Recensie: Het lied van de houtzagerij

10 januari 2020
Delen via:

Dit boek van de Zweedse schrijfster Vibeke Olsson ( 1958), dat zich afspeelt in Zweden rond 1882, is een vervolg op De dochter van de houtzager. Die dochter is Britta.

In dit tweede boek wordt prachtig beschreven hoe Britta uitgroeit van meisje tot jonge vrouw. Ze blijft wie ze is: nadenkend over het leven. Voor jongens groeit de wereld als ze ouder worden, voor meisjes krimpt ze, daarvan is Britta overtuigd als ze om zich heen kijkt. Haar eerste menstruatie roept tegenstrijdige gevoelens op: er is lichamelijk ongemak, maar ook trots! Ook voelt ze in die tijd een lichte gêne om alleen te zijn met haar vader.

Haar vader en moeder houden veel van elkaar en ze houden ook heel veel van Britta. Ze is hun enig overgebleven kind, hun drie andere kinderen leven niet meer.

Dat werk heel belangrijk is voor een mens weet Britta heel zeker: werk maakt een echt mens van je! Britta gaat dan ook vol enthousiasme aan het werk in de houtzagerij waar haar vader ook werkt. Het geloof in God speelt een grote rol in Britta’s leven. Haar verlangen om gedoopt te worden groeit.

Dan gebeurt er iets vreselijks waardoor Britta’s leven voorgoed verandert. Maar ze blijft Britta. Er is een diep verlangen in haar om te trouwen en kinderen te krijgen. Ze wordt voor het eerst verliefd en merkt dat ze aantrekkelijk is voor mannen. Haar leven gaat door, dwars door de stormen in haar leven.

Een prachtig, heel knap geschreven boek, vind ik. En heel bijzonder dat zo lang geleden vrouwen ook al worstelden met hun taak in dit leven en het combineren van werk en zorgen voor een gezin. Dit boek vraagt om een vervolg.

Het lied van de houtzagerij

BrittaHet lied van de houtzagerij’ van Vibeke Olsson is een sociaal-historische roman over kinderarbeid in Zweden. Het vervolg op ‘De dochter van de houtzager’. Noord-Zweden, 1882. De veertienjarige Britta werkt als ribbenzaagster op de houtzagerij , terwijl haar moeder haar opleidt tot wasvrouw. Werk gaat voor alles, en God waakt over alles, dat is Britta met de paplepel ingegoten. Maar ze merkt dat haar gedachten steeds vaker afdwalen. Waarom kijkt Nilsson haar zo vreemd aan en waarom doet haar maatje Jorma zo anders dan anders? Dan gebeurt er een tragisch ongeval, waardoor Britta’s leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

‘Je sluit de kleine Britta direct in je hart, en als het kon in je armen.’ – Irma Joubert, auteur van ‘Het meisje uit het verscholen dorp’

 

 

 

 

De dochter van de houtzager

BrittaAangrijpende sociaal-historische roman over een van de grootste negentiende-eeuwse arbeidersstakingen in de Zweedse houtindustrie

Noord-Zweden, 1897. Britta van 10 jaar maakt lange dagen als lattengrietje in de houtzagerij – maar als ze thuiskomt is er weinig eten. Op een dag hoort ze vader en de andere arbeiders in het geheim praten over staken. De zagerij komt tot stilstand.
Het antwoord van de regering op het vreedzame protest van de arbeiders is schokkend. Angstig en hongerig wachten Britta en haar moeder af of vader weer veilig thuis komt.

‘Een prachtige roman, ik kan niet anders zeggen. (…) Koop en lees.’ – Nederlands Dagblad

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *