10 dingen die je kunt doen met herfstbladeren

26 oktober 2017
Delen via:

Is jouw tuin ook bedolven onder een laag herfstbladeren en staat het vooruitzicht om ze allemaal op te ruimen je niet echt aan? Gooi ze niet weg! Je kunt er meer mee dan je denkt! Een beetje inspiratie kan geen kwaad…

 

1. Een dankbaarheidstak

Zoek een mooi tak op – die is vast wel ergens in je tuin te vinden – en hang hem op. Geef de (droge) bladeren een mooi kleurtje (of houd ze zoals ze zijn), schrijf er iets op waarvoor je dankbaar bent, rijg er een draad door en hang ze aan de tak.

2. Gestempelde kussenhoezen

Wil je de herfst letterlijk op de bank of in het bed? Het kan met deze leuke kussenhoezen. Neem witte (of een andere lichte kleur) kussenhoezen, zwarte (of andere donkere kleur) verf, voorzie de achterzijde van de (droge) bladeren van verf en bestempel de hoezen.

3. Een herfstmobile

Nee, het is geen tikfoutje en ik bedoel geen herfsttelefoon. Een mobile. Zo een die je aan het plafond hangt. Verf de (droge) bladeren in de desgewenste kleur en laat ze drogen. Zoek ondertussen een lange (of twee korte), soepele, buigzame tak en bind de uiteinden stevig samen met ijzerdraad. Rijg garen door de bladeren en hang ze aan de mobile. Bevestig de mobile aan het plafond en voilà. Het lijkt net alsof het blaadjes regent.

4. Herfstschaaltje

Neem klei, rol het uit tot een vlak oppervlak van ongeveer een centimeter dik. Plaats het (droge) herfstblad midden in de klei en druk het licht aan. Trek het blad er voorzichtig af, snijd rondom het blad en verwijder de overtollige klei. Leg de klein in een ronde kom, zodat je blad aan de uiteindes ook rond loopt. bakk de klei in de oven en geef het blad een mooi kleurtje.

5. Herfstkaartjes

Originele kaart sturen? Of uitnodigingen voor een herfstig feestje? Doe het eens met (droge) bladeren! Het enige wat je nodig hebt is een beetje verf. Met een spuitbus of met de kwast – binnen een ommezien zijn ze klaar! Ook leuk om bij een diner te gebruiken om ieder zijn plaats aan tafel duidelijk te maken!

6. Herfstig tafellaken

Stel dat je nu toch bezig bent met het voorbereiden van een diner in herfststijl, wat is leuker dan een tafellaken in stijl te hebben? Het principe is hetzelfde als bij de kussenhoezen. Voorzie de achterkant van de (droge) bladeren van een laag verf en stempelen maar.

7. Herfstborden

Als je dan toch bezig bent met het in herfstsfeer brengen van je diner, doe dan ook maar de borden. Neem porseleinverf, witte borden en natuurlijk (droge) herfstbladeren. Voorzie opnieuw de achterzijde van de bladeren met verf, druk ze af op het bord en laat ze goed drogen. Als de verf hard is, zijn ze vaatwasserproof.

8. Een herfstschaal

Altijd leuk. Bijvoorbeeld gevuld met kastanjes, beukennootjes, eikels of iets lekkers. Gewoon met papier maché. Neem een opgeblazen ballon, behanglijm en een stapel (droge) herfstbladeren. Smeer de ballon in met lijm en beplak de onderste helft met bladeren (net zo hoog als je je schaal wilt). Plak twee of drie lagen over elkaar heen, zodat hij stevig wordt. Laat de lijm drogen, verwijder de ballon en klaar ben je!

9. Herfstslinger

Leuk voor een feestje of om je kamer op te fleuren. Neem een oud boek, verschillende (droge) herfstbladeren en een stuk touw. Knip van de boekpagina’s vlaggetjes (varieer eventueel in de vorm) en beplak ze met bladeren. Smeer de bovenste rand van de vlaggetjes in met lijm, buig ze naar achteren en plak ze vast met het touw ertussen, zodat ze niet meer kunnen verschuiven. Ophangen maar!

10. Glitter en glamour

Geen zin om een boek aan stukken te knippen en wil je iets opvallenders? Maak dan deze slinger met glitterbladeren. Die trekt ieders aandacht! Neem een stapel (droge) bladeren, verf ze in verschillende herfsttinten en strooi er glitters in dezelfde kleur over wanneer de verf nog nat is, zodat ze gelijk vastzitten. Laat ze drogen en bevestig ze met een stukje touw of lint aan bijvoorbeeld een knoestige tak.

Je tuin is ongetwijfeld een stuk leger en je huis heel wat herfstiger.

Hoe haal jij de herfst in huis?

Reacties (1)

  • Jannet Douma schreef:

    Oh wat een ‘timing’, op zoek naar een herfstknutsel voor de kinderen van mijn opvang(werk als zelfstandig gastouder) en zie ik het herfstschaaltje.
    Ga volgende week lekker met de kids (0-4jaar) aan de gang met brooddeeg en dan blaadjes daarin afdrukken. Helemaal zin in, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *