlijke stoffen zijn praktijken die daadwerkelijk plaatsvinden. Hieronder worden vier medische schandalen uitgelicht.

Eén vrouw eindigt medisch bedrijf

Net als in Fataal Bewijs nam één vrouw het op tegen een medisch bedrijf. Vicky Phelan liet net als zoveel vrouwen in 2011 bij Cervical Check een uitstrijkje maken. Het resultaat hiervan was goed. Er werd niets gevonden, en Vicky werd met een goed gevoel naar huis gestuurd.

Drie jaar later liet Vicky opnieuw een uitstrijkje maken. Vicky had, tot haar grote schok, ver gevorderde baarmoederhalskanker, haar tumor was vier centimeter groot. Tijdens de behandelingen kwam uit het ziekenhuisrapport naar voren dat Vicky al sinds 2011 gevorderde kanker had. Dit werd bewust door Cervical Check verzwegen. Niet alleen voor Vicky, maar ook voor 221 andere vrouwen. Dr. Grainne Flannelly had besloten de vrouwen hier niet over in te lichten, omdat dit ‘ongepast’ zou zijn.

Dit was onacceptabel, en Vicky spande een rechtszaak aan. Tijdens deze rechtszaak werd haar een schikking aangeboden: ze zou een schadevergoeding krijgen, maar wel tegen een geheimhoudingsplicht. Met de andere slachtoffers van Cervical Check in haar achterhoofd ging Vicky niet akkoord. Het lukte haar alsnog om een vergoeding te krijgen, èn om de wereld in te lichten over de wandaden van Cervical Check.

Verslaafd aan pijnstillers

In Amerika zijn duizenden patiënten verslaafd geraakt aan pijnstillers. De autoriteiten organiseren een grote opschoonactie tegen bedrijven die pijnstillers ten onrechte verkopen. Afgelopen herfst werd John Kapoor, eigenaar van Insys Therapeutics, veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Zijn wandaad? Hij verkocht Subsys, een middel dat honderd keer sterker is dan morfine, en dus zeer verslavend. Dokters werden omgekocht om het medicijn ten onrechte voor te schrijven. Daarnaast zijn zorgverzekeraars bewust voorgelogen over Subsys.

Bedrijf Purdue Pharma maakte zich schuldig aan het verkopen van een pijnstiller met de stof oxycodon. Van deze stof werd beweerd dat het niet verslavend was.Toch raakten honderdduizenden Amerikanen verslaafd en kost het middel jaarlijks zo’n vijftienduizend mensen in de VS het leven. Het bedrijf werd geassisteerd door deinvloedrijke familie Sackler, die de opbrengsten verdeelde onder instanties als het Guggenheim Museum.

Toch maar geen borstvergroting

Poly Implant Prothèse, kortweg PIP, was een bedrijf dat borstimplantaten maakte. Hoofdirecteur Jean-Claude Mas verzweeg informatie over de inhoud van de implantaten. De gel die in de implantaten gebruikt werd, was alleen bestemd voor industrieel gebruik. Omdat Mas dit verzweeg veroorzaakten de implantaten bij tienduizenden vrouwen gezondheidsproblemen. Mas, die ook een rechtszaak had lopen voor doodslag, werd veroordeeld. Hij kreeg 4 jaar gevangenisstraf, een boete van 75.000 euro, – en hij mag nooit meer een bedrijf leiden.

Ontstekingsremmers zijn geen pijnstillers

In 1999 werd Vioxx uitgevonden, een ontstekingsremmer die oorspronkelijk bedoeld was voor patiënten die leden onder reumatische artritis. Het middel werd echter geprezen als pijnstiller voor algemeen gebruik. Daar lijkt niets mis mee, totdat je leest over de bijwerkingen. 120.000 dodelijke hartaanvallen vonden plaats voordat het medicijn verboden werd.

Conclusie

Hopelijk zijn jullie niet teveel geschrokken van deze lijst met schandalen. De werkelijkheid lijkt misschien somberder dan in het boek. Maar zonder de farmaceutische industrie was onze levenskans een stuk minder lang. Hoewel een geneesmiddel in uitzonderlijke gevallen verkeerd kan aanslaan, ben ik zeer dankbaar voor de mogelijkheden die moderne medicijnen bieden. Eén les die wij van deze schandalen kunnen leren is: lees altijd de bijsluiter!


Fataal bewijs

Fataal bewijs - Rachel Dylan

Advocate Kate Sullivan werkt aan een zaak tegen MPC, een farmaceutisch bedrijf dat een medicijn op de markt heeft gebracht met zeer kwalijke bijwerkingen. Kort nadat Kate een gesprek heeft gevoerd met een nerveuze klokkenluider, wordt deze klokkenluider dood gevonden en neemt de zaak een gevaarlijke wending.

Detective Landon James gaat de aanklacht van de klokkenluider onderzoeken en ontdekt dat het bedrijf een riskant spel speelt. Terwijl hij in het reine moet komen met fouten uit zijn eigen verleden, probeert hij Kate te beschermen, voordat de zaak haar fataal wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *