Leven met gebrokenheid

18 juli 2021
Delen via:

In de relaties en in wat er om ons heen gebeurt, kunnen we zien dat we in gebrokenheid leven. Er is maar één ding dat ons weer in harmonie met God en met elkaar kan brengen, en dat is genade.

Ondanks het geloof en de gemeenschap hieromheen voelen veel mensen zich regelmatig eenzaam en alleen gelaten. Bij de een is dat heel duidelijk merkbaar en bij een ander kan dit gevoel best diep verborgen liggen. Dit soort gevoelens hebben te maken met het feit dat we in gebrokenheid leven. Lang geleden, toen de eerste mensen eigenwijze keuzes maakten, werkte dit door in hun innerlijke wereld en ook in de wereld om hen heen. Als giftige slangen slopen schuld en schaamte de levens van de mensen binnen, met alle vervreemding en eenzaamheid van dien.

En deze gebrokenheid vanbinnen gaf al snel veel problemen. We kunnen in de Bijbel lezen over de jaloezie en bitterheid bij Kaïn, die resulteerde in een moord op zijn broer Abel. We lezen over corruptie en geweld bij de generatiegenoten van Noach. En nog steeds kunnen we de pijn in ons eigen hart voelen of zien we het lijden en onrecht om ons heen. Als wij mensen niet echt thuiskomen bij God, merken we dat aan zoveel gevoelens en gedragingen.

In harmonie met God

De schrijver Joseph Mattera heeft een aantal contrasten op hartniveau beschreven tussen iemand die vaderloos rondzwerft en een persoon die in harmonie leeft met zijn Schepper. Anders gezegd: iemand met een verweesde geest en een persoon met de geest van het zoonschap.

  1. Een mens met een verweesde geest handelt vanuit onzekerheid en jaloezie. Iemand met de geest van zoonschap handelt vanuit liefde en acceptatie. Mensen met een verweesde geest zijn continu aan het strijden tegen die onzekerheid en vinden het maar moeilijk als anderen worden geprezen.
  2. Een mens met een verweesde geest is druk bezig om de liefde van God of mensen te verdienen. Iemand met de geest van het zoonschap leeft vanuit het diepe besef dat hij of zij geliefd en geaccepteerd is door een Hemelse Vader.
  3. Een mens met een verweesde geest heeft sterk de neiging om anderen mensen te gebruiken voor zijn of haar eigen doelen. Iemand met de geest van het zoonschap dient steeds de ander met als doel om het Koninkrijk van God te bouwen.

De enige oplossing

De enige manier om deze negatieve patronen van eenzaamheid, gebrokenheid en afwijzing te doorbreken, is dat we vervuld worden met de liefde van God de Vader. Er is uiteindelijk maar één oplossing voor onze innerlijke problemen, even diepzinnig en toch eenvoudig als het woord… GENADE.

Genade komt van het woord charis, dat ‘goedheid, vriendelijkheid, een gunst’ betekent. Maar in de Bijbel heeft dit woord een speciale betekenis: ‘onverdiend gegeven, een gave die nooit verdiend, een gunst die nooit vergoed kan worden’. Gods liefdevolle aanvaarden van ons mensen heeft niet te maken met onze goedheid. Genade is het gezicht van God als hij onze onvolmaaktheid, zonde, zwakheid ziet. Als we ons echt laten raken door de liefde en genade van God, dan leren we anders kijken naar onszelf. We worden genadig voor onszelf. We gaan van onszelf houden, omdat God van ons houdt.

Dit gedeelte is overgenomen uit ‘Liefde van mijn leven’ van Gerald en Nelinda Troost.


In ‘Liefde van mijn leven’ zijn Gerald en Nelinda Troost openhartiger dan ooit over misschien wel het belangrijkste onderdeel van het leven: de liefde. Gerald en Nelinda Troost zijn meer dan geliefden: ze zijn levenspartners. Ze ondersteunen elkaar, delen een gezin met drie kinderen en twee bloeiende carrières die elkaar deels overlappen. Maar met dit alles blijft de liefde de basis. Wat is het geheim van die liefde? Welke rol speelt God in hun relatie? Wat voor strubbelingen kennen ze en hoe gaan ze daarmee om? Aangevuld met interviews met andere stellen is ‘Liefde van mijn leven’ een ware liefdesgids voor prille én langdurige relaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *