Auteur:
Publicatiedatum:
4 jaar geleden

Boekreview: Achter de muren van Jericho

Je bent kostbaar in mijn ogen en hooggeschat en Ik heb u lief. – Jesaja 43

Wie is Tessa Afshar?

De schrijfster Tessa Afshar is geboren in Iran en groeide daar op als moslima. Op haar vertiende verhuisde ze naar Amerika. Haar leven veranderde toen ze christen werd en theologie ging studeren. Tegenwoordig schrijft ze historische romans en is ze actief als kerkelijk werker in een gemeente in New England.

Achter de muren van Jericho, het verhaal

Heel treffend beschrijft Tessa hoe Rachab en haar familie moeten integreren in een nieuwe samenleving met andere gebruiken en gewoonten. Hierdoor ontstaan er af en toe grappige en soms pijnlijke misverstanden. Ik kan me goed voorstellen dat Tessa Afshar ook vanuit haar eigen ervaring schrijft. Want deze misverstanden heeft ze waarschijnlijk ook in haar eigen leven ervaren toen ze van Iran naar Amerika verhuisde. Ook worden er in gesprekjes tussen personen heel terloops geloofsvragen beantwoord.

De roman gaat over de Bijbelse Rachab. Als de droogte toeslaat in Kanaän wordt Rachab als vijftienjarig meisje als prostituee door haar vader verkocht om zo het gezin te redden van de hongersnood. Haar eigen vader die ze vertrouwt en liefheeft geeft haar weg als een gebruiksvoorwerp. Haar toekomst valt in duigen en van haar eigenwaarde blijft maar weinig over. Leven wordt overleven totdat ze hoort van de God van de Hebreeërs die zich het lijden van mensen aantrekt. Er ontstaat een diep verlangen om Hem te leren kennen. In haar hart ervaart ze Zijn bestaan en Zijn aanvaarding.

Heel mooi hoe de schrijfster Tessa Afshar alle gevoelens aan bod laat komen.

Door haar geloof ontvangt Rachab de Hebreeuwse verkenners gastvrij in haar huis en komt ze niet om met de ongehoorzame bewoners van haar stad. Maar een Kanaänitische prostituee en haar familie die zich aansluiten bij het volk van God is het voor beide groepen een moeilijk proces van acceptatie. Ook al heeft ze haar zondige verleden opgegeven toch blijven er vooroordelen en schuldgevoelens bestaan. Haar leven is bezoedeld en afstotelijk en daar is ze ook zelf in gaan geloven en daarin wordt ze telkens weer bevestigd.

Muren van angst en onwaardigheid

Zo komt het dat Rachab bevrijd is uit Jericho maar zelf  opgesloten blijft achter de dikke muren van angst, afwijzing, eenzaamheid en onwaardigheid. Alleen door haar waarde in God te leren kennen en op Hem te vertrouwen zullen de muren vallen. Met mensen om haar heen die haar onvoorwaardelijk liefhebben en ook God kennen krijgt ze stapje voor stapje haar eigenwaarde en zelfvertrouwen weer terug. Wat bij mensen onmogelijk lijkt is mogelijk bij God. God staat aan de kant van degenen die aan Zijn kant staan en Rachab staat aan Zijn kant. Heel mooi hoe de schrijfster Tessa Afshar alle gevoelens aan bod laat komen. Een verhaal over genade, aanvaarding, liefde en genezing.

achter_de_muren_van_jericho_isbn_9789029796705_1_1373088040