Radiomaker Jorieke Eijlers vertelt over haar burn-out

14 januari 2020
Delen via:

“Al mijn afgodjes kletterden naar beneden”

“Ik kon niet meer presteren, ik kon niet meer pleasen, ik kon niks meer doen. Maar ik was er nog steeds”, vertelt Jorieke Eijlers naar aanleiding van haar boek ‘Verlangen naar Vrijheid’, een prachtige titel voor een boek over burn-out. Met haar collega Thijs Noorlandt deelt de radiomaker haar verhaal. “Het is veel meer dan een burn-out. De burn-out was de aanleiding voor het naar boven komen van mijn identiteitscrisis.”

Het parkietje in de woning van Jorieke kwettert er vrolijk op los. Net als de gasten die ze dagelijks ontvangt in haar eigen uitzending ‘Bij Jorieke’ op Groot Nieuws Radio. Verhalen vol “diepgang, verbinding en plezier” van mensen die door alles heen God hebben leren kennen en vertrouwen. Maar toen Jorieke in 2015 zelf in een diep dal terechtkwam, besefte ze dat haar persoonlijke vertrouwen op God nog te wensen overliet. “Ik zong zelf als christen: ‘Ik vertrouw U helemaal God!’, alsof ik al een hele vertrouwensreis had afgelegd en in het beloofde land leefde. Maar die reis had ik helemaal nog niet gehad. Zo leefde ik totaal niet.”

“Ik was er echt slecht aan toe”

“Het bleek toen wel dat ik God niet echt vertrouwde. Ik gaf Hem gewoon geen kans om te laten zien dat Hij te vertrouwen was. Ik ging vooral zelf heel erg aan de bak. Ik was absoluut christen en deed het programma maar ik zat geestelijk nog vast in Egypte. Ik had bevrijding nodig. Ik was er echt slecht aan toe. Een burn-out dwingt je om los te laten. Alles waar ik vertrouwen uithaalde viel weg. Al mijn afgodjes kletterden naar beneden. Daar gaat het in dit boek ook over”, vertelt Jorieke openhartig.

Wat heeft je geholpen om uit Egypte te komen?

“Zo’n mega oud bijbelverhaal is blijkbaar nog heel erg relevant voor de tijd van nu. Ik kon mij heel erg goed spiegelen aan de Exodus. Het hele boek gaat over mijn reis vanuit de slavernij naar het beloofde land. Zo’n reis kun je gewoon niet alleen doen. Daarom hebben we daar in het boek andere mensen voor gebruikt die verdieping konden aanbrengen waar dat bij ons haperde. Richting het einde komen de reisgenoten minder aan het woord, dat gaat heel geleidelijk. Je steunt denk ik minder op ze omdat je vertrouwen groeit, al blijft het waardevol je reis met anderen te lopen.

Het begint met inzicht. Je zit met een burn-out thuis en vraagt je af: ‘Hoe ben ik hier in vredesnaam beland?’. Ik had het al wanneer ik mensen interviewde en bij hen een soort rust ervoer, dat wilde ik ook. Een verlangen naar vrijheid. Doordat je alles moet laten vallen en alles wordt afgebroken moet je kijken wat er nog overblijft. Ik kon niet meer presteren, ik kon niet meer pleasen, ik kon niks meer doen. Maar ik was er nog steeds. Toen het werk en alles waar ik mijn identiteit en bestaansrecht uithaalde wegviel, bleef ik toch over. Toen ik mij op God focuste kon ik daar mijn bestaansrecht vandaan halen. Dat is mijn grootste bevrijding geweest. Het besef: ook al kan ik niets meer, het is nu niet meer het ‘doen’ wat mij definieert maar ik mag nu gewoon ‘zijn’.”

“Ik kan dan weer extreem hard voor mijzelf zijn”

Op een gegeven moment ga je weer voorzichtig aan het werk. Je holt jezelf na een tijdje opnieuw voorbij. Hoe ga je om met zo’n terugval? Als je de woestijn weer ingestuurd wordt?

“Dat is dan gewoon opnieuw vreselijk. Ik kan mezelf dan echt weer finaal de grond in boren van: ‘Hoe kom ik hier?’ en ‘Ik had toch…?’ Ik kan dan weer extreem hard voor mezelf zijn. Ik kan het nu wel veel eerder tackelen. Ik herken het sneller en heb mensen om mij heen die mij goed kunnen spiegelen.”

Kan je collega Thijs jou goed spiegelen?
Jorieke: “Haha, zeker! Je werkt zo veel samen. Absoluut ja. Dan kan ik nog steeds wel heel koppig zijn hoor!”

Thijs: “Thijs knikt!”

Jorieke: “Ik was op een gegeven moment ook heel krampachtig bezig om niet weer in een crisis terecht te komen. Maar toen zei iemand: ‘Wat dan? Je kwam er toch ook weer uit?’ Dat gaf me veel relaxedheid. Dat moet ik soms wel tegen mezelf zeggen. Het is nu niet meer mijn grootste angst, al zou ik er niet graag weer doorheen gaan. Zo eerlijk moet ik wel zijn.”

Lees het hele interview op CIP

Verlangen naar vrijheid

burn-outVlucht uit slavernij! Je bent gemaakt om te leven in het beloofde land.
‘Verlangen naar vrijheid’ is een inspirerend boek over wandelen met God en vrijheid vinden in Hem. Jorieke Eijlers-Fredrikze zocht lange tijd haar identiteit buiten God. Totdat ze niet meer verder kon en in een diepe burn-out belandde. Maar God bevrijdde haar van de slavernij van (zelf-)oordeel, pleasen en presteren. Samen met haar programma-redacteur Thijs Noorlandt beschrijft ze haar levensreis naar vrijheid, afgewisseld met de reis van het volk Israël naar het beloofde land. Met veel quotes van reisgenoten als Arie de Rover en psycholoog Marieke Meijer, bemoedigende verhalen en fun facts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *