Met liefde zorgen

26 november 2018
Delen via:

Een prachtig boekje is uitgekomen.  “Met liefde zorgen” Een inspiratie boekje voor mantelzorgers.  In een interview vertelt Petra van Leeuwen, Stafmedewerker van Reliëf over het ontstaan en het doel van dit boekje.

Hoe is het idee voor met Liefde zorgen ontstaan?

Dit boekje komt voort uit het project Religieus Erfgoed menslievende zorg; een project dat Reliëf in samenwerking met diverse congregaties en ordes uitvoert sinds 2014. Religieuzen stonden aan de bakermat van onze gezondheidszorg. Dankzijde inzet van vele zusters en broeders zijn vele ziekenhuizen,verpleeghuizen en opleidingen gestart. Wat is de betekenis van deze bezielde zorg voor nu? En hoe kunnen we de inspiratie van religieuzen vertalen naar de huidige zorgpraktijk? Dit boekje is een concrete uitwerking van deze vragen.

Met Liefde zorgen is een initiatief van Reliëf, kun u in het kort uitleggen wat Reliëf doet?

Reliëf is een christelijke vereniging van zorgaanbieders. Als vereniging willen we menslievende zorg in Nederland stimuleren. Menslievend zorg is er op gericht om mensen die hulp nodig hebben zó bij te staan dat zij zich bevestigd voelen in hun waardigheid. Dat ze gezien worden, meetellen en van betekenis zijn. Als vereniging willen we zorgaanbieders ondersteunen in het vormgeven van deze menslievende zorg in de praktijk. Dat doen we door scholing aan te bieden rond ethiek en zingeving en advies aan onze leden.  Daarnaast willen we een beweging rond menslievende zorg op gang brengen. Dat doen we op allerlei manieren: via bijeenkomsten, publicaties, projecten en onderzoek.

Wat hoopt u dat dit boekje zal bereiken?

Het boekje is geschreven vanuit 5 basisthema’s: geloof, hoop, liefde,zorg en loslaten. We hopen dat het de mantelzorgers in Nederland zal inspireren en steunen. Dat het boekje een stimulans is om met liefde te kunnen zorgen voor die ander, en voor zichzelf.

Heeft u zelf ervaring als mantelzorger?

Ik heb zelf alleen ervaring met ‘lichte’ vormen van mantelzorg,zoals zorgen voor een zieke vriendin of kinderen. Dat doe ik graag en is vanzelfsprekend. Die zorg was echter van korte duur en niet te vergelijken met mensen die langdurig voor iemand zorgen.

Wat betekent dit boek voor u?

In essentie is dit boek voor mij een erkenning voor mantelzorgers. 
Eentje die het zorgen voor de ander, het zorgen voor jezelf praktisch maakt vanuit een christelijk perspectief.

Wat zou u uit boek willen lichten?

Wat ik mooi vind aan het boek, is wat ik noem ‘diepzinnigelichtheid’. Diepzinnig omdat het echt ergens over gaat; verhalen en citaten uit de Bijbel, inspiratie van moeder Teresa of van kerkvaders.
De lichtheid, omdat het heel praktisch is, met persoonlijke verhalen, gedichten, praktische oefeningen en recepten.

Daarnaast vind ik de  diversiteit een meerwaarde. Je proeft van de vele auteurs die meewerkten een betrokkenheid in hun persoonlijke ervaringen en verhalen.


Met liefde zorgen van Marije Vermaas (eindredactie) is bedoeld voor mantelzorgers die zich geïnspireerd weten door het christelijk geloof. Het staat vol recepten, gedichten, inspirerende verhalen, tips, illustraties en schrijfoefeningen. Even een moment voor jezelf, om op adem te komen om daarna vol nieuwe moed verder te gaan.

Een prachtig cadeau voor mantelzorgers: als blijk van waardering en als bemoediging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *