Zelfgemaakte slagroomtaart

18 september 2018
Delen via:

Voor deze week hebben we een heerlijke slagroomtaart! En… Geen suiker? Probeer agave siroop. Ook lekker.

Ingrediënten

Voor de biscuitbodem

  • 6 eieren, gesplitst
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 175 g suiker
  • 90 g ongezouten roomboter, gesmolten (ik doe dit altijd afgedekt met magnetronfolie enkele seconden in de magnetron)

Vulling en garnering

  • 600 ml slagroom
  • 5 zakjes vanillesuiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 3 tot 4 el aardbeien-, of frambozenjamm
  • Klein bakje frambozen
  • Klein bakje bramen
  • Klein bakje aardbeien
  • 1 zakje nogatine
  • Poedersuiker om te bestrooien

Verder nodig
Ronde springvorm van circa 24 cm, vel bakpapier, elektrische handmixer, spatel, zeef, taartensnijder of lang mes om de biscuitbodem in drieën te snijden, spuitzak met spuitmond

Bereiding
Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de eiwitten totdat ze wit beginnen te kleuren en voeg dan de helft van de suiker toe. Klop verder tot zich stijve pieken vormen.

Klop ondertussen de eigelen met de overige suiker (au bain marie) in een hittebestendige kom bovenop een pannetje gevuld met heet water – niet laten koken, dan krijg je roerei! – tot een dik en romig mengsel. Haal de pan direct weg van de warmtebron zodra het mengsel goed is.


Zeef de helft van de bloem boven de eidooiers en spatel voorzichtig door het eigeel. Spatel dan driekwart van het eiwit erdoor en vervolgens de rest van de bloem.Voeg het mengsel toe aan het resterende eiwit en spatel tot het gemengd is. Tot slot spatel je de gesmolten boter erdoor, totdat alles goed gemengd is (door de toevoeging van de boter zakt het eiwitmengsel in. Roer dus niet te lang, maar stop zodra de boter goed gemengd is). Verdeel het beslag over de springvorm en bak 35 minuten in de oven, of totdat de biscuitbodem goudbruin en gaar is.

Haal de biscuit uit de oven en laat 15 minuten in de vorm afkoelen. De biscuitbodem rijst flink in de oven, maar zakt na het bakken weer gedeeltelijk in.

Verwijder de rand van de springvorm, keer de bodem ondersteboven op een rooster en laat de bodem helemaal afkoelen. Verwijder dan het vel bakpapier aan de onderkant van de taart en snijd dan de taart in drie gelijke helften.

Laat de gelatine 10 minuten weken in ruim koud water. Klop de slagroom met de vanillesuiker lobbig (half stijf). Knijp de gelatine uit en los de gelatine op, in een klein steelpannetje op laag vuur. Je mag de steelpan direct van het vuur halen als je de gelatine toevoegt, de restwarmte van de pan is voldoende om de gelatine te laten smelten. Voeg de gelatine, al kloppend toe aan de slagroom en klop de slagroom verder stijf.

Leg de eerste taartbodem op een taartschaal. Bestrijk de bodem met de jam en verdeel er de helft van de frambozen over.

Bedek met de tweede bodem en bestrijk deze royaal met slagroom. Bedek met de laatste taartbodem en bestrijk de taart rondom met de overige slagroom (bewaar een klein gedeelte van de slagroom voor rozetjes bovenop de taart).

Druk met je handen de nogatine in de rand van de slagroomtaart.

Doe de overige slagroom in een spuitzak en spuit kleine rozetjes bovenop de taart. Zet de taart in de koelkast en laat minimaal 2 uur voor gebruik opstijven (of nog liever een hele nacht).

Garneer de taart vlak voor serveren met de overige frambozen, bramen en aardbeien en bestrooi het fruit lichtjes met wat poedersuiker om het mooi te laten glanzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *