Hoera, een baby!

26 november 2021
Delen via:

Ben je op zoek naar jouw gaven en talenten? In ‘Hartelijk getalenteerd’ leert Paulien Vervoorn je te ontdekken wie je bent en wat je kunt. Vandaag delen we er een gedeelte uit, en dat begint met een kraambezoek.

Stel je eens een ‘standaard’ kraambezoekje voor. Je komt binnen en in no time zit je met een kopje thee voor je met uiteraard een beschuit met muisjes. Je kijkt rond en ziet kaartjes in alle mogelijke uitvoeringen die aan een door de kamer gespannen lijntje hangen. Langs de muur zie je nog een ander lijntje met babykleding voor de nieuwe wereldburger. De gesprekken gaan over de bevalling, de voeding en het nieuwe dag- en nachtritme (of juist de afwezigheid ervan). Een en al aandacht voor het kindje dat net geboren is.

Mijn kraambezoek aan Chris

Afgelopen week zat ik op zo’n kraambezoekje. De kleine Chris mocht kennis met me maken en werd slapend in mijn armen gelegd. Al mijn aandacht werd getrokken naar zijn leuke, lieve babyeigenschappen. Totdat de trotse opa op bezoek kwam en iedere bezoeker even uit het hier en nu haalde: ‘Ja, leuk is hij, hè?!’ om vervolgens daaraan toe te voegen: ‘En nu hoeft er alleen nog maar uit te komen wat erin zit! En daar hoef je niks aan te doen!’ Chris gaapte ongegeneerd, trok de raarste (en leukste!) gezichten en schaamde zich geen enkel ogenblik voor zijn volle broek. Er was geen babykrul op zijn hoofd die erover tobde wat een ander ervan vond als hij het op een brullen zou zetten. Hij vroeg zich geen enkel moment af waarvoor hij in de wieg gelegd was.

In de wieg gelegd

Wie gaat deze Chris worden? Op welke manier gaat hij laten zien wat er in hem zit? Was het maar zo makkelijk zoals opa zei: dat je er niks aan hoeft te doen. Want ontdekken wat er in je zit, kan soms knap lastig zijn. Jezelf zijn blijkt nog helemaal niet zo eenvoudig. Als baby heb je daar minder moeite mee dan later wanneer je op zoekt bent naar jezelf en alles wat daarmee te maken heeft. Veel eerder dan Chris zelf wil, zal hij vanzelf geconfronteerd worden met de grote vragen van het leven. De keuzemogelijkheden worden steeds groter. Mama zal hem al vroeg leren dat hij verschillende opties heeft waaruit hij een keus kan maken. Van keuzes als ga ik binnen of buiten spelen, trek ik een korte broek of lange spijkerbroek aan, gaat het naar keuzes die steeds moeilijker worden, zoals middelbaar onderwijs, beroepsprofiel en een studiekeuze.

Wie ben ik?

Allerlei vragen komen daarbij kijken: wie ben ik echt? Wat kan ik? Hoe ontdek ik wat bij me past? Maar ook: wie ben ik niet? En wat hoef ik niet te kunnen? En geef maar eerlijk toe… deze vragen laat je niet achter je op het moment dat je trots staat te grijnzen bij het in ontvangst nemen van je diploma. Steeds weer bereik je kruispunten in je leven, waarbij je kunt kiezen welke plek je in wilt nemen in de maatschappij en binnen je gemeente. De hamvraag bij alle overwegingen is hoe je deze aspecten kunt combineren met je leven met God. Met vallen en opstaan denk je na over de vraag waar God jou voor in de wieg heeft gelegd en of jouw huidige activiteiten daarmee corresponderen.


Hartelijk getalenteerd is een lees-, werk- en handboek voor iedereen die beslissende keuzes moet maken over studie, loopbaan of onverwachte carrièreswitch. Paulien Vervoorn leert je in dit boek je talent te ontdekken, te kijken wat er bij je past en vervolgens de juiste keuzes te maken. Haar motto: ‘Gebruik je talenten om te groeien in wie je bent en wat je kunt’. Met veel praktijkvoorbeelden, tips, tests en advies en online ondersteuning via paulienvervoorn.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *