De leukste Kruidnoot-recepten

28 november 2018
Delen via:

Nog maar even en dan vieren we de verjaardag van de Goed heiligman!  Daar hoort natuurlijk wat lekkers bij. We zochten naar de meest leuke en unieke kruidnoot recpeten.

Witte chocolade cheesecake met kruidnoten en gezouten karamel

Foto is afkomstig van: www.jessiescuisine.com
Ingrediënten
  • 300 gr brokspeculaas
  • 100 gr boter
  • 300 gr witte chocolade
  • 125 ml slagroom
  • 600 gr roomkaas
  • 100 gr suiker
  • 3 eieren
  • 75 gr kruidnoten

Gezouten karamel

  • 15 gr boter
  • 25 gr slagroom
  • 30 gr suiker
  • 1 el water
  • zeezout
  • springvorm 24-26 cm doorsnede
  • mixer
Bereiding

Verwarm de oven tot 180°C.

Bodem
Verkruimel de brokspeculaas in de keukenmachine. Smelt de boter in een kommetje in de magnetron. Voeg de boter toe aan de koekkruimel. Roer goed door.

Bekleed de taartbodem met bakpapier en vet de randen in. Leg de koekkruimel op de bodem en druk met de achterkant van een lepel goed aan. Bak de bodem 15 minuten in de oven.

Verlaag de temperatuur naar 130°C.

Gezouten karamel
Doe de suiker en het water in een pannetje en breng aan de kook tot het een goudbruine kleur heeft. Doe vervolgens de slagroom en boter erbij en roer op zacht vuur door de karamel. Bestrooi met een paar draaien gemalen zeezout en roer nog even door. Zet het vuur uit.

Vulling
Smelt intussen de witte chocolade samen met de slagroom au bain-marie. Roer af en toe door.

Meng met de mixer de roomkaas en de suiker tot een gladde massa. Voeg al mixend de eieren toe. Mix nu de gesmolten witte chocolade door de roomkaas. Voeg de kruidnootjes toe en roer deze met een spatel door de massa.

Giet het mengsel op de taartbodem. Laat de taart een paar keer zachtjes vallen om het lucht er uit te kloppen. Zorg dat de kruidnootjes goed verdeeld zijn. Giet als laatste de gezouten karamel in een dunne straal over het mengsel.

Bak de taart ongeveer 1 uur in de oven op 130°C. Het midden van de taart mag nog een beetje zacht en wiebelig zijn.

Laat de cheesecake iets afkoelen en minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

(bron: www.jessiescuisine.com)

Pepernoten Tiramisu

Bereidingstijd: 20 minutes
Aantal: 4 toetjes

Ingrediënten
  • 100 ml mascarpone
  • 20 gram suiker
  • 100 ml vanillevla
  • 100 ml kwark
  • 100 ml sterke koffie (afgekoeld)
  • 25 ml Tia Maria
  • 90 pepernoten (ik gebruikte dus kruidnoten)
  • stukje pure chocolade
  • cacao
  • paar pepernoten
De foto is afkomstig van www.brendakookt.nl
Bereiding
  1. Klop de mascarpone en suiker door elkaar. Als het goed gemengd is roer je de kwark en vla erdoor.
  2. Meng de afgekoelde koffie met Tia Maria. Doop de helft van de pepernootjes in de koffie, haal ze eruit als ze de koffie hebben opgenomen.
  3. Verdeel de pepernootjes over vier glaasjes. Schep over de laag met pepernootjes een flinke schep van het mascarponemengsel. Doop de andere helft van de pepernootjes in de koffie en verdeel deze over de laag mascarponemengsel.
  4. Verdeel tot slot het mascarponemengsel over de geweekte pepernootjes. Laat de tiramisu minimaal een uur opstijven in de koelkast.
  5. Garneer de glaasjes met een beetje cacao, gehakte pure chocolade en (stukjes) pepernoot.

Tips: 
Als je dit toetje voor kinderen maakt kun je de Tia Maria uit het recept laten.
Is het al 5 december geweest en heb je toch trek in dit toetje? Vervang de pepernoten dan door stukjes speculaas.

(Bron: http://www.brendakookt.nl) 

Kruidnoten pudding

Ingerdiënten
  • 500 ml slagroom
  • 500 ml melk
  • 65 gram maizena
  • 80 gram suiker
  • 2 tl vanille extract
  • 200 gram kruidnoten
  • Ter decoratie:50-100 gram kruidnoten
Bereiding

Breng in een grote pan, 400 ml melk en alle slagroom aan de kook. Wanneer de melk kookt, mag er alvast 100 gram kruidnoten bij. Deze zullen tijdens het koken kapot gaan, wat een lekkere kleur en smaak aan je dessert geeft. Laat dit ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken, voor de overige kruidnoten er bij gaan. Laat ook dit nog een minuut 2 zachtjes doorkoken, tot de kruidnoten makkelijk kapot gaan, wanneer je ze met een lepel of spatel plat drukt.

Spoel de binnentkant van je vorm(en) met water en giet ze leeg. Droog ze niet af, het water helpt de pudding straks makkelijker te lossen.

In een kommetje meng je de overgebleven 100 ml melk met de suiker, maizena en het vanille extract. Roer dit goed door tot een egaal mengsel. Haal de pan met melk en kruidnoten van het vuur en roer het maizena mengsel er door. Zet het nog even terug op een laag vuur en laat het indikken terwijl je blijft roeren, dit duurt 2 a 3 minuten. Giet de vorm of vormpjes met het mengsel en dek het af met een laagje folie. Laat het minimaal 4 uur of een hele dag in de koeling staan, zodat de pudding kan opstijven.

Om de pudding te lossen kun je met een mes de randjes aan de onderkant iets lostrekken van de rand. Er komt dan lucht bij, waardoor de pudding er makkelijker uit zakt straks. Hou de pudding dan boven en bordje en schud zachtjes de vorm, tot de pudding op het bord staat. Decoreer met wat grofgehakte kruidnoten en eventueel wat chocolade saus.

(bron:http://handmadehelen.nl)

 

 

 


Het lied van de zussen van Louise Allan is een roman over muziek, moederschap en dromen, en de onverbrekelijke band tussen zussen.

 

 

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *