Kristen Heitzman over haar boeken

22 november 2019
Delen via:

Afgelopen maand bracht de Amerikaanse auteur Kristen Heitzmann een bezoek aan Nederland. Jullie kennen haar vast van een van de vele romans die ze heeft geschreven. Deze week verscheen haar nieuwste roman Heer uit het zuiden, het vervolg op Bruid van de bergen.

Speciaal voor PUUR! Schrijft ze over zichzelf en over haar werk.

Hartelijk dank voor de ontvangst in jullie mooie, regenachtige land. Ik kom uit een droog gebied waar de regen komt en gaat en als het komt, zien we dat echt als een geschenk. Jullie hebben het in overvloed. Ik vind het heel fijn om jullie allemaal te ontmoeten, samen brengen we verhalen in de wereld. Verhalen die werelden scheppen die de lezer omhelzen en niet meer laten gaan.

Helden

Romans introduceren helden die zich inspannen, strijden en falen om het beste uit zichzelf te halen. Het zijn gebrekkige, bange, maar toch geloofwaardige personages over wie ik de volledige controle heb… of misschien toch niet…

Soms zeggen of doen de personages in mijn boeken dingen  die ik nooit had bedacht. In mijn laatste boek had mijn personage, Remington Montgomery, vee nodig voor zijn ranch. De voorman die het vee uit Texas dreef, nam de baan als voorman aan met precies de juiste houding om een vermakelijk bijpersonage te worden. Maar toen maakte hij zichzelf vastberaden tot een belangrijke medehoofdrolspeler voor mijn hoofdpersoon en ontwikkelde zijn eigen relatie met Desiree Brennan, de vrouw die in de serie in het middelpunt staat.

Als zoiets gebeurt, ga ik erin mee. Ik hoef me niet te bemoeien met elke stap die iedereen doet. Ik ga achterover zitten en zeg: ‘Verras me’. De verrassing in het vertellen van verhalen houdt het, net als in het echte leven, fris, levendig en gewoon leuk. We maken verhalen met plots die draaien en wenden, verhullen en openbaren, op precies de juiste momenten om de lezer aan het boek gekluisterd te houden.

Het was alsof God zei: “Hee, hallo, Ik ben het. En Ik heb een doel voor je.”

Vertellen van verhalen

Als mijn romans mensen vermaken en aan zich binden, kunnen de waarheden die ze bevatten voorzichtig hun leven binnendringen. Wat zou onze wereld arm zijn zonder verhalen die ertoe doen! Vanaf het begin heeft het vertellen van verhalen gemeenschappen geholpen om hun identiteit te behouden. En niet alleen feiten, maar ook verzonnen verhalen die spiritueel en emotioneel leven brengen.

Ik schrijf omdat de verhalen eruit moeten komen, maar daar was ik niet altijd toe in staat. Als jonge thuisschool-moeder deed ik heel hard mijn best om die verhalen te negeren. Twee jaar lang heeft mijn vrouwengroep ervoor gebeden of ik vrij van die afleiding mocht zijn, zodat ik kon doen wat er van me verwacht werd. Maar uiteindelijk zei een lieve vriendin: “Misschien moet je juist verhalen schrijven.” Ik kreeg meteen een sterk gevoel van vrijheid en opluchting. Het was alsof God zei: “Hee, hallo, Ik ben het. En Ik heb een doel voor je.”

De bergen

Auteur Maya Angelou zegt: “Er is geen grotere kwelling dan onvertelde verhalen binnenin je hebben.” Iets drijft me om woorden op pagina te zetten, om gedachten in een vorm te gieten die anderen kunnen ervaren. Verhalen gebeuren en ik ben hun schrijver. Ik haal mijn inspiratie uit trektochten in de bergen rond mijn huis. En ondertussen adem ik de dennenlucht in. Een kabbelend bergbeekje, de lichtinval op de bergen en in de dalen, de rustige beweging van een briesje dat door de dennen ruist, dat alles geeft me een gevoel van Gods aanwezigheid, dat de creativiteit binnenin mij voedt en ondersteunt. Thuis heb ik mijn overvolle bureau, maar in de bergen ervaar ik genade.

Als mensen me vragen waarom ik schrijver werd, zeg ik: ‘om de drukte in mijn hoofd te verminderen’. En dat is waar. Altijd spelen scenes en dialogen tussen personen zich af in mijn hoofd als een film. Soms spelen ze daar gewoon een tijdje om rijp te worden. En andere keren is het als een donderslag.

ik ben blij met de verhalen die Hij me heeft gegeven en die mensen over de hele wereld raken.

Meer bladzijden

Ik ging eens een bergwandeling maken en nam een muziekspeler mee met een oude playlist erop. Het waren liedjes die ik in een boek had verwerkt dat acht jaar eerder gepubliceerd was. Opeens zat de hoofdpersoon in mijn hoofd en hij zei dat hij meer bladzijden verdiende. Had ik geen ander boek voor hem? Onmiddellijk begon zich een scene af te spelen, een tragische scene, waartegen hij groot bezwaar maakte. Maar ik kon niet snel genoeg van de berg afkomen om de woorden op te schrijven. Dat boek won uiteindelijk zelfs een prijs!

Ik heb niet meer dan een gewillige geest en het talent wat God me heeft toebedeeld, maar ik ben blij met de verhalen die Hij me heeft gegeven en die mensen over de hele wereld raken. Het is zo fijn om te horen dat iets in mijn boeken precies de juiste aanmoediging of troost was die iemand nodig had, of hoe iemand werd uitgedaagd door de netelige positie van een van mijn personages die die van zichzelf weerspiegelde.

Uw personages zijn zo echt dat ik ze niet meer uit mijn hoofd kan krijgen!

Echte personages

Ik heb lezers gehad die me vertelden dat ze droomden van mijn personages en voor ze baden. Dat is een intense verbinding en ik weet zeker dat dat niet alleen komt omdat ik mijn personages zoveel laat lijden. Eén lezer schreef: Uw personages zijn zo echt dat ik ze niet meer uit mijn hoofd kan krijgen! Ik wilde wel dat ik hen kon ontmoeten en vraag me af hoe ze in verschillende situaties zouden reageren. Ik voel me zeer gezegend om een stukje met hen opgelopen te hebben.

Ik ben zo blij en voel me zeer vereerd dat jullie mijn verhalen lezen! Toen ik voor het eerst een Nederlandse editie in mijn handen had was het alsof er deuren open gingen. Op magische wijze waren de verhalen er in een taal die ik tot mijn grote wanhoop maar niet onder de knie kan krijgen. Ik vind het geweldig om via Facebook in contact te komen met de Nederlandse lezers. Ineens lijkt de wereld klein, intiem en familiair.

Alle eer aan God voor elk woord op de pagina en elke pagina die met gretige verwachting wordt omgeslagen.

Kristen Heitzmann

 

Over Kristen Heitzman

personagesBestsellerauteur Kristen Heitzmann is de auteur van het romantische tweeluik ‘Ik wist het wel’ en ‘Hier voor jou’. Maar ze beheerst meer genres dan feelgood alleen: eerder schreef ze historische romans, thrillers en drama. Daarnaast geeft ze schrijfworkshops en treedt ze op als spreker op conferenties voor schrijvers. Ze woont in Colorado met haar echtgenoot en een verzameling huisdieren.

 

 

 

 

 

 

 

 


Nieuwste boeken van Kristen Heitzman

personages ‘Bruid van de bergen’  NU MET KORTING

Colorado, 1870. Desi Brennan groeit op in een land dat herstellende is van de Amerikaanse Burgeroorlog. Ze verlangt naar vrede die verder voert: volledige vrijheid van slaven en indianen. Ze botst dan ook flink met de rijke nieuwkomer Remy Montgomery, die nog steeds slaven voor hem laat werken en vindt dat indianen in reservaten thuishoren. Maar als hij haar familie helpt na een overval door bandieten, kan Desi niet anders dan Remy het voordeel van de twijfel gunnen en haar liefde voor hem erkennen.

 

 

 

 

 

 

personages‘De heer uit het zuiden’ is weer een echte Kristen Heitzmann: meeslepende liefde in een adembenemend decor.

Na vele hindernissen zijn Desi Brennan en Remy Montgomery eindelijk verloofd. Maar op Remy’s ranch gebeuren vreemde dingen. Runderen slaan op hol en Remy verliest bijna zijn beste stier. Het lijkt erop dat iemand het op hem gemunt heeft, zeker als Remy uiteindelijk zelf zwaargewond raakt. Maar wie er ook achter zit: hij of zij heeft buiten Remy’s weergaloze vrouw Desi gerekend…

‘De heer uit het zuiden’ is het tweede deel in de serie ‘Het land van de gouden rivieren’. Het is het vervolg op ‘Bruid van de bergen’, maar kan ook los gelezen worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *