Recensie van ‘Ik houd je vast’

19 februari 2020
Delen via:

Veilige hechting en de waarde van aanraking daarbinnen worden indringend onder de aandacht gebracht in ‘Ik houd je vast’. Een informatief en tegelijkertijd zeer leesbaar en toegankelijk boek over dit belangrijke thema in de ontwikkeling van kinderen en volwassenen. 

Het boek

aanrakingIn het boek worden het persoonlijke verhaal van de vroeggeboorte van haar zoon, foto’s, wetenschappelijke inzichten en praktische tips afgewisseld. Annette deelt haar ervaringen en inzichten zonder daarbij de lezer iets op te leggen. Ouders worden gezien als liefdevolle professionals ten aanzien van het kennen van hun kind.

Als lezer word je uitgenodigd om uit om vanuit deze rol op zoek te gaan naar de behoeften van een kind, binnen het vermogen van de ouder.  De verwerkingsvragen stimuleren om stil te staan bij de eigen situatie en behoeften van kind én ouder, die in deze tijd vaak met zoveel goedbedoelde adviezen wordt overladen.

Herkenning

Annette biedt ruimte en erkenning aan de lezer en zijn eigen situatie.  Ze geeft een fijne realistische blik op het onderwerp en besteedt aandacht aan de impact die een zorgintensieve situatie heeft op relaties binnen het gezin.  Daarmee is ‘ik houd je vast’ mijns inziens een waardevol boek voor alle (jonge of aanstaande) ouders. 

Dit boek wijst ouders van (jonge) kinderen een weg in het woud van adviezen en draagt bij aan bewustwording.  Het laat mij als professional en ouder opnieuw ervaren hoe belangrijk aanraking en afstemming tussen ouder en kind is en moedigt me aan om dit in de praktijk met ouders te blijven delen, én met onze eigen kinderen in de praktijk te brengen. 

Er wordt een voorzichtig uitstapje gemaakt naar de ontwikkeling van kinderen ná de kleuterleeftijd. Wat mij betreft ligt hier zeker behoefte aan een vervolg op dit boek, waarin verder wordt ingegaan op de kracht van aanraking bij oudere kinderen en de mogelijkheden die deze ontwikkelingsfase daarvoor biedt.  

 

 

 

Deze recensie is geschreven door:
Lindi van Beest (1979) is getrouwd met Jeroen en samen zijn ze ouders van 3 tieners. Lindi werkt als ontwikkelingspsycholoog en speltherapeut in haar eigen praktijk in Alblasserdam: www.praktijklindi.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *