Trouw bij dag en nacht

31 augustus 2021
Delen via:

Vandaag delen we een stukje uit het boek ‘De schepping juicht’ van Francine Rivers. In dit boek beschrijft Rivers haar verwondering over wat God gemaakt heeft. Het gedeelte van vandaag gaat over de zon: het begin en het einde van de dag.

Genadig is de HEER: wij zijn nog in leven! Zijn ontferming kent geen grenzen. Elke morgen schenkt hij nieuwe weldaden. Veelvuldig blijkt uw trouw!

Klaagliederen 3:22-23

Mijn man Rick en ik zijn vroege vogels, en we worden dan ook vaak getrakteerd op de zonsopkomst die zijn warme gloed langs de horizon werpt. Nu de dagen kort zijn, gaan de avonden alweer snel gepaard met mooie zonsondergangen. Elke winter weer, als onze eik door windvlagen is ontdaan van zijn brede bladeren, zijn we vanaf onze veranda getuige van al die pracht. Kleuren, zo veel kleuren. De zonsopkomst laat vaak tinten roze zien, en lavendel en zachtgeel, die plaatsmaken voor lichtblauw, boven een zee van witte katoenen wolken.

Tegen vijven gaat de zon weer onder. Op een avond was de lucht gloeiend rood met strepen vurig oranje en goud. Op een andere avond werden de wolken eerst lavendel en roze, en vervolgens paars. Toen de zon weg was, werd de lucht indigo, en daarna zwart, met diamantstof dat was uitgestrooid over het schildersdoek van de hemel.

Zonsopkomst, zonsondergang. Allebei zo indrukwekkend. Iedere dag is anders, uniek, rijk aan allerlei kleuren, met strepen ragfijne wolken die elke minuut veranderen van vorm en kleur: allemaal gemaakt door de Kunstenaar, en wij kijken vol ontzag toe.

Gods goedemorgen

Ik ben deze momenten van onvoorstelbare schoonheid gaan zien als Gods dagelijkse begroeting, die mij eraan herinnert dat Hij van ons houdt en er altijd bij is. We staan er nooit alleen voor. We kunnen altijd met Hem praten, dag en nacht. De zonsopkomst is Gods ‘goedemorgen’. Ik kan me verheugen op de dag, als ik weet dat Hij me zal leiden en beschermen. Zoals de Bijbel zegt: ‘Elke morgen schenkt Hij nieuwe weldaden.’ Wat een fantastische belofte! De fouten die je gisteren gemaakt hebt, blijven je niet achtervolgen. Vandaag is een nieuw begin, en God kan mijn ogen openen voor nieuwe vrienden, mogelijkheden en kansen.

En dan, ’s avonds, als de zon in al zijn glorie ondergaat, verzekert Gods ‘slaap lekker’ me ervan dat ik in Zijn hand ben en in Zijn hart, en dat Hij ’s nachts over me waakt. Of het nu ochtend is, avond, of in de duisterste uithoek van de nacht, Hij neemt nooit vrijaf.

Nadenken

Wat betekent het dat Gods weldaden elke dag nieuw zijn, ofwel dat Hij dagelijks nieuwe weldaden schenkt? Hoe kun je vrede ervaren als je tijdens je dagelijkse bezigheden weer terugdenkt aan Gods trouwe aanwezigheid en bescherming?

Toepassen

Probeer deze week ten minste één zonsopkomst en zonsondergang mee te maken en observeer de ongelooflijke schoonheid van onze Schepper. Kies elke ochtend een Bijbelgedeelte uit om te lezen en elke avond een ander gedeelte (zoals Klaagliederen 3:22-23 in de ochtend en Psalm 121 in de avond). Laat die waarheden over Gods aanwezigheid, genade en liefdevolle bescherming je geest vervullen en je gedachten beïnvloeden gedurende de dag en de nacht.

Bij God komen

God, ik ben U dankbaar voor Uw prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen, die me doen denken aan Uw liefde en Uw aanwezigheid. Dank U dat Uw weldaden elke dag opnieuw beginnen. Uw vergeving laat me elke ochtend opnieuw beginnen, klaar om te zien wat U voor me bedacht hebt. ’s Avonds, als ik ga slapen, mag ik rusten in de wetenschap dat U de hele dag bij me bent geweest en over me zal blijven waken.


In De schepping juicht neemt bestsellerauteur Francine Rivers je mee de natuur in en laat ze je zien dat, als je goed kijkt, je daar overal God tegenkomt. Of je nu natuurliefhebber bent of niet, dit boek laat je met nieuwe ogen kijken naar de natuur om je heen. De schoonheid van een zonsondergang. De paardenbloem die de wind zijn zaadjes laat verspreiden. Bomen die stevig staan omdat ze ondergronds hun wortels met elkaar verweven hebben. Een specht die een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen laat zien als hij meent de ideale plek voorzijn nest gevonden te hebben. In al deze dingen kunnen we lessen en verborgen boodschappen van God vinden. Al sinds ze een jong meisje was, zoekt Francine Rivers naar inspiratie in de natuur. De schepping juicht is een verzameling van haar mooiste waarnemingen, aangevuld met christelijke liederen, citaten, overpeinzingen en opdrachten. Zijn liefde voor jou is groots en onuitputtelijk. Het bewijs zie je overal om je heen. Laat je inspireren, trek je wandelschoenen aan en geniet van al het moois dat Zijn schepping te bieden heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *