Recensie ‘Leeg nest’ van Els van der Vlist.

31 augustus 2019
Delen via:

Voor me ligt een boek van Els van der Vlist met de titel: ‘Leeg nest’. Een titel die me erg aanspreekt omdat ons nest sinds een aantal jaren ook leeg is.

Over het boek

leeg nestHet boekje is versierd met veertjes in verschillende kleuren en meteen als ik het Woord vooraf lees begrijp ik de link naar kinderen die uitvliegen, het ouderlijk huis verlaten, uitfladderen. Leuk is dat elk nieuw hoofdstuk begint met een bladzijde vol fladderende veren.

Het boek leest vlot! Theorie en praktijk lopen door elkaar heen. Af en toe wordt ook een Bijbelgedeelte afgedrukt. Psalm 127, waarin kinderen een geschenk van de Heer worden genoemd, en het verhaal over Hanna, eerst kinderloos, later moeder van Samuel, haar oudste kind dat ze op driejarige leeftijd afstaat aan God door hem naar de tempel te brengen.

In het boek staan veel praktijkverhalen van verschillende mensen die elk op hun eigen manier omgaan met de nieuwe situatie van een leeg nest. Boeiend om al die verhalen te lezen en er je winst mee te doen! Ik merkte aan mezelf dat ik soms dacht: ja, dat spreekt me aan! Maar ook: o nee, dat beleef ik heel anders.

 

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met drie tips. Drie dingen om over door te denken of door te praten met je partner als je die nog hebt, of met een goede vriend of vriendin. Of om in gebed voor te leggen aan God, die nog meer van je kinderen houdt dan jijzelf. Blz. 89.

Bijzonder vind ik ook dat de twee kinderen van Els elk een nawoord schrijven over hoe zij het verlaten van het ouderlijk huis ervaren hebben.

Een literatuurlijst voor wie meer wil lezen maakt het boek compleet.

Wat mij betreft is ‘Leeg nest’ een aanrader voor iedereen die te maken heeft/krijgt met een leeg nest.

Over de auteur

Leeg nestDe schrijfster, Els van der Vlist is theoloog, auteur, spreker en counselor. Ze is getrouwd en moeder van twee jongvolwassenen die sinds kort niet meer thuis wonen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *