Vertrouwen op wat God over je zegt

13 juli 2021
Delen via:

Wat is jouw liefdestaal? In het boek ‘Gezien, gekend, geliefd’ gaat Gary Chapman in op de liefdestalen die er zijn, in het bijzonder de liefdestaal tussen God en jou. Deze blog gaat over woorden. Vertrouw jij op wat God over jou zegt?

‘Ik hou van jou.’ Vier woorden die alles veranderen. Wanneer je de betekenis van deze woorden ervaart in een relatie met God, verandert niet alleen je humeur of je dag – je verandert zélf, van binnenuit! God wil dat je zijn liefde ervaart, dat je je geliefd voelt. Hij wil dat je je gevoel van eigenwaarde op zijn liefde baseert, op zijn woorden, en niet op de vluchtige bevestiging van anderen. Zijn woorden veranderen niet, ze falen niet; ze zijn altijd relevant en van toepassing op ons leven. Gods liefde nodigt ons uit om onze identiteit en waarde te zoeken in een relatie met Hem.

Twee kanten op

Wat zo mooi is aan liefdestalen is dat ze twee kanten op werken. Wat onze primaire liefdestaal ook is, God houdt van ons op allerlei manieren en we kunnen zijn liefde dus ook op allerlei manieren beantwoorden. Meestal ontvangen én geven we liefde in onze primaire liefdestaal. Mensen die positieve woorden als liefdestaal hebben, kunnen leren om Gods liefde ook in die taal te beantwoorden. Dat noemen we lofprijzing en aanbidding. Probeer het maar.

Als je nog nooit hebt gebeden of als gebed nog geen dagelijkse gewoonte is, probeer God dan eens te vertellen dat je van Hem houdt. Je zult merken dat je dag heel anders eindigt wanneer je de tijd neemt om positieve woorden naar God uit te spreken. God spreekt jouw liefdestaal. Hij vertelt je op heel veel manieren dat Hij van je houdt, dat Hij je waardevol vindt, dat je ertoe doet. Hoe zou het zijn als je zijn liefde ook in jouw liefdestaal beantwoordt?

Spreek de woorden uit

Probeer wanneer je alleen bent – in de auto, in de lift – of, als je niet alleen bent, gewoon in je hart positieve woorden, woorden van lofprijzing tegen God te spreken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Here God, U bent geweldig,’ ‘Here God, ik hou van U,’ ‘God, U bent er altijd voor me,’ of: ‘Heer, U bent …’ – en vul die lege plek zelf maar in. Als je niet zo vaak bidt, hou het dan vooral eenvoudig. God zal luisteren!

Wanneer we dit vaak genoeg doen, worden we steeds beter in het uiten van onze liefde en zullen we die liefde ook vóélen door de woorden die over onze lippen komen. We prijzen God niet om Hem iets te vertellen wat Hij nog niet weet. God weet al hoe ontzagwekkend Hij is. We zeggen die positieve woorden tegen Hem zodat wijzelf zullen beseffen hoe groot en liefdevol Hij is. Daardoor vóélen we zijn liefde diep vanbinnen.

Psalm 139

Je kunt bijvoorbeeld Psalm 139 uitspreken. Bid dit gedicht hardop, en kijk wat dat met je doet. Wanneer we onszelf positieve woorden tegen God horen zeggen, in reactie op zijn liefde voor ons, kunnen we zijn woorden aan ons gemakkelijker ontvangen. En daardoor kunnen we ook gemakkelijker liefde voelen en liefde geven.

Dit gedeelte is overgenomen uit ‘Gezien, gekend, geliefd’ van Gary Chapman.


Gezien, gekend, geliefd van Gary Chapman (De vijf talen van de liefde) en York Moore is een pastoraal-pyschologisch boek over de manier waar God jouw liefdestaal gebruikt om met je te communiceren.

In elk van ons schuilt het diepe verlangen om Gods aanwezigheid in ons leven te ervaren. In Gezien, gekend, geliefd onderzoeken de auteurs hoe God, de Schepper van het heelal, heel persoonlijk communiceert met zijn kinderen. Dit boek reikt praktische handvatten om te ontdekken wat jouw eigen liefdestaal is en hoe God die taal gebruikt om met je te communiceren. Wanneer we weten wat onze liefdestaal is, ontdekken we hoe God spreekt maar ook luistert, en op welke manier Hij daarmee betrokken is op ons leven. Zo krijgt ons leven werkelijk zin en betekenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *