Hou je van tuinieren en lekker veel groen, maar heb je geen voortuin? En ben je al die stoeptegels in de straat stiekem wel een beetje zat? Denk dan eens aan een geveltuintje. Daarmee maak je je woonomgeving direct een stuk groener en fleuriger.
Een geveltuin is een smalle strook groen tegen je voorgevel. Je zet er fleurige stokrozen of geurende lavendel in en het straatbeeld ziet er ineens veel vrolijker uit. Het idee is vrij simpel: je verwijdert een rij stoeptegels en vult deze strook met tuinaarde. Afhankelijk van de ligging van het tuintje plant je geschikte planten of heesters
Met een geveltuintje wordt het buiten een stuk fleuriger en gezelliger
Bekijk van tevoren welke beplanting geschikt is voor jouw tuin. Het maakt immers verschil of hij op het zuiden of op het noorden ligt. Mijn geveltuintje ligt op het noordoosten. Tamelijk beroerd, maar er blijkt toch genoeg te willen groeien. Groenblijvende heesters, zoals kardinaalsmuts, zijn sterk. Ook hebben ze als voordeel dat het in de winter niet zo’n kale bedoening is. Als zomerbloeiers stop ik petunia’s in de volle grond. Die groeien uit tot een prachtig tapijt van een halve meter breed. En hoewel kattenkruid een zonliefhebber is, doet deze plant het bij mij prima. Geveltuintjes zijn wel vaak droog. Hou dus in de gaten hoe het met de bewatering gesteld is. Zelf loop ik vaak heen en weer met een gieter, maar dat heb ik er graag voor over.
-stokroos
-vrouwenmantel
-sierui
-lupine
-lavendel
-dahlia
-ridderspoor
-zonnehoed
-klokjesbloem
Je bent geen uren kwijt aan wieden en snoeien
-akelei
-vingerhoedskruid
-kerstroos
-maagdenpalm
-skimmia
-varen
-vrouwentranen
-hosta
-schuimbloem
Er zijn wel regels voor de aanleg van zo’n geveltuin. Informeer dus altijd even bij je gemeente. Soms is de gemeente bereid hem zelf aan te leggen of stelt ze een bepaald budget beschikbaar om er samen met buren een project van te maken. Dat is tegelijk leuk voor het contact met de mensen in je straat. Ander voordeel van zo’n tuintje: het kost weinig tijd en moeite om hem bij te houden. Je bent dus geen uren kwijt aan wieden en snoeien.
Hoe klein mijn geveltuintje ook is, ik beleef er alle seizoenen plezier aan. In het voorjaar verschijnen de krokussen en narcissen die ik heb gepoot – ik spreek ze dan bemoedigend toe. In de herfst, als de zomerbloeiers op hun einde lopen, zijn de heide en bolchrysanten volop verkrijgbaar. Tot mijn verrukking kwam er ook ooit een heuse paddestoel op. En in de decembermaand, wanneer alles koud en donker is, drapeer je een sliert kerstlampjes over de struiken. Zo wordt het op straat in een handomdraai een stuk knusser. Kortom: met een geveltuintje wordt het buiten een stuk fleuriger en gezelliger. Veel beter dan die saaie stoeptegels!
Deze blog is geschreven door Marieke Nap.
27 december 2017 / Lifestyle
Ook al vind ik stroopwafels en beschuitjes met hagelslag erg lekker, ik mis de mensen meer dan het eten. Onze oudste dochter, ouders, familie, vrienden…
6 februari 2019 / Creatief
De winnaars van de fotowedstrijd met het thema ‘stilte’ zijn bekend! We hebben een heel aantal mooie foto’s van onze lezers ontvangen. Hieruit hebben wij twee winnaars gekozen.
18 september 2018 / Koken
Voor deze week hebben we een heerlijke slagroomtaart! En… Geen suiker? Probeer agave siroop. Ook lekker.
Reacties (2)
Tja, ik wilde juist van mijn voortuin af.. Dus kwamen er tegels, bovenop worteldoek. Helaas komt er gras en paardebloemen dwars doorheen. Echt balen!
Dat is inderdaad irritant. Komt het dwars door het worteldoek heen of tussen de tegels door? In het laatste geval zijn het onkruidzaadjes die door de lucht verplaatst worden en een plekje tussen de tegels vinden. Dat onkruid groeit dan niet onder, maar bovenop dat worteldoek. Al eens heet water geprobeerd?