‘Olifant op het feest’ wint de christelijke kinderboekenprijs

7 juli 2021
Delen via:

Het prentenboek ‘Olifant op het feest’ dat vorig jaar bij KokBoekencentrum verscheen, heeft de kinderboekenprijs voor het beste christelijke kinderboek van het jaar gewonnen. In deze blog lees je meer over de ontroerende boodschap en de prachtige illustraties bij het verhaal!

Vorige week vrijdag werd de winnaar van de christelijke kinderboekenprijs Het Hoogste Woord bekend gemaakt. Deze is gewonnen door Olifant op het feest, een prentenboek dat vorig jaar bij KokBoekencentrum verscheen. Het is een prachtig vormgegeven boek met een diepere laag, waardoor het niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen een waardevol boek is. In deze blog gaan we er wat dieper op in.

Een boek om verdriet een plek te geven

In Olifant op het feest wordt er een groot feest gevierd ter ere van de verjaardag van Muis, maar Olifant is steeds verdrietig. Hij huilt en doet niet mee met alle vrolijkheid. Als zijn dierenvrienden hem proberen op te vrolijken, lukt dat hen niet. Pas als Muis naast hem zit en naar hem luistert, kan hij zijn verdriet aan Muis kwijt. Olifant zegt dan: ‘Het is weg, Muis, het verdriet is weg. Mijn buik is leeg.’ Daarna kan hij weer dansen en meedoen met de anderen.

Dit geeft de kleine én de grote lezers de belangrijke boodschap mee dat verdriet er mag zijn, en dat het niet weggestopt hoeft te worden. En deze betekenis wordt extra kracht bij gezet door de achtergrond van de auteurs. Schrijver Laurina de Visser verloor op jonge leeftijd haar beide ouders en de man van illustrator Linda Bikker is een aantal jaar geleden omgekomen in een ongeluk. Zij hebben samen dit boek gemaakt om anderen te helpen hun rouw en verdriet een plek te geven. Laurina schrijft: ‘Laten we van jong tot oud leren dat we gelukkig kunnen zijn, niet desondanks, maar dankzij het bespreekbaar maken van verdriet.’

Juryrapport

De jury is lovend over Olifant op het feest. ‘In de beknopte tekst en in de verbeeldende illustraties komt een wereld van gevoelens op je af. Door de mooie manier waarop deze zijn verwoord, voel je met de personages mee en heeft dit boek een pakkende, emotionele lading.’ Het boek leert de lezer hoe je een verdrietige naaste kunt helpen, maar ook hoe je zelf verdrietig mag zijn.

Leesfragment

Benieuwd geworden naar het boek en de illustraties? Klik hier voor het inkijkexemplaar.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *