Bijzondere stamppotten

16 januari 2019
Delen via:

Als ik alle berichten op internet moet geloven wordt het eind januari winters koud! Wat past daar dan beter bij dan heerlijke stamppoten. Nu kan je natuurlijk kiezen voor de bekende stamppotten: boerenkool, zuurkool, andijvie stamppot…..Maar je kan ook kiezen voor iets heel nieuws! Ik vond drie bijzondere stamppotten, welke ga jij deze week eens uitproberen?

Stamppot met pastinaak en gevulde rookworst

Ingrediënten (4 personen)
  • Zout, peper
  • 4-5 lente-uitjes, in dunne ringen
  • 1 rookworst, in 8 stukken
  • 600-800 g aardappelen, geschild, in stukken
  • 800 g pastinaken, geschild, in stukken
  • 40 – 50 g boter
  • 100 g magere ontbijtspek, in reepjes
  • 50-75 g geraspte jonge kaas
  • 1/2-1 dl hete melk
  • 2-3 el fijngesneden bladselderij

Voorbereiding

Kook de aardappelen samen met de pastinaken in ruim kokend water met zout in circa 20 min. gaar. Laat de aardappelen en pastinaken goed uitlekken en stamp ze fijn of druk ze door een pureeknijper (of draaizeef). Voeg boter en hete melk toe tot er een luchtige puree ontstaat

Bereidingswijze

Bak het spek in een droge Koekenpan krokant. Roer het spek (met spekvet) en de lente-ui door de puree. Maak intussen overlangs een inkeping in de stukken rookworst en strooi de selderij en de kaas daarin. Bak de worst circa 15 min. in een voorverwarmde oven op 200ºC tot de kaas gegratineerd is.

Stamppot met witlof en geitenkaas

Ingrediënten (4 personen )
  • 500 g witlof
  • 750 g aardappels (afkokers)
  • zout
  • 1 bosje lente/bosuitjes
  • 250 g zachte geitenkaas
  • 25 g boter
  • 1 afgestreken eetl. suiker
  • 1 eetl. citroensap
  • ca. 125 ml warme melk

Voorbereiding

Snijd de schoongemaakte lof in de lengte enkele malen door. Snijd de geschilde aardappels in stukken. Maak de lente/bosuitjes schoon. Snijd de uitjes, inclusief het mooie groene loof in ringen. Snijd de geitenkaas, die zacht of pittig van smaak kan zijn, in stukjes.

Bereidingswijze

Kook de aardappels gaar in iets gezouten water. Bak intussen in een Koekenpan de lofrepen in de boter gedurende een minuut of vijf. Roer de suiker en het citroensap door de lof. Giet de aardappels af en stoom ze droog. Stamp ze fijn en roer met een houten lepel de warme melk door de aardappels. Zet de pan met puree op een warmhoudplaatje op een laag vuur. Schep de gebakken lof, de geitenkaas en lente/bosuitjes door de puree. Warm de stamppot nog even goed door

(Bron: smulweb.nl)

Spitskoolstamppot met gepaneerde brie en appel (vegtarisch)

Ingrediënten (2 personen)

• 600g kruimige aardappels
• 1 halve spitskool
• 2 klontjes boter
• 1 el bouillonpoeder
• 1 el mosterd
• 1 appel
• 200g brie
• paneermeel
• zout

Bereiding

Schil de aardappels en kook ze met zout gaar in 20 minuten. Snijd de spitskool in reepjes en smoor deze 5-10 minuten in een klontje roomboter. Let op dat de spitskool knapperig blijft. Stamp de kool nu door de aardappels, voeg heet water toe voor extra smeuïgheid en breng op smaak met het bouillonpoeder en de mosterd.

Snijd de korst van de brie af en snijd er vier punten van. Dit gaat door de onderste punt eraf te snijden, deze -als het ware- dubbel te klappen naar boven en volgens de randen de andere drie punten te snijden. Druk de punten brie stevig in het paneermeel. Boor met een appelboor de kits uit de appel en snijd deze in vier dikke plakken. Bak ze in het tweede klontje boter aan beide kanten tot ze zacht zijn. Bak nu de briepunten kort op halfhoog vuur zodat de paneerlaag knapperig goudbruin bakt, maar niet zo lang dat de brie door de hele pan stroomt. Dit gaat minder snel dan je denkt.

Serveer de briepunten bij de spitskoolstamppot en leg de appelplakken erboven op.

(bron: www.veggievariation.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *