Het geheim van….

21 mei 2020
Delen via:

Wie heeft er niet ooit in zijn/haar leven een geheim gehad, of misschien heb jij er op dit moment wel een die je voortdurend achtervolgt. Hoe dan ook geheimen vormen veelal een belemmering en dat is nooit fijn.

Maar wat mij ook opvalt is, dat er in heel veel titels van boeken het woord ‘geheim’ voorkomt. Om er maar eens een paar te noemen:

  • Het geheim van Pembrooke Park
  • Het geheim van geluk
  • Het geheim van mijn moeder
  • Het geheime recept voor familie

 En dit zijn er maar een paar van de velen en dan heb ik het nog niet eens over alle boeken waar ‘geheimen’ in beschreven worden. Blijkbaar hebben wij mensen een fascinatie voor ‘geheimen’. Terwijl we weten dat geheimen over het algemeen verband houden met iets verkeerds, iets zondigs. Geheimen staan voor de dingen, die we bewust verzwijgen of verborgen houden voor de ander en vaak dragen we dit ons hele leven als een loden last mee. Maar waarom? Waarom, houden we bepaalde dingen uit ons leven geheim voor de ander in plaats van dat we open en eerlijk zijn.

Open kaart

We weten toch allemaal dat alleen de waarheid ‘vrij’ maakt en dat straks op Zijn tijd alle dingen aan het licht komen. Ja, ook de geheimen die we in de verste uithoeken verdrongen hebben en degene die het daglicht niet kunnen verdragen. Waarom zouden we dan nog langer dingen verborgen houden? Waarom leggen we vandaag niet al onze geheimen bloot en spelen we niet gewoon ‘open kaart’.

Openheid en eerlijkheid zijn zo belangrijk voor een goede onderlinge verstandhouding in zowel relaties, huwelijken, familie of vriendschapskringen. En dat niet alleen. Juist door onze geheimen openbaar te maken, worden we zelf bevrijd van deze last en stelt het ons in staat om met een schone lei te beginnen. En dat willen we ten diepste toch allemaal. Er is toch niks mooiers dan met een schoon en rein geweten door het leven te gaan.

Daarom wil ik jou als lezer ook aanmoedigen om niet langer te zwijgen over jouw ‘geheim’ maar het te delen met een ander. Wat het ook is, hoe slecht je je hier ook onder voelt, spreek het uit zodat het jou niet langer terneerdrukt. Het zal je leven zoveel fijner maken.

Verlicht

Hoe ik dit weet? Lees maar eens één van de bovengenoemde boeken. De geheimen die de personages met zich meedragen komen vroeg of laat allemaal aan het licht en het maakt dat zij naderhand verlicht door het leven kunnen gaan. En ja, ik weet bijna zeker dat dit ook voor ons geldt wanneer wij vandaag een stap in het licht zetten en alles aan het licht brengen wat vooralsnog verborgen is geweest. Dan zijn er geen geheimen meer die ons mensen gebonden houden maar mogen wij ons verbonden weten met Hem. De weg, de Waarheid en het leven.

TIP:

Lees 1 Johannes 1 vanaf vers 5 eens wanneer je tijd hebt. Hier schrijft Johannes over het Licht wat zichtbaar word wanneer wij onze duisternis (de zonde/onze geheimen) belijden bij God en de mensen.


PUURvandaag boekentip

geheim‘Het geheime recept voor familie’ van Katherine Reay is een roman over twee zussen en hun passie voor koken. Wat is belangrijker: de band met je familie of je eigen dromen achterna gaan? Vijftien jaar geleden trok Lizzy weg uit haar geboorteplaats om haar grote droom te volgen: chefkok worden van een restaurant in New York. Nu lijkt haar culinaire talent echter te verdwijnen, en ze vlucht terug naar haar geboorteplaats Seattle, waar ze ontdekt dat haar zus ziek is en chemotherapie moet ondergaan. Lizzy besluit haar zus te helpen door gezonde maaltijden voor haar te gaan maken. Maar dan meldt haar oude baas zich weer… Kiest ze voor haar nieuwe familieleven of voor haar oude droomleven in New York.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *