Francine Rivers week – Dag 5

15 maart 2021
Delen via:

Het is deze week Francine Rivers-week op PUUR! Vandaag. Elke dag plaatsen we een overdenking uit haar dagboek Liefde die bevrijdt. Vandaag dag 5: hoop op God.

Hoop op God

Hosea kwam inderdaad terug, de volgende avond en de avond daarop. Telkens wanneer Angel hem zag, nam haar onrust toe. Hij praatte en ze voelde wanhoop opkomen. Ze was wel zo wijs niemand meer op zijn woord te geloven. Had ze dat niet op de harde manier geleerd? Hoop was een droom, en door ernaar te reiken veranderde haar leven in een ondraaglijke nachtmerrie. Ze liet zich niet opnieuw beetnemen door woorden en beloften. Ze zou zich niet door een man laten overtuigen dat er iets bestond wat beter was dan wat ze had.

Toch kon ze de spanning niet verdrijven die telkens opkwam wanneer ze haar deur opende en zag dat die man ervoor stond. Hij raakte haar nooit met een vinger aan. Hij hield haar alleen woordschilderingen van vrijheid voor, waardoor de oude, knagende honger weer opkwam die ze als kind had gevoeld. Het was een honger die nooit was overgegaan. Toch had ze iedere keer dat ze was weggelopen om een antwoord te zoeken, ellende over zich gekregen. Toch was ze het blijven proberen. De laatste keer had de honger ervoor gezorgd dat ze bij Duke wegliep en was ze hier terechtgekomen in deze smerige, stinkende tent.

Ze had uiteindelijk haar lesje geleerd. Niets werd ooit beter. Dingen gingen alleen van kwaad tot erger. Het was verstandiger je aan te passen, het te accepteren en te overleven.

***

Je hoop verliezen

Wat gebeurt er als je de hoop verliest?

Jaren vol traumatische ervaringen hadden ervoor gezorgd dat Angels hoop beetje bij beetje was afgebrokkeld. Rab, Duke, Johnny. De vrouwen die haar aanvielen op het schip. De mannen die elke nacht verschenen. De ene teleurstelling na de andere. De ene persoon na de andere die haar in de kou liet staan en duidelijk niet het beste met haar voorhad. Mannen die haar vertrouwen probeerden te winnen en haar vervolgens gebruikten voor hun eigen plezier. Haar hart was hard geworden. Ze had zich neergelegd bij het leven dat ze nu kende en zelfs het laatste beetje hoop was al bijna uitgedoofd.

Maar nog niet helemaal. Hoe hard ze het sprankje hoop dat ze nog voelde ook probeerde te negeren en het zo ver mogelijk probeerde weg te stoppen, ze verlangde nog steeds naar iets anders – iets beters. Ze verlangde naar bevrijding van alles wat haar nu bond, en ze hoopte dat het leven op een dag anders zou zijn, dat de wereld een vriendelijkere plek kon zijn dan ze tot nu toe had ervaren.

Hopeloos

In Spreuken 13:12 lezen we: ‘Almaar onvervulde hoop maakt ziek, vervuld verlangen is een levensboom.’ Als je voortdurend op iets blijft wachten, mat dat je af. Dan kun je je uiteindelijk niet meer voostellen dat er ooit nog iets zal veranderen. Dan zit je klem en voel je je hopeloos, berust je in het leven zoals het nu is – een bestaan dat nooit beter zal worden. Het leven heeft je pijnlijke lessen geleerd en je besluit dat het beter is om dan maar helemaal niets meer te verwachten. Op die manier word je in elk geval niet teleurgesteld.

Maar het sprankje hoop dat nog in je leeft, zal niet worden uitgeblust.

Geschenk van God

Hoop is een geschenk van God dat Hij ons zelfs in de moeilijkste omstandigheden geeft, een fluistering in ons binnenste die zegt: ‘Er is meer dan dit.’ En de Heilige Geest houdt dat sprankje hoop levend.

In Psalm 146:3-6 staat:

Vertrouw niet op mensen met macht,

op een sterveling bij wie geen redding is.

Stokt zijn adem, hij keert terug tot de aarde,

op die dag gaat hij met zijn plannen ten onder.

Gelukkig wie de God van Jakob tot hulp heeft,

wie zijn hoop vestigt op de HEER, zijn God,

die hemel en aarde heeft gemaakt,

de zee en alles wat daar leeft,

Hij die trouw is tot in eeuwigheid.

Als datgene waar je je vertrouwen op stelt, zwak is, zal de uitkomst niet positief zijn, hoeveel vertrouwen je ook hebt. Maar als degene in wie je je vertrouwen stelt, sterk is, is de uitkomst zeker, zelfs als je vertrouwen zwak is. De psalmdichter spoort je aan om je vertrouwen te stellen in de enige die nooit tekort zal schieten: God, die trouw is tot in eeuwigheid.

Vestig je hoop op God

Als je, net als Angel, je vertrouwen op mensen stelt, word je onherroepelijk teleurgesteld. Als je je hoop op jezelf vestigt – op je vaardigheden, je talenten, je reputatie, je charisma – word je ook teleurgesteld. Wij mensen zijn niet sterk of bekwaam genoeg om onze toekomst zeker te stellen en onze beloften gestand te doen. Maar als je, zoals de psalmist je op het hart drukt, je hoop op God vestigt, zul je zekerheid vinden.

Romeinen 5:4-5 spreekt over ‘het vaste vertrouwen dat we eeuwig bij God zullen leven’ (BGT) en zegt ons dat ‘deze hoop niet zal worden beschaamd, omdat Gods liefde in ons hart is uitgegoten door de Heilige Geest, die ons gegeven is’ (NBV). Onze hoop is zeker in God, omdat Hij zich aan Zijn beloften houdt, omdat Hij krachtig is en omdat Hij meer van ons houdt dan wij ons kunnen voorstellen.

Als je ervan overtuigd bent dat het leven niet beter kan worden – dat je berouw, de moeilijke omstandigheden en het lijden je voor altijd zullen achtervolgen – bedenk dan dit: zelfs als je geloof zwak is, blijft God, degene op wie jij je vertrouwen en hoop vestigt, nog steeds betrouwbaar en sterk.

Over welk deel van je leven voel je je het meest hopeloos? Neem de tijd om er met God over te praten. Hoe kun jij je blijven vasthouden aan de hoop die je nooit zal teleurstellen?


In het bijzondere dagboek ‘Liefde die bevrijdt’ volgt Francine Rivers de thema’s uit haar meest gelezen roman ‘Bevrijdende liefde’: afwijzing, opgeven, redding, bevrijding, verzoening en herstel. Elk hoofdstuk begint met een fragment uit de roman, gevolgd door een Bijbeltekst en een overdenking van de auteur. Ze sluit af met een opdracht zoals verdiepende Bijbelstudie, een gebed of iets doen voor een ander. Zowel geschikt als verdieping bij ‘Bevrijdende liefde’ als voor gebruik zonder de roman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *