Appeltaart volgens Oma’s recept of toch helemaal anders

27 februari 2019
Delen via:

Afgelopen maandag bakte ik samen met mijn zoon een heerlijke appeltaart. Volgens een pakje en dus volgens oma’s recept (volgens de verpakking 😉 )
Maar het kon ook eens helemaal anders. Misschien ga ik een van deze recepten de volgende keer eens proberen.

Amerikaanse appeltaart

Ingrediënten voor 8 – 10 personen
400 gr bloem
2 eieren
50 gr suiker + 75 gr suiker + 2 el suiker
225 gr roomboter op kamertemperatuur
1 kilo appels (ik gebruikte Jonagold)
1 tl kaneel
50 gr pecannoten
50 gr rozijnen
Snuf zout

Zo maak je het
Begin met het maken van het deeg.

Splits 1 ei en gooi het eiwit niet weg. Meng in je keukenmachine 1 eidooier, 1 heel ei, de bloem, de boter, 50 gr suiker en een snuf zout tot een samenhangend deeg. Je kunt het ook met de hand kneden.

Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes van ongeveer een 0,5 cm dikte. Doe dit in een kom en voeg de kaneel, de rozijnen, de pecannoten en 75 gr suiker toe. Schep even om.

Verwarm de oven voor op 175 graden hete lucht.

Neem een ronde vorm van 24 cm. Dit hoeft geen springvorm te zijn, maar kan ook een ovenschaal zijn. Vet deze in met bakspray en leg een stukje bakpapier op de bodem.

Rol 2/3 van het deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een ronde vorm. Bekleed je vorm hiermee en laat het deeg iets over de rand hangen. Snijd het vervolgens af.

Schep de appelvulling in de vorm. Het mag best een bergje vormen.

 

 

Rol het resterende deeg ook uit tot een rondje van 26 cm. Verdeel dit over de taart en druk de randen goed aan. Snijd het overtollige deeg eraf, hier kan je eventueel koekjes van maken.

Op dit punt zou je de taart kunnen afbakken, maar ik heb hem nogmaals in de koelkast gezet voordat ik de kartelrand gevormd heb. Daarvoor moet het deeg wel wat stevig zijn namelijk. Met mijn vinger heb inkepingen gemaakt in het deeg.

Vervolgens snijd je de taart op verschillende plekken in met een mes.

Bestrijk de bovenkant met het overgebleven losgeklopte eiwit en verdeel 2 el suiker over de bovenkant.

Bak de Amerikaanse appeltaart in ongeveer 45 minuten af in de voorverwarmde oven.

Serveer de taart met vanille ijs of slagroom.

(bron: https://uitpaulineskeuken.nl)

Canadese appeltaart

Ingrediënten:
200 gram (room)boter
100 gram havermout
250 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram bruine basterdsuiker
4 goudrenetten
0,5 theelepel kaneelpoeder
snufje zout

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Schil de appels en snij ze in blokjes.

3. Meng ze in een kom met de kaneel.

4. Laat de boter in een pannetje langzaam smelten.

5. Meng in een andere kom de overige ingrediënten en roer daar de gesmolten boter doorheen met een vork tot een kruimeldeeg ontstaat.

6. Bekleed een ruime springvorm met bakpapier en druk 2/3 van het deeg op de bodem plat.

7. Druk de zijkanten iets omhoog tot een klein opstaand randje.

8. Verdeel de appelstukjes over de bodem en als laatste het overgebleven kruimeldeeg er bovenop.

9. Zet de Canadese appeltaart een uur in de oven, laat `m afkoelen en geniet!

(Bron: www.pukster.nl)

Appel-perentaart met fudge

Ingrediënten

  • 175 g roomboter
  • 1 ei
  • 1 pak Koopmans Appeltaart
  • 5 appels (zachtzure)
  • 2 peren (handperen)
  • 10 vanille fudge (blokjes)
  • 2 tl kaneel

Voorbereiden

Elektrisch 180°C / Hetelucht 165°C

  1. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
  2. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de rand in met wat boter.
  3. Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de mix en 2/3 van het losgeklopte ei toe. Kneed het      geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg.
  4. Bekleed met 2/3 van het deeg de bodem en de randen van de springvorm.
  5. Schil de appels en peren, verwijder de klokhuizen, en snij ze in smalle partjes.
  6. Snijd de blokjes fudge in kleine blokjes. Meng de appel- en peerpartjes met de fudge en kaneel
  7. Vul de vorm met het appel-peer-fudge mengsel en druk dit aan. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol het resterende deeg uit en druk hier leuke vormen uit.
  8. Ik gebruik hier bloemetjes, maar het is natuurlijk ook leuk om dit met bijvoorbeeld hartjes te doen of een andere leuke uitsteker!
  9. Leg de uitgestoken bloemetjes op het appel-peer-fudge mengsel. Bestrijk de bloemetjes met de rest van het losgeklopte ei.
  10. Plaats de appel-peer fudge taart tenminste 1 uur in de oven, totdat deze mooi goudbruin gekleurd is. Laat de appelperentaart hierna ongeveer 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
(bron: bakken.nl)

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *