Interview met Jacoline Steegstra

10 april 2020
Delen via:

Jacoline een nieuwe gezicht bij PUUR! En als auteur. Vertel eens wie is Jacoline?

Hallo, ik ben Jacoline, 51 jaar, wonend in Leeuwarden met mijn man Dolf en onze jongste zoon Axel van 20 die nog thuis woont. De oudste twee kinderen, een dochter en een zoon, wonen op zichzelf. Ons gezin begon op Curaçao waar ik 28 jaar geleden trouwde. Sinds 2009 wonen we in Nederland. Ik heb in Leeuwarden mijn eigen praktijk als EFT relatietherapeut. 

Hoe is ‘Liefde kun je leren” ontstaan?

Liefde kun je leren zat al jaren half om half in mijn computer. In 2013 ging ik al mee op een schrijfweek in Oostenrijk waar ik al een mooie start had gemaakt. Toch bleef het boek nog liggen, ik denk omdat de tijd nog niet helemaal rijp was voor wat ik naar buiten wilde brengen.  Ik grapte wel eens: ik heb 25.000 woorden klaarliggen, maar nog niet op de juiste volgorde. Vorig jaar ging het balletje rollen. Ik werd in contact gebracht met Kok Boekencentrum omdat ik ook een kaartenset voor koppels had ontwikkeld. Die wilde ik graag uitgeven. Toen ik werd gevraagd om ook een boek te schrijven, heb ik mijn eerdere manuscript weer opgepakt. In zes maanden stond Liefde kun je leren op papier! Een enorme inspanning, maar nu klopt het verhaal helemaal. 

Waarom wilde je graag over dit thema schrijven? 

Als sinds het begin van mijn eigen huwelijk heb ik me verdiept in de liefde. Ik kom uit een turbulent gezin waar veel liefde was, maar ook onveiligheid. Als jonge moeder wild ik het beter doen, maar ik wist soms echt niet hoe. Daar sta je dan met je opleiding, je vaardigheden en je diploma’s. Ik kon veel, maar vond het lastig om een leven in balans te leiden, het iedereen naar de zin te maken en ook voor mezelf genoeg ruimte over te houden. Ik zag dat ik niet de enige was die worstelde. In de notarispraktijk waar ik als jurist werkte in die tijd, deed ik veel boedelverdelingen van gescheiden stellen. Voor mezelf heb ik toen besloten: ik wil onderzoeken hoe dit werkt. Liefde moet je toch kunnen begrijpen en leren? 

Hoe heb je het schrijven van dit boek ervaren? 

Soms zat ik heel lekker in een schrijfflow, maar af en toe was het ook wel een uitdaging. Ik wilde een boek schrijven dat niet alleen voor christenen toegankelijk is, maar juist ook voor stellen die Jezus niet kennen. Ik heb echt moeten zoeken naar een invalshoek en een toon die liefdevol is en toch trouw aan God’s woord. Dat heeft me wel wat slapeloze nachten bezorgd. Haha. 

Kun je in het kort uitleggen wat de boodschap van het boek is? Zonder al te veel te verklappen natuurlijk. 😉 

De boodschap van het boek is dat liefde geen mysterie is. Veel te vaak hoor ik op televisie dat er ‘een klik’ of een ‘vonk’ moet zijn. Dat is leuk voor het begin, maar uiteindelijk maak je een liefdevolle keuze voor elkaar en wil je zelf het vuurtje brandende houden. Door te begrijpen hoe liefde werkt en door goede gewoontes aan te nemen die je dichter bij elkaar brengen, kun je echt je relatie naar een hoger plan tillen. 

Er zit ook een kaartenset bij het boek, waar is deze kaartenset voor bedoeld en waarom wilde je deze bij het boek uitgeven? 

De kaartenset die ik maakte is gebaseerd op zogeheten deugden die de bouwstenen vormen van je karakter. De kaarten kun je gebruiken om als stel een verdiepend gesprek met elkaar aan te gaan. Je besluit samen welke deugd je de komende week meer aandacht wilt geven. Zo raak je meer bij elkaar betrokken en train je je relatiespieren. Je kunt per week een kaart op een mooie plek in je huis zetten, bij voorbeeld op een tafel met een kaarsje en een vaasje met een bloemetje. Ook leuk om de kinderen op hun manier te betrekken bij het ontwikkelen van mooie eigenschappen. 

Als je, zonder al te veel van het boek te verklappen, 1 tip voor een goed huwelijk zou moeten geven welke zou dit dan zijn? 

De belangrijkste tip die ik wil meegeven is dat je erop mag vertrouwen dat liefde altijd overwint. Dat is ons beloofd en ook een bijbels perspectief. Liefde kan deuken en butsen oplopen, je kunt haar tijdelijk kwijt zijn, maar liefde vergaat nooit.  

Nu we vele van ons thuis werken, of verplicht thuiszitten kan dit best een uitdaging zijn voor je huwelijk. Je zit elkaar veel meer, je gaat je misschien sneller aan elkaar irriteren. Als je kinderen hebt moet je ook nog thuisonderwijs geven en misschien verschilt de manier van de man en de vrouw waardoor er meer conflicten ontstaan. Zo zijn er veel factoren, misschien meer dan normaal, waardoor een huwelijk onder druk kan komen te staan. 

Wat zou je deze stellen mee willen geven? En waarom is juist nu jouw boek zo waardevol om samen mee aan de slag te gaan? 

Deze tijd vraagt erom te focussen op wat er echt toe doet. Als er zoveel van je gevraagd wordt met de kinderen thuis van school en jullie van werk, dan gaan naam mijn mening de mensen altijd voor. Het werk moet dan maar een tandje minder en school ook. Dit is ook een unieke tijd. Zo dicht bij elkaar. Zie het als een kans om – naast de onvermijdelijke irritaties – elkaar dieper te leren kennen. Zorg dat je huis een thuis blijft door niet alleen te voldoen aan alle verplichtingen. Speel minstens net zo hard als je werkt.
Het is mijn hoop dat het boek Liefde kun je leren juist nu koppels mag inspireren om elkaar terug te vinden. Vandaag is de beste dag om een nieuwe start te maken. 

liefde kun je leren

 

Online boekpresentatie

LIEFDE KUN JE LEREN | LEREN LIEFHEBBEN

Niet live, maar wel een feestje!

Kok Boekencentrum en Jacoline Steegstra nodigen je uit  voor de feestelijke lancering van: het boek: Liefde kun je leren de kaartenset: Leren liefhebben 

Waar? Vanachter je eigen laptop, tablet of telefoon via Facebook live!

Wanneer? Donderdag 16 april 2020 tijdens de lunch om 12.30 uur

Ik zou het heel fijn vinden als je de tijd neemt om er bij te zijn. Graag had ik een drankje en wat lekkers uitgedeeld, maar dat is even niet anders. Ik wil het graag toch even met je vieren. 

Bestel je – als genodigde voor deze viering –  het boek en de kaarten samen via mijn webwinkel www.liefdekunjeleren.nl, dan betaal je geen verzendkosten. Maak dan bij het bestellen gebruik van de kortingscode: vierdeliefde (uitsluitend voor verzending binnen Nederland).

Wil je een gesigneerd boek? Laat me dat dan even weten in een berichtje of via de mail, zodat ik een persoonlijk berichtje voor je kan schrijven in het boek. 

 

Reacties (2)

  • Kitty Kilian schreef:

    Leuk interview. Mensen gaan voor, eens. Altijd.
    Mijn man zei ooit: liefde is uitzoeken wat je partner fijn vindt, en daar dan meer van doen. Dat vind ik nog altijd een prachtige definitie.

    • Jacoline schreef:

      Dank voor je reactie Kitty. Je hebt geboft met zo’n man! Je krijgt veel meer terug als je liefde op de ander richt en niet (alleen) op jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *