Flammkuchen recepten

20 november 2018
Delen via:

Flammkuchen, gezondheid! hihi, nee hoor. Flammkuchen is een soort pizza, alleen dan met een dunnere bodem. Het komt oorspronkelijk uit Zuid Duitsland en wordt gemaakt met creme fraich uien en reepjes spek. Inmiddels zijn er vele verschillende recepten om  heerlijke flammkuchen te maken.

Ik ben er gek op en daarom deel ik een aantal recepten met jullie. 

Originele Flammkuchen recept

Ingrediënten voor 1 grote:

  • 350 gr (spelt)bloem
  • 5 gr gist
  • 7 gr zout
  • 210 gr lauwwarm water
  • Scheutje olijfolie

Topping:

  • 200 gr crème fraîche
  • 125 gr zure room
  • 125 gr spekreepjes
  • 2 uien

Zo maak je het:

https://www.springlane.de/magazin/rezeptideen/flammkuchenteig-selber-machen/
bron: https://www.springlane.de/
  1. Doe de bloem in de kom van je keukenmachine. (Uiteraard kan je het ook met de hand kneden)
  2. Voeg het gist en het zout los van elkaar toe (dus niet mengen van tevoren). Voeg het water en een scheutje olijfolie toe.
  3. Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uit elkaar kunnen trekken.
  4. Laat het deeg afgedekt, een uurtje rijzen, op een warme plek.
  5. Verwarm de oven alvast voor op 250 graden.
  6. Rol het deeg heel dun uit op een vel bakpapier. Het kan in een rechthoek maar ook in een cirkel, net wat jij wilt.
  7. Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem.
  8. Snij de uien in halve ringen. Verdeel deze samen met de spekreepjes over de bodem.Breng het op smaak met peper en zout.
  9. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.

bron: https://uitpaulineskeuken.nl

Flammkuchen met feta, bacon en rucola

Als je dit recept gaat eten als hoofdgerecht dan zijn de onderstaande hoeveelheden geschikt voor 2 pers. Als je dit recept gebruikt als lunch, tussendoortje of als je er nog een salade bij serveert dan zijn de hoeveelheden geschikt voor 4 pers.

Ingrediënten: 

  • 4 gr. droge gist
  • 300 gr. bloem + extra voor het uitrollen
  • 3 eetl. olijfolie
  • zout en peper
  • gemengde kruiden naar eigen keus, vers of gedroogd (zoals bijv. bieslook, oregano of Provençaalse Kruiden)
  • 200 gr. crème fraîche
  • 50 gr. rucola blaadjes
  • 100 gr. bacon
  • 150 gr. feta
  • 4 trostomaten
  • 2 rode uien

Zo maak je het: 

Flammkuchen met feta, bacon & rucola
Flammkuchen met feta, bacon & rucola
  1. Doe de bloem, een ½ theel. zout, de olie en 175 ml. lauwwarm water in een kom. Voeg de gist toe en kneed alles samen tot een glad deeg. Laat het deeg afgedekt op een warme plek een half uur rijzen.
  2. Snijd intussen de tomaten in partjes, de rode uien in ringen en de feta in blokjes. Verwarm de oven voor op 220°C (hetelucht). Breng de crème fraîche op smaak met de gemengde kruiden en wat zout en peper.
  3. Halveer het deeg en rol beide uit op een met bloem bestoven werkblad. Leg ze op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Verdeel de crème fraîche over de Flammkuchen en verdeel hierover de bacon, tomaten, feta en rode uien. Breng het eventueel nog op smaak met wat peper en bak ze af in de voorverwarmde oven in ca. 12-15 min.
  4. Bestrooi de flammkuchen als ze uit de oven komen met de blaadjes rucola.

Bron: https://kokenmetanita.com

Flammkuchen met chorizo

Ingrediënten:

  • 1 pak flammkuchendeeg, Tante Fanny
  • 125-150 g crème fraîche
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 ui, in dunne ringen
  • 50 gram chorizo of spekjes
  • Handje peterselie, fijngesneden

Verwarm de oven voor op 220°C electrisch of 200°C hetelucht.

Zo maak je het: 

Bron: https://nombelina.com
  1. Snijd de ui in dunne ringen en de chorizo in reepjes. Rol het deeg uit en leg het samen met het bakpapier op een bakplaat.
  2. Verdeel de crème fraîche over het flammkuchen deeg en laat een rand van ongeveer 1 cm vrij. Maal er versgemalen peper overheen en beleg daarna met de ui en reepjes chorizo.
  3. Bak de flammkuchen in ongeveer 10-15 minuten af onderin de oven. Verdeel er na het bakken de fijngesneden peterselie overheen.

Als laatste een lekkere zoete Flammkuchen, want dat kan natuurlijk ook!

Flammkuchen met appel en kaneel

Recept voor 4 flammkuchen met appel
Tijd: 5 min + 10 min in de oven

Ingrediënten:

  • 4 tortilla wraps
  • 1 appel
  • circa 6 eetlepels creme fraiche
  • suiker
  • kaneel

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil een appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne schijfjes. Bestrijk de wraps met een dun laagje crème fraiche, ongeveer 1 tot 2 eetlepels per wrap. Verdeel de appelschijfjes over de wrap en strooi er wat kaneel en suiker overheen.

Even 10 minuutjes in de oven en smullen maar!

Bron: https://www.lekkerensimpel.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *