Kinderen? Het zijn net kloosterbellen!

16 juli 2019
Delen via:

Kinderen en stilte lijken een onmogelijke combinatie. Toch gelooft stiltetrainer Mirjam van der Vegt dat je tot rust kunt komen in het tumult van je gezin en dat juist kinderen je stilte leren. Ze schreef er een praktisch boek over dat je als ouder en kinderen samen kunt gebruiken. Ideaal voor je vakantie: samen leren rusten.

De vakantie staat voor de deur: de tijd om meer met je gezin door te brengen. Hoe zorg je ervoor dat deze tijd met je kinderen een tijd wordt waarin je dichterbij elkaar komt, en leer je samen meer over Gods rust? Besef goed: kinderen zijn net ‘kloosterbellen’. Zodra er een ‘afgaat’ verlangen ze jouw oprechte aandacht. Leer deze zomer eens anders naar ze kijken: wat leren kinderen jou?

Stille tijd?

Kinderen zijn de leiders van de toekomst. Zij dragen belofte en zegen in zich mee. Wanneer je met kinderen optrekt, versterk je wat er al in ze zit. Terwijl je dat doet, leer je van hen. Samen ontdek je de eeuwigheid. Het is een leugen dat je geen stille tijd kunt hebben, wanneer je kinderen hebt. Alsof God even buiten beeld blijft in een van de spannendste periodes van je leven als ouder. Ik ontdekte zelfs het tegenovergestelde: juist als je kinderen hebt, krijg je overvloed aan tijd met Jezus. Want dit is Zijn belofte: wie een kind ontvangt, ontvangt Mij (Mattheus 18:5).

Of die tijd dan echt stil is? Stilte is ook de aanvaarding van je chaos, zoals Christus ons aanvaarde in onze chaos. En chaos? Daar is er in het gezin genoeg van! Daarom een vijftal aanwijzingen met een praktische uitwerking voor meer rust in je gezin.

  1. Heb lief en ruim dan pas op

Kinderen zijn er goed in de bestaande orde te verstoren. Wij noemen dat chaos. Vaak lukt het je wel om lief te hebben: als eerst het huis maar opgeruimd is! Ontdek dan een nieuwe vorm van stille tijd: het huis niet steeds maar opruimen, maar samen met je kinderen meespelen in de chaos.

Samen met hen de tijd even vergeten en ontdekken: Jezus is daar; we hebben zojuist een uur samen met God doorgebracht doordat we kozen voor liefhebben in plaats van opruimen.

Praktisch: Speel deze week minimaal drie keer een uur mee met je kind of wees bij zijn of haar spel aanwezig.

  1. Beschikbaar zijn voor je kind, is beschikbaar zijn voor jezelf.

Kinderen kunnen emoties bij je naar boven halen, waarvan je het bestaan niet had vermoed. Suze (41) dacht dat ze haar kinderen nooit zou slaan, maar kwam daarvan terug toen haar zoontje haar maandenlang gek maakte met zijn onmogelijke eisen. Zij leerde allereerst beschikbaar te zijn voor zichzelf. Wat deed haar krijsende zoontje met haar? Ze voelde zich machteloos. Wat deed ze met die machteloosheid? In plaats van die van zich af te slaan, leerde ze die eerst maar eens te voelen, te erkennen en er zelf mee naar God te gaan.

Praktisch: Wil jij beschikbaar zijn voor (de emoties van) je kind, wees dan ook beschikbaar voor jezelf.  Neem wanneer je wilt reageren op je kind een pauze van 3 minuten en voel wat zijn of haar gedrag met jou doet.

  1. Ontvang je kind, elke dag opnieuw

De ontwikkeling van een kind wordt op jonge leeftijd vaak erg gewaardeerd – hoe gekker, hoe beter. Maar al gauw moeten ze meedraaien in het vaste stramien. Je benadert je kind vaak vanuit jouw eigen haastige perspectief. Wat als je eerst eens echt naar je spelende kind zou kijken, voordat je hem een opdracht zou toesnauwen? Leer eens van perspectief te wisselen: hoe zit jouw kind daar?

Praktisch: Kijk vandaag naar je kind met een nieuwe blik en neem daar minimaal vijf minuten de tijd voor. Kijk naar je kind alsof het net geboren is.

  1. Ontdek samen de stiltemomentjes

Kinderen kopiëren het gedrag van ouders. Volwassenen die moeite hebben met rust, hebben in hun kindertijd vaak geen basis van ‘zijn’ meegekregen. Ze moesten altijd eerst wat doen of presteren voordat ze rustig mochten zitten. Met als gevolg dat hun bestaansrecht afhankelijk werd van hun prestaties. Heb jij last van de drukverslaving  – grote kans dat je kinderen dat overnemen. Begin eens heel bewust drie rustmomenten per dag in te plannen en maak van stiltemomenten mooie rituelen.

Praktisch: In bijgaand kader vind je een voorbeeld voor een stiltemoment voor en na de maaltijd – je kunt dat op vaste dagen invoeren wanneer je van regelmaat houdt.  

  1. Samen verdwalen en weer vinden.

Ga er maar vanuit dat bovenstaande opdrachten vaak mislukken! Maar ook dat is stilte: samen de ruimte nemen om fouten maken –  zo ontdek je namelijk het meest. Wanneer je voorleeft dat ook jij mag falen, leer je je kinderen wat genade is. Genade is de diepste vrede die je als mens kunt ontvangen en doorgeven. Wat een heerlijkheid dat je je er in deze gezinstijd heel veel van nodig hebt.

Praktisch: Verdwalen is ontdekken. Ga naar buiten. De kinderen bepalen voor de komende twee uur de route. Waar kom je uit? Hoe ga je om met het onbekende of een doodlopende weg? Kun je nog liefhebben als je de controle moet loslaten?

 

 

Lucht in je gezin – het boek voor met praktische opdrachten voor rust in je gezin

 

Lucht in je gezin

Gods genade, vrede en rust ontvangen temidden van de chaos? Dat kan! Dit praktische creatieve boek helpt ouder en kind spelenderwijs op weg. Wie anders leert kijken, ontdekt in zijn eigen huis lucht en ruimte. Samen op ontdekkingstocht, ontspannen, Gods kracht beleven, groeien en delen. Mirjam van der Vegt werkte in dit boek samen met kinderen en tekentherapeute Marie-Jeanne Wijnbeek-Simons. Het is geschikt vanaf 6 jaar en bevat meer dan vijftig kleine en grote opdrachten.

Als je aanschuift bij Mirjams Leestafel ontvang je de gratis online gezinsposter bij dit boek

www.mirjamvandervegt.nl

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *