Wij zijn gevlucht

3 november 2019
Delen via:

Terwijl ik met mijn broertjes, moeder en vader door de straten van Birmingham wandel, blijf ik even staan om de vrede te voelen.

Ik voel de vrede in alles om ons heen: in de bomen die zachtjes heen en weer wiegen in de wind, in het geluid van de auto’s die komen en gaan, in het gelach van een kind, in het beeld van een meisje en een jongen die aarzelend elkaars hand vasthouden terwijl ze op een afstandje achter hun vrienden aan lopen. Maar ik voel de vrede ook in mijn botten. Ik dank Allah voor alles, voor het feit dat ik nog leef, dat ik veilig ben, dat mijn familie veilig is.

Het blijft me verbazen dat mensen vrede als iets vanzelfsprekends kunnen beschouwen. Ik ben er elke dag dankbaar voor. Niet iedereen kent vrede. Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen zijn elke dag weer getuige van oorlogen. Hun realiteit is geweld, huizen die vernietigd worden, onschuldige levens die verloren gaan. En de enige manier waarop ze zichzelf kunnen beschermen, is vertrekken. Ervoor ‘kiezen’ om te vluchten. Maar dat is niet echt een keuze.


Malala Yousafzai vertelt in haar boek ‘ Wij zijn gevlucht’ over haar eigen ervaringen als vluchteling, en deelt ze de verhalen van de moedige jonge vrouwen die ze tijdens haar reizen heeft ontmoet.

 

gevlucht‘Wij zijn gevlucht’ van Malala Yousafzai is een indringend boek met persoonlijke verhalen van vluchtelingen.  Vrouwen die hun gemeenschap, hun familie, en hun thuis zijn kwijtgeraakt en een nieuw leven op moeten bouwen. Ze komen uit conflictgebieden als Colombia, Guatemala, Syrië, Jemen en Congo. Zo vertelt Ayida uit Myanmar haar verhaal, die moest vluchten vanwege het geweld tegen de Rohingya. Najla behoort tot de Yezidi-minderheid in Irak en werd gevangen genomen door IS, maar gelukkig wist ze te ontsnappen. Hoopvol, eerlijk en levensecht: dit boek geeft jonge vluchtelingen een stem. Met een voorwoord van balletdanseres en WarChild ambassadeur Michaela DePrince.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *